Μενού Ροή
Στάσης (ΔΕΗ): Αν δεν είχε γίνει η εξυγίανση δεν θα άντεχε η ΔΕΗ το βάρος της κρίσης

Σε θετική ρότα αναμένεται παρά τις αντιξοότητες να κινηθεί η ΔΕΗ και φέτος με βάση όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, μιλώντας σήμερα κατά την τακτική Γενική Συνέλευση της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας της χώρας.

Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, του οποίου η θητεία ανανεώθηκε για άλλα τρία χρόνια από τη Γ.Σ.,  η ΔΕΗ επιδεικνύει αντοχές μέσα στην κρίση, αντοχές που “πατούν” στις επιλογές της διοίκησης των τελευταίων ετών.  “Στο τέλος της τρέχουσας θητείας μου καταφέραμε η ΔΕΗ, από τον κίνδυνο κατάρρευσης της να στηριχθεί σταθερά στα πόδια της και να διαθέτει σήμερα ισχυρή ρευστότητα και να προχωρά σε επενδύσεις. Αν η ΔΕΗ δεν είχε κάνει τα βήματα οικονομικής εξυγίανσης δεν θα μπορούσε να αντέξει το βάρος ενεργειακής κρίσης και να στηρίξει τους πελάτες της”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι η ΔΕΗ λόγω της δομής της μπορεί να ισοσταθμίζει τυχόν βάρη που δημιουργούνται. “Η ΔΕΗ είναι μία καθετοποιημένη επιχείρηση. Ανάλογα με το πως είναι οι αγορές άλλες φορές η παραγωγή έχει περισσότερα άλλες λιγότερα κέρδη και άλλες φορές έχει η εμπορία. Με το κούρεμα των αποζημιώσεων των τιμών στην ηλεκτροπαραγωγή μένουμε σε μία  νορμαλ κερδοφορία”, εξήγησε.

 “Παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον πετύχαμε ανθεκτικές επιδόσεις αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του καθετοποιημένου ομίλου. Απορροφήσαμε σημαντικό μέρος των αυξήσεων των τιμών ενέργειας και αυξήσαμε τις επενδύσεις σε διανομή και ΑΠΕ. Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση με ανθεκτικότητα και για το 2022 συνεχίζουμε τις επενδύσεις” υπογράμμισε, εστιάζοντας και τα “πράσινα” έργα της επιχείρησης που συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Τα κέρδη

Ο ίδιος σημείωσε ότι “η ΔΕΗ θα έχει επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα αλλά στο τέλος το επαναλαμβανόμενο EBITDA θα είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα” και προσέθεσε ότι για την έκτακτη φορολόγηση των κερδών υπάρχει περιθώριο εξισορρόπησης.

“Μπορούμε να έχουμε έκτακτη φορολόγηση αλλά αν κοιτάξουμε μπροστά μας θα εξισορροπήσουμε. Ο επόμενος χειμώνας θα είναι καλύτερος από τον περσινό. Περνάμε δύσκολη ενεργειακή κρίση. Αλλά στο τέλος του τούνελ θα βγούμε, με κάποιες γρατζουνιές, αλλά θα πατάμε σταθερά στα πόδια μας. Θα είμαστε πιο ισχυροί.”

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τα EBITDA έκλεισαν στα 872 εκ. ευρώ, ενώ ο κ. Στάασης στάθηκε στην αύξηση των επενδύσεων πέρυσι, οι οποίες ανήλθαν στα 436 εκ. ευρώ καθώς και στη μείωση κατά 200 εκ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων.

Οι τιμές για τον καταναλωτή

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση όσα ισχυρίστηκε ο κ. Στάσση η ενεργοποίηση του μηχανισμού των επιδοτήσεων, τόσο μέσω του ΤΕΜ, όσο και το πλαφόν στις αποζημιώσεις των μονάδων παραγωγής, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, θα φέρει τις τιμές στα επίπεδα του περσινού Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.  Επίσης, σε σχέση με τις εκπτώσεις που έδινε η διοίκηση είπε ότι “αν δεν τις δίναμε δεν είναι σίγουρο πως θα είχαμε εισπραξιμότητα των λογαριασμών ρεύματος”.

Παράλληλα όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, ο ρόλος της ΔΕΗ είναι καθολικός για την αγορά καθώς αφού τα έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και άρα οι επιδοτήσεις θα προέρχονται ως επί το πλείστον από την επιχείρηση, λόγω των πολλών μονάδων παραγωγής που έχει η εταιρεία.

Το άμεσο μέλλον και η Ρωσία

“Στο νέο τοπίο η επιχείρηση θα έχει κεντρικό ρόλο” ανέφερε το CEO του μεγάλου παίκτη της αγοράς, τονίζοντας παράλληλα ότι εάν οι Ρώσοι περιορίσουν τις ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη θα εκτιναχθούν οι τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Ωστόσο η ΔΕΗ έχει κάνει τη σχετική προετοιμασία έχοντας “φυλάξει” υδάτινο δυναμικό στα φράγματα για τις δύσκολες μέρες, ενώ έχει γεμίσει τις αυλές με λιγνίτες για τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια.

Βέβαια ο ίδιος, βέβαια, παρά τις συγκυριακές συνθήκες, υπεραμύνθηκε της στρατηγικής για την πλήρη απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων, την πλήρη ψηφιοποίηση τους και την ανάπτυξη ενός πελατοκεντρικού μοντέλου. “Φέρνουμε τη ΔΕΗ πιο κοντά στο μέλλον”, είπε για να υπογραμμίσει: “Σήμερα κλείνει ένας κύκλος οικονομικής αποκατάστασης και ανοίγει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης. Θα εφαρμόσουμε με συνέπεια το αναπτυξιακό μας πλάνο”

Μήνυμα στους μετόχους

Ο κ. Στάσσης επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της διοίκησης για διανομή μερίσματος στους μετόχους από τη χρήση του 2023 και μετά, ενώ ανέφερε ότι τον επόμενο μήνα το διοικητικό συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει ευρύ πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της εταιρείας:

 “Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από το να επενδύσουμε στη μετοχή της ΔΕΗ”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο απαντώντας σε ερώτηση μετόχου σημείωσε ότι “η μετοχή της εταιρείας είναι φθηνή. Κάνετε υπομονή”, συνέστησε, “και θα βελτιωθεί. Σε έξι με εννέα μήνες θα συζητήσουμε ξανά».  Διαβεβαίωσε δε, πως η ΔΕΗ θα εφαρμόσει στο ακέραιο το στρατηγικό της πλάνο, το οποίο τρέχει γρηγορότερα. Μάλιστα διευκρίνισε ότι τα χρήματα που αντλήθηκαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν έχουν πειραχτεί και παραμένουν διαθέσιμα για το στρατηγικό σχέδιο της.

Νέες δράσεις

Παράλληλα επανέλαβε το πλάνο για τις τηλεπικοινωνίες όπου μέχρι τέλος του καλοκαιριού 15 χιλ. νοικοκυριά στο πιλοτικό δίκτυο οπτικής ίνας της ΔΕΗ, ενώ για την ηλεκτροκίνηση σημείωσε ότι  στα επόμενα δύο χρόνια το δίκτυο φορτιστών θα ανέλθει στα 2.000 σημεία,

Εκλογή Δ.Σ. 

Επίσης η γενική συνέλευση των μετόχων σήμερα, εκτός από την επανεκλογή του κ. Στάσση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, εξέλεξε για το ΔΣ τους Αλέξανδρο Πατεράκη ως μέλος, του κ. Παπαδημητρίου ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, της Δέσποινας Δοξιάδη ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, του Στέφανου Καρδαμάκη ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, του Στέφανου Θεοδωρίδη ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους και ως μέλη τους Αλέξανδρο Φωτακίδη από το CVC και Γρηγόριο Δημητριάδη από το Υπερταμείο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας