Μενού Ροή
Γ. Στάσσης: Πάνω από 1 δισ. ευρώ ο στόχος για τα επαναλαμβανόμενα EBITDA της ΔΕΗ για το 2023

Πάνω από το 1 δις. ευρώ (1,1 δις. ευρώ για την ακρίβεια) έθεσε τον πήχη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ  Γιώργος Στάσσης για τα επαναλαμβανόμενα EBITDA της επιχείρησης για το 2023, κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2022, τα οποία και επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα της λειτουργικής κερδοφορίας της ΔΕΗ την τελευταία τριετία σε ένα περιβάλλον αλλεπάλληλων κρίσεων.

Η κατεύθυνση που έδωσε ο κ. Στάσσης για την λειτουργική κερδοφορία ενσωματώνει εκτίμηση για σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2022 (953,7 εκατ. ευρώ). Ήδη η ανάκαμψη των μεγεθών της ΔΕΗ στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους  (που συμβάδισε με την μείωση της έντασης της κρίσης των διεθνών τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου που έφτασε στο «ζενίθ» της την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου) παραπέμπει σε βελτίωση των μεγεθών για τη φετινή χρήση; Τα EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ήταν 309,4 εκατ. ευρώ (δηλαδή το ένα τρίτο της συνολικής χρήσης) ο ρυθμός αύξησης των λειτουργικών δαπανών –που διογκώθηκαν από την αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου- επιβραδύνθηκε στο 35% (ενώ ήταν 113% για όλο το 2022).  Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο είναι άλλωστε ότι το καθαρό χρέος της ΔΕΗ  περιορίστηκε στο 1,38 δις. ευρώ  στο τέλος του έτους (από 1,88 δις. ευρώ ένα χρόνο πριν), μειώθηκε δηλαδή κατά 500 εκατ. ευρώ.   Και τούτο διότι  η επίπτωση από το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης τους πρώτους μήνες λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων αντισταθμίστηκε πλήρως στο τέλος του έτους, με το κεφάλαιο κίνησης να «γυρίζει» σε θετικό πρόσημο.

Ένα από τα κεντρικά μηνύματα του κ. Στάσση προς τους αναλυτές ήταν ότι η ΔΕΗ μετεξελίσσεται σε καθετοποιημένο όμιλο με «πράσινο» πρόσημο και ηγετική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην επίτευξη του στόχου αυτό αναμένεται ασφαλώς να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η εξαγορά της Enel Romania που θα  ολοκληρωθεί έως το τρίτο τρίμηνο του έτους. Στη συνέχεια η ΔΕΗ θα παρουσιάσει στην διεθνή επενδυτική κοινότητα το επικαιροποιημένο Στρατηγικό της Πλάνο.

Έμφαση δόθηκε επίσης στην αύξηση των επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (ανήλθαν συνολικά στα 686,2 εκατ. ευρώ),  με το βάρος να πέφτει στις επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής αλλά και στις ΑΠΕ που αναδεικνύονται βαθμιαία σε κεντρικό πυλώνα της νέας ΔΕΗ: Είναι ενδεικτικό ότι το χαρτοφυλάκιο των έργων σε λειτουργία ή ολοκλήρωση κατασκευής φτάνει πλέον τα 600 GW, με στόχο η ισχύς να προσεγγίσει το ορόσημο του 1 GW στο τέλος του έτους.

Αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ τα επόμενα τρίμηνα και αύξηση της συνεισφοράς του κλάδου στην κερδοφορία του ομίλου, καθώς θα αυξάνονται οι σταθμοί που μπαίνουν σε εμπορική λειτουργία. Σημειώνεται ότι τα έργα υπό κατασκευή είναι 420 MW, ενώ το χαρτοφυλάκιο των έργων με εξασφαλισμένη υλοποίηση από πλευράς αδειοδότησης είναι της τάξης των 4 GW.  Ηδη κατά τους πρώτους μήνες του 2023 κατεγράφη σημαντική…πράσινη πρόοδος, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς (326 ΜW) αυξήθηκε κατά 46 MW, ολοκληρώθηκε η κατασκευή τριών έργων συνολικής ισχύος 278 MW (φωτοβολταϊκό 200 ΜW στην Πτολεμαΐδα, 50 MW στην Μεγαλόπολη και αιολικά ισχύος 28 MW), με τη ΔΕΗ να έχει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Τέλος,  η διοίκηση της ΔΕΗ ανάδειξε και την ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει η οποία ανέρχεται σε 4,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 δις. ευρώ είναι μετρητά της και 1,2 δισ. ευρώ οι διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές. Η ρευστότητα αυτή αποτελεί «ασπίδα» στις διακυμάνσεις των τιμών στις ενεργειακές αγορές, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης τους επόμενους μήνες…

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας