Μενού Ροή
Στην Energean ελπίζει το Μαυροβούνιο για τις γεωτρήσεις

Την ελπίδα του ο ελληνικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Energean θα ξεκινήσει εργασίες στο πλαίσιο μιας δεύτερης σύμβασης παραχώρησης για την εξερεύνηση φυσικού αερίου το δεύτερο τρίμηνο του έτους, εξέφρασε ο υπουργός επενδύσεων του Μαυροβουνίου Μλάντεν Μπόγιανιτς.

«Είμαστε στα πρόθυρα υλοποίησης της δεύτερης συμφωνίας παραχώρησης με την Energean, η οποία, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, θα αρχίσει να υλοποιείται στις αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2022», ανέφερε ο Μπόγιανιτς σε συνέντευξή του, σύμφωνα με την εφημερίδα Vijesti. .

Η Energean είναι επί του παρόντος ο μοναδικός χειριστής, με 100% ενεργό συμφέρον, των υπεράκτιων οικοπέδων 4218-30 και 4219-26 του Μαυροβουνίου που καλύπτουν έκταση 338 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε ρηχά νερά.

Από το 2017

Τα τεμάχια κατακυρώθηκαν επίσημα τον Μάρτιο του 2017, μετά την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι παρέτεινε κατά έξι μήνες την προθεσμία για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου για εξερευνητικές υπεράκτιες γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο από κοινοπραξία της ιταλικής Eni και της ρωσικής Novatek.

"Οι τελευταίες πληροφορίες που προέρχονται από την παραχωρησιούχο ιταλική Eni και την Ρωσική Novatek δεν είναι αισιόδοξες. Κατά τη διάρκεια όλης της ερευνητικής επιχείρησης γεώτρησης, οι παράμετροι που πέτυχε ο παραχωρησιούχος έδειχναν ότι θα βρεθεί πετρέλαιο σε ποσότητες κερδοφόρες για εκμετάλλευση. Ωστόσο, μετά την είσοδο στο ίδιο το κοίτασμα, οι παράμετροι έδειξε μια σημαντικά διαφορετική εικόνα και τώρα περιμένουμε την επίσημη έκθεση του παραχωρησιούχου», είπε ο Μπόγιανιτς.

Η Eni and Novatek πραγματοποιεί την εξερευνητική γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο πλαίσιο σύμβασης παραχώρησης που υπογράφηκε το 2016 για την ανάπτυξη των ερευνητικών τετραγώνων 4118-4, 4118-5, 4118-9 και 4118-10 συνολικής έκτασης περίπου 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκονται στο χωρικά ύδατα του Μαυροβουνίου. Η Novatek και η Eni κατέχουν το 50% της κάθε μίας στην παραχώρηση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας