Μενού Ροή
Στην Grimaldi – Μινωϊκές το 67% του λιμένα Ηγουμενίτσας με τίμημα €84 εκατ.

Υπογράφηκε σήμερα, Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, η σύμβαση αγοράς μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗ Α.Ε.), όπως ανακοίνωσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εταιρεία-μέλος του GROWTHFUND – The National Fund of Greece. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε έναντι συνολικού τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ, μεταξύ του Ταμείου και της κοινοπραξίας που αποτελείται από τις εταιρείες GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MINOAN LINES S.A. – INVESTMENT CONSTRUCTION COMMERCIAL AND INDUSTRIAL S.A. (EKEV S.A.).

Στην τελετή υπογραφής που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του ΤΑΙΠΕΔ παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Grimaldi Euromed S.p.A., Emanuele Grimaldi, ο Διευθύνων Σύμβουλος του GROWTHFUND – The National Fund of Greece, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ο Εταιρικός Εμπορικός Διευθυντής Μικρών Αποστάσεων του Ομίλου Grimaldi, Guido Grimaldi, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Minoan Lines, Λουκάς Σιγάλας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΕΒ Α.Ε., Αθανάσιος Κουλούρης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Συμμετοχών Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε., Παύλος Κυπριανού, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑ Α.Ε., Αθανάσιος Πορφύρης, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας, Βασίλειος Γιόγιακας, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Ιωάννης Λώλος και ο Δήμαρχος Φιλιατών, Σπυρίδων Παππάς.

Η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών πραγματοποιείται μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ επίκειται η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑ Α.Ε. από τη Βουλή των Ελλήνων.

Με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών επιτυγχάνεται ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας: «Ελπίζω ότι η σημερινή συμφωνία θα συμβάλει στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και της ανταγωνιστικής θέσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της. Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη των λιμένων της χώρας και αποδεικνύει στην πράξη την εμπιστοσύνη σημαντικών επενδυτικών σχημάτων στις προοπτικές της χώρας. Με την επένδυση αυτή, όχι μόνο επιτυγχάνουμε σημαντική οικονομική απόδοση, αλλά αναμένεται και η καθιέρωση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ως διεθνές λιμάνι».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε: «Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε “Η υπογραφή της σύμβασης αγοράς μετοχών αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην πορεία υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη των λιμανιών της χώρας μας, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών. Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ξεκινά σήμερα μια εποχή επενδύσεων, ανάπτυξης και αναβάθμισης. Η πορεία αυτή οδηγεί στην ενίσχυση του οικονομικού αποτυπώματος του λιμανιού, σε νέες θέσεις εργασίας, στην αύξηση της εμπορικής και επιβατικής κίνησης και τελικά σε πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία της πόλης της Ηγουμενίτσας και της ευρύτερης περιοχής».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, τόνισε: «Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας. Η ανάπτυξη του λιμανιού με τη συμμετοχή ενός διεθνούς επενδυτικού σχήματος με μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία και διαχείριση λιμενικών τερματικών σταθμών, θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή και στην καθιέρωση της Ηγουμενίτσας ως βασικού κόμβου μεταφορών και επικοινωνίας με τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη. Το ΤΑΙΠΕΔ, με τη θετική εμπειρία του στην υλοποίηση απαιτητικών έργων και την τεχνογνωσία που διαθέτει ως Φορέας Σχεδιασμού Λιμένων, θα συνδράμει το νέο βασικό μέτοχο της Ο.Π.Α. Α.Ε. για την ανάπτυξη του λιμένα που θα έχει σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, τις επιχειρήσεις της περιοχής και την εθνική οικονομία γενικότερα».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Grimaldi Euromed S.p.A., Emanuele Grimaldi, επεσήμανε: «Είμαστε έτοιμοι και ιδιαίτερα υπερήφανοι να ξεκινήσουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. Ο γενικός μας στόχος είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων, από τους φορείς της ναυτιλίας, των μεταφορών και του τουρισμού μέχρι την τοπική κοινωνία. Οι επενδύσεις μας θα διευκολύνουν την ανάπτυξη του λιμανιού και, ταυτόχρονα, την ανάπτυξη βασικών ευρωπαϊκών εμπορικών οδών, των οποίων η Ηγουμενίτσα αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου. Εν τω μεταξύ, θα επιβεβαιώσουμε τη συνήθη δέσμευσή μας για την παροχή συχνών και αποτελεσματικών τακτικών γραμμών που προορίζονται για τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών μεταξύ της Ηγουμενίτσας και της ιταλικής ακτής της Αδριατικής, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Τουρκίας και ολόκληρης της βαλκανικής χερσονήσου. Συνολικά, η αναβάθμιση των υπηρεσιών στην Ηγουμενίτσα θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο τουρισμό, περισσότερες εμπορικές ροές, περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του GROWTHFUND – Το Εθνικό Ταμείο της Ελλάδος, Γρηγόρης Δημητριάδης ανέφερε: «Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα με την Grimaldi Euromed – Minoan Lines, ανοίγει νέες προοπτικές για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, τη σημασία του στις θαλάσσιες μεταφορές και τη σύνδεσή του με την Ευρώπη. Η αναβάθμιση του λιμανιού θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομία της πόλης, του νομού Θεσπρωτίας και στην ανάπτυξη της Ηπείρου γενικότερα. Τα πρότυπα του δημοσίου συμφέροντος και της περιφερειακής ανάπτυξης θα εφαρμοστούν και για την ανάπτυξη άλλων λιμένων του Ομίλου Growthfund».

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλειος Γιόγιακας δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια νέα αναπτυξιακή προοπτική για την Ελλάδα: “Είμαστε αισιόδοξοι ότι με την είσοδο του νέου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Ο.Π.Α. Α.Ε., τόσο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όσο και τα μικρότερα λιμάνια που ανήκουν στην Αρχή θα εισέλθουν σε μια νέα φάση ανάπτυξης. Μια ανάπτυξη που θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ηγουμενίτσας, στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας. Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε την Αρχή να κάνει όλα εκείνα τα βήματα που θα ανοίξουν νέες δυνατότητες για την ευημερία του τόπου μας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας