Μενού Ροή
«Στην πρίζα» η συνεργασία ΔΕΗ-RWE: Ξεκινά η κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού 200 MW στο Αμύνταιο μέσω της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακής

«Στην πρίζα» μπαίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα η συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την RWE Renewables -μέσω της κοινής τους εταιρείας ΜΕΤΩΝ Ενεργειακής-, καθώς ξεκινά έως το τέλος του έτους η πρώτη «πράσινη» επένδυση που αναπτύσσουν οι δυο όμιλοι, δηλαδή το  πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 200 MW στο Αμύνταιο. Πρόκειται για το πρώτο έργο από τα έργα συνολικής ισχύος 940 ΜW που έχει εισφέρει η ΔΕΗΑΝ στην κοινοπραξία.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του energymag, οι διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχου βρίσκονται σε εξέλιξη και ο σχεδιασμός προβλέπει να «μπουν οι μπουλντόζες» εντός του Δεκεμβρίου.  Το πάρκο θα κατασκευαστεί εντός των ορίων του πρώην Λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου στη Δυτική Μακεδονία,  όπως και τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει εισφέρει στην κοινοπραξία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Από το 2023 έτος και σε δυο φάσεις θα ξεκινήσει η υλοποίηση των υπόλοιπων οκτώ φωτοβολταϊκών που έχει εισφέρει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή. H RWE Renewables από την πλευρά της έχει  εξασφαλίσει το χαρτοφυλάκιο έργων που θα συμπεριληφθούν στην κοινή εταιρεία.  Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι σημαντική παράμετρος της ανάπτυξης -και εμπορικής εκμετάλλευσης-  του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ελληνο-γερμανικής κοινοπραξίας -συνολικής ισχύος της τάξης των 2 GW- είναι η σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων αγοραπωλησίας της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής (PPA). O σχεδιασμός δεν προβλέπει μόνο τη σύναψη ενδο-ομιλικών PPA (δηλαδή πώληση της παραγόμενης ενέργειας στον όμιλο ΔΕΗ), αλλά άνοιγμα της «βεντάλιας» των υποψήφιων αγοραστών σε άλλους ομίλους.

Υπενθυμίζεται ότι η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή συστάθηκε το Δεκέμβριο του 2021  με μετοχικό κεφάλαιο 153,4 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισέφερε σε είδος εννέα 100% θυγατρικές της εταιρείες  που ωριμάζουν ισάριθμα φωτοβολταϊκά έργα με συνολική ισχύ έως 940 MW και απέκτησε το 49% της ΜΕΤΩΝ. Η RWE Renewables  από την πλευρά της, απέκτησε το 51% των μετοχών με καταβολή μετρητών, αποκτώντας το 51% της εταιρείας και διατηρώντας τον αποκλειστικό έλεγχο. Παράλληλα, έχει εξασφαλίσει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων  αντίστοιχου μεγέθους (1 GW) σε διάφορα στάδια ανάπτυξης στην Ελλάδα, με σκοπό να τα συμπεριλάβει στην ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή.

Ο πράσινος μετασχηματισμός  της ΔΕΗ

Η μακράς πνοής συμφωνία με την RWE αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» για τον πράσινο μετασχηματισμό του ομίλου ΔΕΗ, ο οποίος δρομολογείται και με άλλες κινήσεις, όπως εξαγορές ώριμων χαρτοφυλακίων ΑΠΕ (συμφωνία με Volterra για την απόκτηση συνολικής ισχύων 112 MW) και την οργανική ανάπτυξη μέσω της ωρίμανσης του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ιδίων έργων της ΔΕΗΑΝ, με απώτερο στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στα 5 GW σε βάθος πενταετίας. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου του Ομίλου, η πλατφόρμα έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ είναι ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ελλάδα. H εγκατεστημένη ισχύς του πράσινου χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ ανέρχεται σε 280 MW και θα αυξηθεί σημαντικά έως το τέλος του έτους, αφού έργα ισχύος 394 MW βρίσκονται υπό κατασκευή ή προ της έναρξης των εργασιών (Ready to Build). Η ΔΕΗ διαθέτει «δεξαμενή» έργων ΑΠΕ υψηλής ωριμότητας, καθώς 4 GW βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης, έργα ισχύος 2,2 GW έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης και περίπου 1,8 GW περιβαλλοντικούς όρους.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας