Μενού Ροή
Στο δείκτη MSCI εισήλθε η Mytilineos – Δύο ενεργειακές μετοχές στο δείκτη

Εξαιρετική εξέλιξη για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καθώς επιβεβαιώθηκε το θετικό σενάριο με την ένταξη των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos στο δείκτη MSCI Standard Greece όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο οίκος Morgan Stanley Capital International. Παράλληλα, δεν υπήρξε αποχώρηση μετοχής, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για τη διαγραφή της Jumbo.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 1η Ιουνίου, οπότε την Τρίτη 31 Μαΐου θα κορυφωθεί το ισχυρό rebalancing με σημαντικές εισροές για τις δύο μετοχές, ενώ από τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να έχουμε ξεκίνημα εισροών και θετική ψήφο εμπιστοσύνης από εγχώρια και διεθνή χαρτοφυλάκια.

Πλέον η ελληνική αγορά αυξάνει την επιρροή της στο δείκτη MSCI ο οποίος αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους επενδυτικούς μπούσουλες σε παγκόσμιο επίπεδο για πολλά index funds, ασφαλιστικά ταμεία και άλλα συντηρητικά επενδυτικά σχήματα.

Εισροές 200 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με υπολογισμούς της γαλλικής Societe Generale οι συνολικές εισροές στις δύο μετοχές θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, καθώς για τη μετοχή της Εθνικής αναμένεται να φτάσουν τα 120 εκατ. δολάρια και στη Mytilineos τα 96 εκατ. δολάρια.

Πλέον, ο δείκτης MSCI Standard Greece θα απαρτίζεται από οκτώ μετοχές. Πρόκειται για τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Jumbo, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα και Mytilineos.

Για τη Mytilineos και ευρύτερα τον ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς αυξάνει το status του εν λόγω κλάδου που πλέον έχει δύο μετοχές (μαζί με τη ΔΕΗ) στον εν λόγω δείκτη, κάτι που συνεπάγεται εισροές. Συνάμα αναβαθμίζει τα μέγιστα τον εισηγμένο όμιλο στη διεθνή επενδυτική σκηνή, δεδομένου ότι «σφραγίζει» το διεθνές του εκτόπισμα σε μια συγκυρία που παρουσιάζει ιστορικά υψηλή κερδοφορία, πολυσχιδείς δραστηριότητες και μεγάλη εξωστρέφεια.

Δεν είναι μικρό πράγμα πως από την Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. πριν από 27 χρόνια να έχει φτάσει να συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων, έχοντας καταστεί – λόγω της ΜΕΤΚΑ – μέσα στις κορυφαίες κατασκευάστριες ενεργειακών υποδομών παγκοσμίως!

Εκτός από κορυφαίος παραγωγός αλουμίνας στην Ευρώπη, ο όμιλος Μυτιληναίου είναι εξειδικευμένος κατασκευαστής ενεργειακών έργων στην Ευρώπη, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Είναι, επίσης, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Η ΜΕΤΚΑ και η εισαγωγή στο Χ.Α.

Το 1998 εξαγοράστηκε η (τότε) μικρή ΜΕΤΚΑ η οποία πλέον έχει καταστεί δύναμη διεθνώς, ευρισκόμενη μέσα στους δέκα μεγαλύτερους κατασκευαστές εξειδικευμένων ενεργειακών projects στον κόσμο, ενώ το 2005 εξαγοράστηκε η Αλουμίνιον της Ελλάδος η οποία εκσυγχρονίστηκε και μέσω σοβαρών επενδύσεων, προβάλει ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμίνας στην Ευρώπη!

Στις 31 Ιουλίου του 1995 η Mytilineos έκανε την εισαγωγή της στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α., ενώ η ΜΕΤΚΑ είχε εισαχθεί στις 9 Φεβρουαρίου του 1973. Σήμερα, 27 χρόνια μετά την είσοδο στο Χ.Α. έχει δημιουργηθεί ένας όμιλος με διεθνές εκτόπισμα, που συμβάλει δυναμικά στην ανάπτυξη και στις θέσεις απασχόλησης της χώρας, προσελκύει ξένους επενδυτές, ενώ αποτελεί πρότυπο στρατηγικής και management.

Με «όπλο» την ισχυρή τεχνογνωσία αλλά και τη συσσωρευμένη εμπειρία από την «προίκα» της ΜΕΤΚΑ, συνεχίζεται το (πράσινο) γεωγραφικό άπλωμα του ομίλου σε όλο τον κόσμο, εν μέσω μπαράζ ανάληψης νέων έργων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών και στον τομέα Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD).

Η εταιρεία έχει επεκταθεί σε ολόκληρο το φάσμα της εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας ενώ διαθέτει πλέον πάνω από 20 έργα σε όλες σχεδόν της ηπείρους και ήδη συγκαταλέγεται μέσα στους δέκα κορυφαίους EPC Contractors στον κόσμο.

Συνολικά ο τομέας RSD της MYTILINEOS ήδη έχει ήδη έργα άνω των 2GW σε όλο τον πλανήτη. Ειδικότερα, η εταιρεία έχει αναλάβει την κατασκευή φ/β παρκών 1,5 GW σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία, μεταξύ των οποίων τα εμβληματικά Talasol (στην Ισπανία) και Atacama (στη Xιλή), αλλά και περισσότερα από 400MW έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Χαρτοφυλάκιο

Η συνολική δυναμικότητα του διεθνούς χαρτοφυλακίου του Τομέα RSD είναι της τάξεως των 1.963 MW, εκ των οποίων:

  • 121MW είναι σε λειτουργία
  • 526MW βρίσκονται υπό κατασκευή
  • 608MW έχουν αδειοδοτηθεί και είναι Έτοιμα για Κατασκευή (Ready To Build (RTB) ή στο στάδιο Έτοιμα για Κατασκευή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022
  • 708 MW στο στάδιο Έτοιμα για Κατασκευή (Ready To Build (RTB) μέχρι το τέλος του 2022.
  • Εκτός των προαναφερόμενων, αυτό το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει επίσης έργα σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης δυναμικότητας περίπου 3.0GW.

Οι φιλόδοξοι στόχοι

Θυμίζουμε πως ο όμιλος έχει θέσει σε προτεραιότητα ένα φιλόδοξο πλέγμα στόχων για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Η εταιρεία φιλοδοξεί να μειώσει τις συνολικές άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ενώ μέχρι το 2050 δεσμεύεται να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.

Οι στόχοι αναλυτικά

(1)  Να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα  εκπομπών στους Τομείς Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανάπτυξης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, έως το 2030

(2)  Να καταστεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την Πράσινη Μεταλλουργία μέσα από τη δέσμευσή της να μειώσει τις συνολικές εκπομπές ρύπων του Τομέα Μεταλλουργίας κατά 65% και αντίστοιχα τις ειδικές εκπομπές ρύπων, ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου, κατά 75%  μέχρι το 2030

(3)  Να αποτελέσει τον καταλύτη για μία ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών, μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, με μείωση των ειδικών εκπομπών ρύπων ανά παραγόμενη MWh, έως 50% έως το 2030.»

Σημειώνεται πως η Mytilineos καταγράφει υψηλές επιδόσεις στους δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης και έχει επιτύχει μείωση των εκπομπών ρύπων ανά μονάδα εσόδων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% ανά έτος την τελευταία 4ετία.

Ο στόχος για διπλασιασμό μεγεθών το 2022

 

Η εταιρεία Mytilineos ανακοίνωσε το 2021 την καλύτερη χρήση της ιστορίας της, με νέο ρεκόρ τζίρου και κερδών, ενώ και το πρώτο τρίμηνο του 2022 έδειξε διπλασιασμό μεγεθών, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον πήχη των προσδοκιών για το σύνολο του τρέχοντος έτους. To 2021 o κύκλος εργασιών εκτοξεύτηκε στα 2,664 δισ. ευρώ (+40% έναντι του 2020), τα EBITDA στα 359 εκατ. ευρώ από 315 εκατ. το 2020 και τα καθαρά κέρδη στα 162 εκατ. ευρώ έναντι 129 εκατ. ευρώ (+26%).

Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, (+99% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος), που σημαίνει ότι ήδη έπιασε περίπου το 40% του περυσινού τζίρου σε ένα μόλις τρίμηνο.

Ο όμιλος στοχεύει σε διπλασιασμό μεγεθών το 2022, συγκριτικά με το 2020, αναμένοντας λειτουργικά κέρδη EBITDA άνω των 500 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ωρίμανσης επενδύσεων και της αύξησης των τιμών του αλουμινίου. Θυμίζουμε πως η καθαρή κερδοφορία του 2020 ήταν στα 129 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη μιλά για διπλασιασμό κοντά στα 260 εκατ. ευρώ για το 2022.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας