Στην πλέον αναπτυξιακή περίοδο της 30χρονης ιστορίας της βρίσκεται η εταιρεία Sunlight Systems, που ανήκει στο Olympia Group συμφερόντων Πάνου Γερμανού, καθώς σε όλους τους τομείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, υπάρχει ένα κρεσέντο εξελίξεων και μεγάλης κινητικότητας, που στόχο έχουν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του ομίλου.
Έχοντας αποκτήσει μεγάλη ρευστότητα τόσο μέσω αυξήσεων κεφαλαίου όσο και μέσω της χρησιμοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που οι αγορές προσφέρουν, η εταιρεία Sunlight προχωρά σε στοχευμένες όσο και στρατηγικές εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Έτσι, σε μια συγκυρία κοσμογονικών εξελίξεων και ανάγκης νέων «δρόμων» σε όλο το φάσμα της ενέργειας και της αποθήκευσής της και έχοντας συσσωρευμένη γνώση από την τριών δεκαετιών εμπειρία της, η Sunlight αποκτά το μέγεθος και την ευελιξία να υποστηρίξει το παγκόσμιο αποτύπωμά της και να γίνει κορυφαίος «παίκτης» διεθνώς. Ουσιαστικά η Sunlight μετασχηματίζεται σε εταιρεία τεχνολογίας που εφαρμόζει όλη την «καινούρια» γνώση σε χρήση Big Data, Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), και εργαλείων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning).
Η νέα επένδυση στις ΗΠΑ
Ήδη το 2022 έχει κάνει πολλαπλές εξαγορές σε Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και Αμερική, ενώ πολύ πρόσφατα, στις 12 Οκτωβρίου ανακοίνωσε την περαιτέρω επέκτασή της στις ΗΠΑ, με τη δημιουργία δεύτερης εγκατάστασης στο Mebane, στην κομητεία Alamance της Βόρειας Καρολίνας, σε μία επένδυση 40 εκατ. δολαρίων. Εκεί η ελληνική εταιρεία θα δημιουργήσει ένα νέο και υπερσύγχρονο κέντρο για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου και λύσεων φόρτισης ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά της Αμερικής.
Η νέα εγκατάσταση αποτελεί μέρος του ευρύτερου επιχειρηματικού πλάνου επέκτασης της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο και πρόκειται για τη δεύτερη εγκατάσταση της Sunlight στην Αμερική, μετά τη μονάδα στο Greensboro της Βόρειας Καρολίνας, η οποία δημιουργήθηκε το 2021.
Η ιδιόκτητη εγκατάσταση έκτασης 12.500 τετραγωνικών μέτρων θα δημιουργήσει έως και 200 θέσεις εργασίας, ενώ η άμεση παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας συναρμολόγησης θα είναι 1GWh και αναμένεται να φτάσει σταδιακά τις 3GWh έως το 2026. Σύμφωνα με τη Sunlight, η Πολιτεία της Β. Καρολίνας εκτίμησε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της επένδυσης θα ενισχύσει την οικονομία κατά 390,7 εκατ. δολάρια σε διάστημα 12 ετών και γι’ αυτό το λόγο η ίδια η πολιτεία χρηματοδότησε το project για τη συμβολή του στην απασχόληση (Job Development Investment Grant).
Οι εξαγορές
Θυμίζουμε ότι μέσα στο 2022 η εταιρεία εξαγόρασε το 80% της εταιρείας PBM, εταιρεία-ηγέτη στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές με έδρα τη Vignola της Ιταλίας, ενώ στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, προχώρησε στην εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε η BMG Energy σε ποσοστό 22% στην Sunlight European Battery Assemby (SEBA) και τη Sunlight Italy, ενισχύοντας περαιτέρω τη δυναμική της παρουσία στην Ιταλία.
Τον Ιούλιο είχε προηγηθεί η εξαγορά του 51% της γερμανικής A. Müller GmbH, με τη Müller Anlagen να διατηρεί το 49%. Η A. Müller δραστηριοποιείται σε πέντε σημεία στη Γερμανία, ενώ λειτουργεί επίσης γραφεία πωλήσεων και διανομής στην Ολλανδία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην Ελλάδα, θυμίζουμε πως εντός του 2022 προχώρησε στην εξαγορά του 70% της εταιρείας Technoform (Τεχνοφόρμ A.E.) από το Κιλκίς, η οποία δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών και εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας.
Η Τεχνοφόρμ διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα σε έκταση 39 στρεμμάτων και κτιριακές εγκαταστάσεις 7.000 τετραγωνικών μέτρων όπου αναπτύσσει τεχνολογίες γύρω από τις σύγχρονες κατασκευαστικές μεθόδους και επενδύει συστηματικά σε εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας. Το πελατολόγιό της, πλην των Sunlight και Sunlight Recycling, υπάρχουν εταιρείες όπως Reycap, ELVIAL, Fiblran, Oxygen, ALSE, Αλουμύλ, MTH, MONBAT Batteries, Venter, Kostis Πλαστικά κ.α. Η συμφωνία υπογράφηκε με τον Γεώργιο Δοκουζγιάννη, και την Αντιπρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο Θεοδοσία Μαρκοπούλου, η οικογένεια των οποίων διατηρεί το 30% της εταιρείας.
Μάλιστα, πρόσφατα, στις 17 Οκτωβρίου, η Technoform S.A., που έχει επενδυτικό πλάνο άνω των 100 εκατ. ευρώ, προχώρησε στην εξαγορά του κλάδου παραγωγής και εμπορίας μεταλλικών κιβωτίων της εταιρείας Netelco ΑΒΕΕ. Η τελευταία ιδρύθηκε το 2000 στο Λαμπρινό Ξάνθης και διαθέτει 22 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή μεταλλικών κιβωτίων αποθήκευσης ενέργειας, κατάλληλων για βιομηχανικές εφαρμογές.
Όπως δηλώνει η διοίκηση της Sunlight, στο κομμάτι των μπαταριών λιθίου, στόχος είναι η Technoform να προμηθεύει άνω του 80% των μελλοντικών αναγκών του ομίλου σε μεταλλικά κουτιά και απάρτια, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην καθετοποιημένη παραγωγή αυτού του κρίσιμου κλάδου για την ελληνική εταιρεία.
Στα 22,9 εκατ. ευρώ το EBITDA στο α΄ εξάμηνο με άνοδο 31%
Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2022, όπου συνέχισε να αναπτύσσεται με διψήφιους ρυθμούς, ακολουθώντας το momentum που είχε και το 2021. Ο κύκλος εργασιών το 1ο εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε 183 εκατ. ευρώ έναντι 126 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα της περασμένης χρονιάς, ενισχυμένος κατά 45%. Συνάμα, στα 22,9 εκατ. ευρώ ανήλθε το προσαρμοσμένο EBITDA, έναντι 17,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021 καταγράφοντας αύξηση 31%.
Η αύξηση του κύκλου εργασιών αποδίδεται στις ισχυρές πωλήσεις της εταιρείας που με τη σειρά τους υποστηρίζονται από επενδύσεις και βελτιστοποίηση των παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, τη Βερόνα της Ιταλίας και το Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ).
Παρά τους περιορισμούς στην παγκόσμια οικονομία και τις προκλήσεις στον τομέα των logistics, η Sunlight απορρόφησε τις πιέσεις μέσω σημαντικών αναπτυξιακών επενδύσεων που δίνουν στην εταιρεία σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού και ενισχύουν περαιτέρω την τοποθέτησή της στην παγκόσμια αγορά.
Οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών και μεταφορικών, η παγκόσμια έλλειψη σε σημαντικά υλικά όπως οι ημιαγωγοί, και η απότομη εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επηρέασαν την κοστολογική βάση της εταιρείας και, συνεπακόλουθα, την κερδοφορία της. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, από την αρχή της χρονιάς έχουν ληφθεί μέτρα για την ανάκτηση κόστους από την αγορά.
Ξεπερνούν τους 1.500 οι εργαζόμενοι
Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2022, η μητρική εταιρεία και οι θυγατρικές της απασχολούσαν συνολικά 1.535 εργαζομένους, 329 περισσότερους σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2021 – αύξηση ύψους 27%. Και μάλιστα, το δυναμικό όχι μόνο αυξάνεται, αλλά και διαφοροποιείται: πλέον, το 27% των εργαζομένων της εταιρείας απασχολείται εκτός Ελλάδας, καθώς η Sunlight συνεχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε Ευρώπη και Αμερική. Επιπλέον, απασχολεί σημαντικό αριθμό υψηλά καταρτισμένων επαγγελματιών, με πάνω από το 30% του προσωπικού της να είναι ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.