Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεχίζεται το κρεσέντο αναβαθμίσεων για τη Μυτιληναίος – Στα 22 ευρώ ο στόχος από την Παντελάκης

Συνεχίζεται το κρεσέντο των ισχυρών αναβαθμίσεων για τον όμιλο Μυτιληναίου, με την Παντελάκης Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ να είναι η πρώτη που «ανοίγει» το χορό το 2022, δίνοντας τιμή στόχο κοντά σ’ αυτήν που είχαν δώσει εγχώριοι και ξένοι οίκοι την περασμένη χρονιά.

Θυμίζουμε ότι η Μυτιληναίος θα ανακοινώσει αποτελέσματα 2022 την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου και θα είναι η δεύτερη εισηγμένη που θα ανακοινώσει τόσο γρήγορα μεγέθη 2021, μετά την Παπουτσάνης που δημοσίευσε αποτελέσματα την περασμένη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Πιο αναλυτικά, η Παντελάκης Χρηματιστηριακή ανέβασε την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 22 ευρώ με σύσταση αγοράς, έναντι 17,4 ευρώ που ήταν η προηγούμενη σύστασή της, που είχε γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Οι αναλυτές της ΑΧΕ σημειώνουν πως ο όμιλος Μυτιληναίου ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τα EBITDA πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022, ενώ θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΑΧΕ, η Μυτιληναίος προγραμματίζει επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2024, ενώ η εκτίμηση για εκείνη τη χρονιά είναι ότι θα φέρνει 150 εκατ. ευρώ EBITDA από πράσινη ενέργεια.

Αναφορικά με το αλουμίνιο, η Παντελάκης ΑΕΠΕΥ εκτιμά ότι οι ανοδικές τιμές θα διατηρηθούν, ενώ σημειώνει πως επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας παγκοσμίως.

Σημειώνει επίσης πως η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας CCGT από φυσικό αέριο 826 MW θα ξεκινήσει να λειτουργεί στα μέσα του 2022  διπλασιάζοντας την ισχύ του ομίλου  στα 1,7 GW και προσθέτοντας σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα EBITDA.

Οι παλαιότερες εκθέσεις και οι τιμές – στόχοι

Θυμίζουμε πως την υψηλότερη τιμή στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος έχει δώσει η βρετανική Edison, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο ανέβασε την τιμή – στόχο στα 24 ευρώ, ήτοι κατά 85% υψηλότερα από την προηγούμενη σύστασή της που ήταν στα 13 ευρώ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο αμερικανικός οίκος Citi προχώρησε στην αναβάθμιση της τιμής στόχου στα 21,50 ευρώ, από 21 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας σύσταση αγοράς, σημειώνοντας ότι αναμένεται να βγει κερδισμένη από το ράλι της τιμής του αλουμινίου.

Μέσα στο 2021 η Eurobank Equities ανέβασε την τιμή στόχο από τα 18,7 στα 22 ευρώ, συστήνοντας αγορά, ενώ η Πειραιώς Χρηματιστηριακή είχε ανεβάσει την τιμή στόχο από τα 14 στα 19,5 ευρώ, εκτιμώντας ότι οι πωλήσεις της Μυτιληναίος την προσεχή τριετία θα διπλασιαστούν και θα ανέλθουν στα 3,581 δισ. ευρώ το 2023, με τα καθαρά κέρδη το ίδιο έτος στα 278,2 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Wood επίσης έχει ανεβάσει το στόχο στα 17,3 ευρώ, έναντι 12 ευρώ πριν, διατηρώντας σύσταση αγοράς.

Η πορεία της μετοχής

Η μετοχή της Μυτιληναίος κατέγραψε άνοδο 27,74% το 2021 αποτελώντας την κορυφαία μη τραπεζική μετοχή του FTSE 25, αν εξαιρεθεί το +79,3% της Quest Συμμετοχών, που όμως εισήλθε στο δείκτη αυτόν στα τέλη του 2021. Μόνο οι Eurobank και Εθνική (+54,1% και +29,7%) ξεπέρασαν τη ΜΥΤΙΛ στα κέρδη του 2021 στον Large Cap.

Στις πρώτες εφτά συνεδριάσεις του 2022 η Μυτιληναίος ενισχύεται κατά 3,44%, κλείνοντας χθες στα 15,65 ευρώ (+2,83%), με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου στα 2,23 δισ. ευρώ.

Το υψηλό πολλών ετών ο τίτλος το πέτυχε στις 30 Αυγούστου 2021 όταν έκλεισε στα 16,19 ευρώ, επίπεδα που στην ουσία αποτελούν ιστορικά υψηλά για τη μετοχή.

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο μεγάλος αριθμός βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα», με αποτέλεσμα περίπου 200.000 νοικοκυριά να παραμείνουν δίχως ρεύμα για αρκετές ώρες,...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η σοβούσα πολύπλευρη και ιδιαίτερα δύσκολη στη «λύση» της ενεργειακή κρίση θα είναι καταλύτης για μεγάλες εξελίξεις τόσο...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Το “πράσινο” φως για την χρηματοδότηση του EuroAsia Interconnector, της ηλεκτρικής δηλαδή διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας με την Κύπρο, άναψε η Ευρωπαική Επιτροπή. Η...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Συμφέροντα διαφόρων εμπλεκομένων στα ενεργειακά κατασκευαστικά έργα αλλά και άλλες σκοπιμότητες που «ακουμπούν» τους Διαχειριστές των δικτύων ενέργειας  «φωτογράφισε», σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο  πρόεδρος της ΡΑΕ...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE