Μενού Ροή
Συνέντευξη Α.Διαμαντάρα (Mimosa Dynamic): Ο «φύλακας άγγελος» των ανεμογεννητριών και η συνεργασία με τον κολοσσό Ventus

της Χριστίνας Αντωνίου,

Ένα νέο και πρωτοποριακό σύστημα ελέγχου για τη λειτουργία των ανεμογεννητριών φέρνει στην Ελλάδα η εταιρεία Mimosa Dynamic σε συνεργασία με την αυστριακή Ventus.

Όπως δηλώνει στο «energymag» ο κύριος Αντώνης Διαμαντάρας - Εκπρόσωπος της Mimosa Dynamic στην Ελλάδα, πρόκειται για το μοναδικό στον κόσμο πατενταρισμένο σύστημα που παρακολουθεί μέσω φωτογραφιών που λαμβάνονται από ειδικά drones, αλλά και 24 ώρες το 24ωρο την κατάσταση των ανεμογεννητριών, προλαμβάνοντας τις βλάβες. Παράλληλα με την εγκατάσταση του συστήματος παρέχεται για πρώτη φορά και πιστοποίηση ασφάλισης από τον αυστριακό οργανισμό TUV.

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα

Με τη χρήση του καινοτόμου μηχανισμού παρατηρείται θεαματική αύξηση στην απόδοση των ανεμογεννητριών με τον κύριο Διαμαντάρα να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οπουδήποτε έχει εφαρμοστεί, οι ανεμογεννήτριες βελτιώνονται από 5% και πάνω». Η συμβολή του είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς ελέγχει προληπτικά τις ανεμογεννήτριες για βλάβες. Το σύστημα ενημερώνει πριν καν εκδηλωθούν οι δυσλειτουργίες που μπορούν να βγάλουν εκτός λειτουργίας τις ανεμογεννήτριες μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες. «Κάθε ζημιά μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον τρεις ημέρες έως και μια εβδομάδα σε ορισμένες περιπτώσεις για να αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα να είναι πραγματικά μεγάλες οι απώλειες σε ενέργεια. Έτσι η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι πάρα πολύ χρήσιμη».

Παρακολούθηση ανά δευτερόλεπτο

Ο μηχανισμός λειτουργεί σε δύο φάσεις. Στο πρώτο στάδιο διαπιστώνεται σε ποια κατάσταση βρίσκεται η ανεμογεννήτρια και ποιες βελτιώσεις πρέπει να γίνουν. «Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα και πολύ ακριβά μηχανήματα που φωτογραφίζουν τις ανεμογεννήτριες με γύρω στις 900 φωτογραφίες το λεπτό, βλέπουμε το βήμα της ανεμογεννήτριας και συγκρίνουμε τις διαφορές στις γωνίες των πτερυγίων. Παρακολουθούμε πως γυρίζουν τα πτερύγια, εάν ο άξονας λειτουργεί στη σωστή γωνία και δεν έχει ταλαντώσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φθορά. Λαμβάνουμε το αποτέλεσμα από αυτή τη φωτογράφιση, η οποία γίνεται και με ειδικά drones και από εδάφους και κάνουμε την πρώτη διόρθωση. Στο δεύτερο στάδιο τοποθετείται πάνω στην άτρακτο με μαγνήτες, ένα μόνιμο σύστημα εικοσιτετράωρης συνεχούς παρακολούθησης, το οποίο δίνει εντολή είτε απευθείας στη γεννήτρια είτε στο κέντρο ελέγχου της γεννήτριας να διορθώσει το βήμα του κάθε πτερυγίου. Έτσι έχουμε πλήρη καταγραφή της λειτουργίας ανά δευτερόλεπτο και σίγουρα αποτελέσματα».

Με τη σφραγίδα της TUV η πιστοποίηση για ασφάλιση

Όσοι διαχειριστές ανεμογεννητριών επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία θα λάβουν και πιστοποίηση για την ασφάλιση των ανεμογεννητριών τους. Έτσι με την εγκατάσταση του καινοτόμου συστήματος, οι ανεμογεννήτριες μπορούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα να λάβουν πιστοποίηση από τον αυστριακό οργανισμό TUV για ασφάλιση. Με αυτόν τον τρόπο οι ανεμογεννήτριες μπορούν να ασφαλιστούν τόσο για τις ζημιές που έχουν προκύψει όσο και για την απώλεια ενέργειας κατά την περίοδο μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών. «Η παροχή πιστοποίησης ασφάλισης από τον TUV δείχνει ότι ο ασφαλιστικός οργανισμός αποδέχεται την ουσιαστική συμβολή της υπηρεσίας μας για την ασφάλεια στη λειτουργία των ανεμογεννητριών».

Η Στροφή στις ανεμογεννήτριες

H εταιρεία Mimosa Dynamic που μέχρι πρότινος δραστηριοποιόταν αποκλειστικά στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κάνει στροφή στον τομέα των ανεμογεννητριών φέρνοντας την αυστριακή Ventus στην Ελλάδα. Αναφορικά με το πως προέκυψε αυτή η συνεργασία ο κύριος Διαμαντάρας δηλώνει ότι «Η εταιρεία μας έχει ως στόχο την αειφόρο ανάπτυξη, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση, αλλά και οτιδήποτε συμβάλλει στο sustainability. Μέσα από τη συνεργασία μας με την αυστριακή Ventus επιθυμούμε να μπούμε ακόμη βαθύτερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι είναι μια υπηρεσία, η οποία είναι πάρα πολύ χρήσιμη, έχει πραγματικά να προσφέρει και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του κλάδου».

Αιχμή του δόρατος το νέο σύστημα

Με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στο «ζενίθ» οι προοπτικές για την ανάπτυξη του κλάδου είναι ευοίωνες. Προς το παρόν η εταιρεία παρέχει πλήρη κάλυψη σε όλη την Ελλάδα, αλλά στα άμεσα σχέδια της βρίσκεται η επέκταση και εκτός συνόρων, προσφέροντας υπηρεσίες οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη παγκοσμίως, πάντα σε συνεργασία με την αυστριακή Ventus.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας