Μενού Ροή
Τα επόμενα κινητά θα είναι ενσωματωμένα στο αυτί μας

Η επόμενη γενιά θα έχει τηλέφωνα ενσωματωμένα κάτω από το δέρμα των αυτιών της, προέβλεψε ο Μάρτι Κούπερ, ο οποίος ονομάζεται και «πατέρας του κινητού», καθώς εφηύρε το πρώτο κινητό τηλέφωνο εν έτει 1973. «Αυτές οι συσκευές δεν θα χρειάζονται φόρτιση, γιατί «το σώμα μας είναι ο τέλειος φορτιστής», όπως εξήγησε ο Κούπερ, μιλώντας στο αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο του CNBC από το Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας της Βαρκελώνης. «Οταν τρώμε, το σώμα μας δημιουργεί ενέργεια, σωστά;», υπενθύμισε, προβλέποντας ότι αυτές οι μικροσκοπικές ενσωματωμένες συσκευές θα καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια για να λειτουργήσουν. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι μια σειρά από νεοφυείς εταιρείες, όπως λ.χ. η Neuralink του Ελον Μασκ, αναπτύσσουν αυτή τη στιγμή τεχνολογίες που στοχεύουν να συνδέσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο με τους υπολογιστές. Ο Κούπερ είναι ο άνθρωπος που, ως μηχανικός της Motorola τη δεκαετία του 1970, κατασκεύασε την πρώτη συσκευή κινητού τηλεφώνου. Ηταν μια ογκώδης συσκευή σε σχήμα μπότας, τόσο βαριά ώστε έμεινε γνωστή ως «το τούβλο».

Σήμερα ο βετεράνος μηχανικός λέει ότι τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει υπερβολικά περίπλοκα, καθώς έχουν πάρα πολλές εφαρμογές αλλά και σχήμα που δεν ταιριάζει στις καμπύλες του ανθρώπινου προσώπου. «Κάθε φορά που κάνω ένα τηλεφώνημα και δεν έχω ασύρματο ακουστικό, πρέπει να βάλω αυτό το ίσιο υλικό πάνω στο στρογγυλό κεφάλι μου και να κρατάω το χέρι μου σε μια άβολη θέση», εξήγησε. Η αλήθεια είναι ότι η αγορά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων παρουσιάζει στασιμότητα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει η αίσθηση ότι οι εταιρείες του κλάδου πασχίζουν να βρουν νέα, καινοτόμα σχέδια. Και την ίδια στιγμή, η τεράστια εξάπλωση των κινητών σήμερα συνοδεύεται από μια σειρά προβλημάτων, που ποικίλλουν από τον εθισμό στα κοινωνικά δίκτυα έως τα ζητήματα ιδιωτικότητας. Ο Κούπερ αναγνωρίζει τα προβλήματα που έφερε το δημιούργημά του, όμως είναι αισιόδοξος για το μέλλον, εκτιμώντας ότι η τεχνολογία θα πυροδοτήσει πολλές θετικές εξελίξεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγεία. «Εχω μια σταθερή πίστη στην ανθρωπότητα. Κοιτάζω την Ιστορία και βλέπω την πρόοδο που έχουμε κάνει με την τεχνολογία, και με κάποιον τρόπο οι άνθρωποι βρίσκουν τον δρόμο. Ο κόσμος είναι καλύτερος τώρα», είπε ο μηχανικός. Ο Κούπερ έλαβε αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη βραβείο για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ημέρα που έκανε το πρώτο τηλεφώνημα με κινητό, καθώς περπατούσε στην 6η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Χρησιμοποιώντας το Motorola DynaTAC 8000X, το τηλέφωνο που εμφανίστηκε στη δημοφιλή ταινία «Γουόλ Στριτ», κάλεσε τότε τον βασικό ανταγωνιστή του στην AT&T, Τζόελ Ενγκελ.

Ομως ο μηχανικός παραδέχεται πως ποτέ του δεν φαντάστηκε ότι τα κινητά θα γίνονταν φορητοί υπολογιστές, όπως είναι σήμερα. «Πριν από 50 χρόνια ήταν μια πραγματικά πρωτόγονη εποχή. Δεν υπήρχε Ιντερνετ, δεν υπήρχαν μεγάλης κλίμακας ενοποιημένα δίκτυα, δεν υπήρχαν ψηφιακές κάμερες», είπε ο Κούπερ. Και ομολόγησε πως η ιδέα ότι τα κινητά θα γίνονταν κάποια μέρα μια φωτογραφική μηχανή και μια εγκυκλοπαίδεια δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό. «Γνωρίζαμε ότι η σύνδεση είναι σημαντική. Και λέγαμε ένα αστείο: ότι μια μέρα τη στιγμή που γεννιέσαι θα παίρνεις έναν αριθμό τηλεφώνου. Και εάν δεν απαντούσες στο τηλέφωνο, θα ήσουν νεκρός. Επομένως γνωρίζαμε ότι μια μέρα όλοι θα είχαν ένα κινητό τηλέφωνο. Και αυτό έχει σχεδόν συμβεί», είπε.

Πηγή: kathimerini.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας