Μενού Ροή
Τα ιστορικά υψηλά της Mytilineos, η «προίκα» της ΜΕΤΚΑ και η ξένη αγορά

Πάνω από τα 3 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση για πρώτη φορά στην ιστορία του βρίσκεται ο όμιλος Mytilineos το τελευταίο διήμερο και από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, ενώ χθες ενισχύθηκε εκ νέου καθώς έκλεισε με άνοδο 1,42% στα 21,38 ευρώ που ασφαλώς είναι νέα ιστορικά υψηλά! Παράλληλα, πλέον έχει αποτίμηση 3,05 δισ. ευρώ που αυτομάτως τον κατατάσσει ως την πρώτη ενεργειακή μετοχή στην Ελλάδα, έχοντας αφήσει πίσω ομίλους όπως ΔΕΗ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Helleniq Energy κ.λπ.

Η μετοχή μόνο το τελευταίο τριήμερο ενισχύεται σε ποσοστό 6,47%, δείχνοντας ότι (και) φέτος είναι για μεγάλα… πράγματα, τόσο από πλευράς αποδόσεων στο ταμπλό του Χ.Α., όσο, κυρίως, σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Θυμίζουμε ότι η μετοχή της Mytilineos πέρυσι, το 2022, κέρδισε 27,80%, πρόπερσι το 2021 έκλεισε με άνοδο 27,14%, ενώ το 2020 ενισχύθηκε σε ποσοστό 22%. Το πλέον εντυπωσιακό; Από τα χαμηλά των 5,01 ευρώ που βρέθηκε στο σοκ του Covid-19 στις 16 Μαρτίου 2020, η μετοχή καταγράφει ράλι +327%, έχοντας υπερ-τετραπλασιάζει την τιμή της.

Στη μετοχή της Mytilineos είναι σαφές ότι «χτίζουν» θέσεις μεγάλοι παίκτες. Το μαρτυρούν οι όγκοι και οι τζίροι και όλο το προφίλ συμπεριφοράς. Πλέον, η ΜΥΤΙΛ πρωταγωνιστεί στον FTSE 25 σε τζίρους, κάτι που δεν έκανε ποτέ στο παρελθόν. Χθες, διακίνησε συναλλαγές 8,96 εκατ. ευρώ, που ήταν ο μεγαλύτερος τζίρος στην αγορά, μετά την Πειραιώς που διακίνησε 9,19 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα έγινε η συμφωνία με τον Πρεμ Γουάτσα και την Fairfax που θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου κατέχοντας 6.688.047 μετοχές, ή αλλιώς ποσοστό 4,68%. Ταυτόχρονα, τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνάψουν ένα ανταλλάξιμο ομόλογο (exchangeable note) ύψους 50 εκατ. ευρώ, με το οποίο η Fairfax θα έχει δικαίωμα για την απόκτηση επιπλέον 2.500.000 ιδίων μετοχών στην τιμή των 20 ευρώ, σε βάθος διετίας.

Ήδη η Fairfax «χτίζει» ποσοστό καθώς στις 9 Ιανουαρίου αγόρασε 2,5 εκατ. μετοχές στα 18,5 ευρώ και θα αγοράσει άλλες 2,5 εκατ. μετοχές με 20 ευρώ.

 

Αγορά ιδίων μετοχών

Συνάμα, η ΜΥΤΙΛ προχωρά και σε συνεπές πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Η Μυτιληναίος που είναι μακράν ο όμιλος που χρησιμοποιεί την τακτική της αγοράς ιδίων μετοχών περισσότερο από κάθε άλλον ενεργειακό όμιλο της ελληνικής αγοράς και μαζί με τον ΟΤΕ είναι οι δύο πιο… ώριμες στον τομέα αυτό εταιρείες, έχει συνεπέστατο και διαχρονικό πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.

Χθες η εταιρεία μέσω ανακοίνωσης στο site του Χ.Α. ενημέρωσε πως τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου απέκτησε 25.757 ίδιες μετοχές με μέση σταθμισμένη τιμή κτήσης τα 20,8511 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 537 χιλ. ευρώ. Μετά από αυτές τις αγορές, η Μυτιληναίος κατέχει συνολικά 4.486.841 ίδιες μετοχές, ήτοι ποσοστό 3,1400% του συνόλου των μετοχών της.

Έργα, εταιρικός μετασχηματισμός και ο στόχος της ξένης αγοράς

Η Μυτιληναίος έχει καταφέρει να αλλάξει αρκετές… πίστες τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τη συγχώνευση μέσω απορρόφησης της ΜΕΤΚΑ το 2017. Έκτοτε ο όμιλος γιγαντώθηκε και έγινε ένας από τους μεγάλους ενεργειακούς «παίκτες» διεθνώς.

Με «όπλο» την ισχυρή τεχνογνωσία αλλά και τη μεγάλη συσσωρευμένη εμπειρία από την «προίκα» της ΜΕΤΚΑ, ο όμιλος έχει κάνει παγκόσμιο γεωγραφικό άπλωμα εργασιών τα τελευταία χρόνια, εν μέσω μπαράζ ανάληψης νέων έργων. Μέσω αυτής της συγχώνευσης και της «κληρονομιάς» της ΜΕΤΚΑ, η Μυτιληναίος μετατράπηκε σε έναν πολυσχιδή γίγαντα που πλέον έχει αποκτήσει υπολογίσιμο μέγεθος και για τα διεθνή δεδομένα, οπότε δρομολογούνται οι νέες δομικές κινήσεις για την καλύτερη διαχείριση αλλά και την ανάδειξη του brand.

Μέσω όλων των κινήσεων που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος έχει γίνει ένας πολύ μεγάλος διεθνής «παίκτης, που έχει δραστηριότητα σε περίπου 30 χώρες με τέσσερα sector, ενώ «χτυπάει» projects σε όλο το φάσμα της νέας γενιάς ενεργειακών έργων.

 

Στα 31,20 ευρώ η τιμή από Εθνική Χρηματιστηριακή

 Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις στα μέσα Δεκεμβρίου για το μεγάλο εταιρικό μετασχηματισμό, η Εθνική Χρηματιστηριακή ανέβασε την τιμή – στόχο στα 31,20 ευρώ για τη Mytilineos, δίνοντας περιθώριο ανόδου άνω του 60% καθώς στις 21 Δεκεμβρίου η μετοχή ήταν στα 19,28 ευρώ. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή – στόχο που έχει δοθεί για τη μετοχή είτε από εγχώριο, είτε από διεθνή οίκο. Θυμίζουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, υπήρξε ένα διαρκές γαϊτανάκι αναβαθμίσεων για τη μετοχή, που ξεκίνησε από χαμηλά.

Οι αναλυτές της Εθνικής Χρηματιστηριακής χαρακτήριζαν τη Μυτιληναίος ως τον ιδανικό εκπρόσωπο όσων αφορά στην ενεργειακή μετάβαση τη βιωσιμότητα και κυρίως τις «πράσινες» επενδύσεις.

 

Το ξένο χρηματιστήριο

Ένας από τους μεγάλους στόχους του κ. Μυτιληναίου, έχει επιτευχθεί και δεν είναι άλλος από την είσοδο του ομίλου στην ελίτ, και στο δείκτη MSCI Standard Greece στον οποίο εισήλθε τον περασμένο Μάιο. Πρόκειται για το δείκτη – βιτρίνα του Χ.Α., το Champions League, που αποτελεί κυρίαρχο μπούσουλα για ένα σημαντικά μεγάλο κομμάτι της διεθνούς επενδυτικής βιομηχανίας.

Επόμενος μεγάλος στόχος του κ. Μυτιληναίου είναι ο όμιλος να αποκτήσει – και διεθνώς – το χρηματιστηριακό εκτόπισμα, ήτοι την αποτίμηση που του αξίζει. Να «παίξει» σε διεθνείς… πίστες και χρηματιστηριακά, να συγκριθεί με τους καλύτερους, να μπει στην πρώτη κατηγορία όπου παίζουν οι μεγάλοι διεθνώς. Ο επόμενος στόχος είναι η εισαγωγή σε ένα μεγάλο ξένο χρηματιστήριο, με πρώτη προτίμηση, τον FTSE 100 του Λονδίνου. Εκεί, θα απαιτηθεί κεφαλαιοποίηση άνω των 4 έως 4,3 δισ. ευρώ.

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας