Μενού Ροή
Τα κέρδη της ΔΕΠΑ Εμπορίας και το παρασκήνιο

Έναν ακόμα γύρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησε η δημοσίευση του ενημερωτικού σημειώματος της ΡΑΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα των μη καθετοποιημένων εταιρειών στις αγορές προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Η νέα κόντρα ξέσπασε με αφορμή τη μεγάλη αύξηση στα κέρδη προ φόρων που καταγράφει η ΔΕΠΑ Εμπορίας το 2021, τα οποία σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 335 εκατ. ευρώ έναντι 38 εκατ. ευρώ το 2020.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται για υπόθεση με πλούσιο παρασκήνιο η οποία προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι το περιθώριο κέρδους της ΔΕΠΑ ήταν ιδιαίτερα αυξημένο συγκριτικά με τις υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου. Τονίζουν μάλιστα ότι το περιεχόμενο του ενημερωτικού σημειώματος της Ανεξάρτητης Αρχής ήταν γνωστό στο ΥΠΕΝ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας από την περασμένη εβδομάδα.

Το ερώτημα

Πλέον, το ερώτημα που εγείρεται είναι σε ποιο μέρος από τα κέρδη της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα επιβληθεί το έκτακτο τέλος ύψους 90%, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ το απόγευμα της Τρίτης σε απάντηση των δηλώσεων του Σωκράτη Φάμελλου και της Πέτης Πέρκας από τον ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες έκαναν λόγο για πάρτι αισχροκέρδειας εις βάρος των καταναλωτών.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι θα φορολογηθεί η θετική μεταβολή στο περιθώριο κέρδους μεταξύ των δύο ετών, όπως συνέβη και με την αυξημένη κερδοφορία των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έκτακτο τέλος θα επιβληθεί στα επαναλαμβανόμενα κέρδη από τη χονδρεμπορική δραστηριότητα, τα οποία όπως διευκρινίζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε ανακοίνωσή της ανέρχονται το 2021 σε 241,5 εκατ. ευρώ προ φόρων. Για τον καθορισμό του τελικού φορολογητέου ποσού, θα πρέπει να δημοσιευθούν πρώτα τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το περασμένο έτος στα οποία θα γίνει σαφές το ύψος των κερδών μετά από φόρους.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει γύρω από την ενισχυμένη κερδοφορία της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι επουσιώδης, δεδομένου ότι τα αυξημένα κέρδη θα επιστραφούν σε μεγάλο βαθμό στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, είτε μέσω των φόρων που θα καταβάλει η εταιρεία είτε μέσω των εκπτώσεων που παρέχει σε όλους τους καταναλωτές της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας