Μενού Ροή
Τα νέα δεδομένα μετά τη προσφυγή της Landis+Gyr στη Δικαιοσύνη και τα τρία σενάρια

του Αλέξανδρου Μπαρότσι

Σε μια εντελώς καινούργια πίστα έχει πλέον μπει ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ, ύψους 1 δισ. ευρώ για τους έξυπνους μετρητές, μετά την προσφυγή της Landis+Gyr στο ΣτΕ.

Το έργο έχει μπει και επίσημα σε δικαστικές περιπέτειες και οι πάντες αναμένουν την εκδίκαση από το Ανώτατο Δικαστήριο της αίτησης που κατέθεσαν οι Ελβετοί για αναστολή του διαγωνισμού, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί σύντομα, όπως ελπίζει ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το τοπίο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό θα μπορούσε να συμβεί εντός του Μαρτίου, αλλά μέχρι τότε, τα πάντα θα είναι ρευστά.

Ποια είναι τα σενάρια από εδώ και πέρα;

- Στο πρώτο σενάριο, εφόσον απορριφθεί η αίτηση από το ΣτΕ, τότε και μόνο ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής θα διαθέσει στις τέσσερις εταιρείες της «short list» το περιεχόμενο της β΄φάσης του διαγωνισμού, δηλαδή τα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή θα συνεχιστεί κανονικά ο διαγωνισμός με τα τέσσερα σχήματα, των οποίων ηγούνται η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής Elster Rometrics SRL, η σλοβενική Iskraemeco d.d. και η ελληνική Protasis AE.

- Στο δεύτερο σενάριο, που εκδοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο αίτηση αναστολής, τότε αναγκαστικά ο ΔΕΔΔΗΕ θα υποχρεωθεί να παγώσει τις διαδικασίες.

- Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο. Εφόσον απορριφθεί η αίτηση αναστολής του διαγωνισμού, δεν αποκλείεται η Landis+Gyr, αντί να περιμένει την εκδίκαση από το ΣτΕ, η οποία θα πάρει μήνες, να προσφύγει κατευθείαν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, όπως προανήγγειλε η διοίκησή της, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Στάση αναμονής από τους «4»

Σε κάθε περίπτωση, η ελβετική εταιρεία δείχνει να έχει στηλώσει τα πόδια και να επιδιώκει να μπει στον διαγωνισμό ακόμη και από το παράθυρο. Από την άλλη οι «4» παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, αλλά ακριβώς επειδή ο ΔΕΔΔΗΕ δεν τους έχει ακόμη δώσει τις τεχνικές προδιαγραφές, ώστε να καταθέσουν και οικονομικά στοιχεία, βρίσκονται σε στάση αναμονής. Ακόμη και να ακριβύνουν οι μετρητές, καθώς τα υλικά ακολουθούν ανοδική πορεία (οι επεξεργαστές σε μεγάλες ποσότητες είναι δυσεύρετοι διεθνώς), οι εταιρείες αναγκαστικά θα δώσουν υψηλότερη τιμή από αυτήν που σχεδίαζαν. Στον αντίποδα, όσο πιο γρήγορα προχωρήσει ο διαγωνισμός, τόσο χαμηλότερες θα είναι και οι προσφορές.

Τα σύννεφα πάνω από τον διαγωνισμό είναι πολλά. Εάν πάντως είχε τελεσφορήσει ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ, (ΔΔ- 207) για την εγκατάσταση 150.000 μετρητών, ο οποίος ναυάγησε το 2018, έπειτα από προσφυγή στο ΣτΕ του σχήματος ΟΤΕ- Intrakat- Intrasoft, σήμερα θα είχαν δοκιμαστεί στην πράξη μια σειρά από τεχνολογίες μετάδοσης δεδομένων. Και επομένως, ο ΔΕΔΔΗΕ θα γνώριζε ποιος είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος, δηλαδή θα ήξερε καλύτερα ποια τεχνολογία αρμόζει καλύτερα και με ποια μέθοδο επικοινωνούν οι μετρητές προς το κέντρο.

Σε εκείνο το πιλοτικό έργο επρόκειτο να εξεταστούν οι ακόλουθες τεχνολογίες επικοινωνιών: Πρώτον, τα Φερέσυχνα (Power Line Carrier – PLC) πάνω σε γραμμές διανομής και κατάλληλοι συγκεντρωτές εγκατεστημένοι σε κάθε υποσταθμό ΜΤ/ΧΤ και δεύτερο, η Ασύρματη Τεχνολογία GPRS (General Packet Radio Services), συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών κινητής 2G/3G.

Τι θα σήμανε μια δεύτερη αποτυχία μετά από εκείνη του 2018; Ότι θα χαθεί για μια ακόμη φορά η ευκαιρία να γίνει ο ΔΕΔΔΗΕ μια σύγχρονη ευρωπαϊκή εταιρεία, η οποία θα εντοπίζει σε χρόνο ρεκόρ και εξ αποστάσεως τις βλάβες του εναέριου δικτύου της κατά τη διάρκεια δύσκολων καιρικών φαινομένων. Κατ’ επέκταση δεν θα μειωθούν κι άλλοι, οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή. Ούτε θα καταφέρει να μειώσει δραστικά τις ρευματοκλοπές που επίσης επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Όσο για τον καταναλωτή δεν θα μπορεί κοιτάζοντας στην οθόνη του μετρητή, να γνωρίζει- και άρα να ελέγχει- τι καταναλώνει, ενώ θα μετατεθεί για αργότερα η δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου, ανάλογα με τη διακύμανση του κόστους του ρεύματος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας