Μενού Ροή
Άνοιξε ο δρόμος για το εθνικής σημασίας έργο – μαμούθ στην Αμφιλοχία

Ένα σημαντικό βήμα που δύναται να αποτελέσει εφαλτήριο για πολλά παρόμοια τα οποία θα «πατήσουν» πάνω στη γεωμορφολογία της χώρας και θα την καταστήσουν ισχυρό παίκτη στα συστήματα παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω άντλησης (αντλησιοταμίευση) έγινε χθες.

Ο λόγος για το μεγάλο έργο της αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία, του οποίου χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την κρατική χρηματοδότηση κατά 50% του συνολικού κόστους του.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ και το ήμισυ αυτού, ήτοι 250 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), μετά τη θετική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Επιτροπή και την έγκρισή του από το Συμβούλιο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα που μάλιστα  αφορά στον καινούριο και αναξιοποίητο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Μέσω του μεγάλου αυτού έργου, θα παράγονται περί τις 816 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, με όλα τα συνεπακόλουθα πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, περιβάλλοντος και επίτευξης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Στα 500 εκατ. ευρώ το κόστος του έργου

Το έργο είναι προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ και το ήμισυ αυτού, ήτοι 250 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), μετά τη θετική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Επιτροπή και την έγκρισή του από το Συμβούλιο.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026 και θα συμβάλει καταλυτικά στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος στη χώρα, αυξάνοντας την επιρροή των Ανανεώσιμων Πηγών. Άμα της ολοκλήρωσής του θα λειτουργεί σαν «μπαταρία» αποθήκευσης ενέργειας και θα παρέχει στο διασυνδεδεμένο δίκτυο η απαιτούμενη ευελιξία και σταθερότητα για ασφαλή και αποδοτική μεταφορά και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος.

To έργο, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, θα αποτελέσει πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης με τη δημιουργία 1.200 νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και 120 κατά τη φάση λειτουργίας. Και μάλιστα θέσεις υψηλής εξειδίκευσης.

Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία

Το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία», με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.

Θα φέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία, στο περιβάλλον, αλλά και στην προσπάθεια της χώρας μας να απομακρυνθεί από ρυπογόνες μορφές ενέργειας. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης θα φέρει σημαντικές ωφέλειες στη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.

Στο θέμα της ενέργειας, θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στην ταχεία ανταπόκριση στις μεταβολές της ζήτησης. Το γεωφυσικό ανάγλυφο της χώρας μας βρίθει από μεγάλες υψομετρικές διαφορές που συνδυάζονται, σε πολλές τοποθεσίες, με μεγάλους υδάτινους όγκους, υψηλό αιολικό δυναμικό και ηλιοφάνεια.

Πώς λειτουργεί η αντλησιοταμίευση

 Η αντλησιοταμίευση, λειτουργεί σε περιοχές που υπάρχουν νερά με φυσικούς ταμιευτήρες, ή τεχνητούς ταμιευτήρες και υψομετρικές διαφορές. Εκεί η άντληση υδάτων και η αποθήκευσή τους σε μεγαλύτερο ύψος γίνεται όταν η παραγωγή ενέργειας είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση και η ενέργεια αυτή περισσεύει.

Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα, «ρεγουλάροντας» τις τιμές. Μια αέναη διαδικασία που φέρνει τον ορισμό της κυκλικής οικονομίας και της επαναφορτιζόμενης φυσικής μπαταρίας. Το έργο είναι της Τέρνα Ενεργειακή.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας