Μενού Ροή
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ: Τα ρεκόρ εξαγωγών, το άλμα στις ΑΠΕ και το νέο ομολογιακό (τηλεδιάσκεψη με αναλυτές)

Η αναμενόμενη έκρηξη της ζήτησης από τις αγορές του εξωτερικού μετά τις καραντίνες εκτόξευσε τις εξαγωγές των Ελληνικών Πετρελαίων στο β’ τρίμηνο του 2021, ικανοποιώντας τους αναλυτές.

Αναμενόμενη ήταν και η προαναγγελία έκδοσης νέου ομολογιακού, δεδομένης της απόφασης της εταιρείας να μειώσει τον δανεισμό από τις τράπεζες (συνολικά φτάνει το 1,8 δις.) έως το 2024, αλλά και να ανανεώσει το 5ετές ομολογιακό ύψους 200 εκ. ευρώ.

Η έκπληξη ωστόσο έγινε από τις ΑΠΕ.

Όπως αναφέρεται στα αγγλικό κείμενο με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου προς τους ξένους επενδυτές γίνεται λόγος για σαφέστατη υπέρβαση του στόχου ισχύος από ΑΠΕ ως το 2030, πάνω από τα 2 GW.

Συγκεκριμένα, αφού τονίζεται ότι το τρέχον χαρτοφυλάκιο φτάνει τα 1.3GW και βρίσκεται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων 206 MW υπό κατασκευή και 500 MW σε προχωρημένα στάδια αδειοδότησης.

Γίνεται ωστόσο λόγος για ένα επιπλέον 1GW+ που βρίσκεται σε αρχικά στάδια υπό αξιολόγηση.

Κατά τα άλλα προχωρά το φωτοβολταϊκό πάρκο 204 MW στην Κοζάνη, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό και έχει ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν το 65% της κατασκευής του έργου, με στόχο τη εμπορική λειτουργία του εντός του α΄ τριμήνου 2022.

Επίσης προχωρούν οι εργασίες αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορες τοποθεσίες του Ομίλου. Με στόχο τα 125MW.

«Στο τρίτο τρίμηνο του έτους είδαμε σχεδόν πλήρη ανάκαμψη στη ζήτηση καυσίμων, με την εξαίρεση των αεροπορικών, αλλά και στα περιθώρια διύλισης, εξέλιξη που μας καθιστά λίγο πιο αισιόδοξους» υποστήριξε χθες ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την εξέλιξη της πανδημίας.

Μετά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στο δεύτερο τρίμηνο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η ζήτηση βρέθηκε στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ή και υψηλότερα, είπε ο κ. Σιάμισιης με αποτέλεσμα να «περιμένουμε αρκετά ισχυρότερα αποτελέσματα» τους επόμενους μήνες.

Αναλυτικά ανά τομέα:

ΔΙΥΛΙΣΗ, ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΜΠΟΡΙΑ

  • Το Β’ Τρίμηνο 2021, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας ανήλθαν στα €12 εκατ..
  • Η παραγωγή ανήλθε στους 3,7 εκατ. τόνους (+1%), ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11%, στα 4,1 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές στους 2,7 εκατ. τόνους (+20%) να αντιστοιχούν στο 67% των συνολικών πωλήσεων.

ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ

  • Ο κλάδος πετροχημικών πέτυχε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την υψηλότερη κερδοφορία ιστορικά, εκμεταλλευόμενος τα υψηλά περιθώρια πολυπροπυλενίου, με τα Συγκρίσιμα EBITDA να ανέρχονται στα €45 εκατ. (+181%) στο Β’ Τρίμηνο 2021 και €81 εκατ. συνολικά στο Α’ εξάμηνο 2021 (+125%).

ΕΜΠΟΡΙΑ

  • Στην Εγχώρια Εμπορία, η ανάκαμψη στη ζήτηση καυσίμων κίνησης, η αύξηση μεριδίου αγοράς και η διευρυμένη διείσδυση καυσίμων υψηλής ποιότητας, οδήγησαν τα Συγκρίσιμα EBITDA Β’ Τριμήνου στα €9 εκατ..
  • Στη Διεθνή Εμπορία, τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν κυρίως από την ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων λιανικής εμπορίας, λόγω της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, διαμορφώνοντας τα Συγκρίσιμα EBITDA Β’ Τριμήνου στα €15 εκατ. (+47%).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

  • Η συνεισφορά των ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών στα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου για το Β’ Τρίμηνο 2021, ανήλθε στα €4 εκατ..
  • Το EBITDA της Elpedison για το Β’ Τρίμηνο 2021 σχεδόν διπλασιάστηκε, στα €21 εκατ., λόγω της αύξησης των τιμών χονδρικής και της βελτιωμένης απόδοσης του αναβαθμισμένου εργοστασίου Θεσσαλονίκης.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας