Μενού Ροή
Τι σημαίνει για την αγορά PPA η συμφωνία της ΗΡΩΝ με την ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή - Ο ρόλος της Optimus και το προηγούμενο με την Βιοχάλκο

Με σημαντικές κινήσεις ενισχύει το «προφίλ» του σε διάφορα επίπεδα ο Όμιλος ΗΡΩΝ, ο οποίος, σε συνέχεια του ρόλο του προμηθευτή-εκπροσώπου των φορτίων της Βιοχάλκο στη μακροχρόνια σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) που σύναψε πρόσφατα ο όμιλος με τη ΔΕΗ ως παραγωγό  (και που οδήγησε σε σημαντική αύξηση του μεριδίου αγοράς του στην προμήθεια που άγγιξε το 11% τον Μάιο από 7,76% τον περασμένο μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας),  ανακοίνωσε χθες τη σύναψη  μεγάλου PPA με την κοινοπραξία ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ της γερμανικής RWE Renewables και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες  (από την πλευρά του «πράσινου» ηλεκτροπαραγωγού).

Ένα deal στη βάση του οποίου ο ΗΡΩΝ θα προμηθεύεται 192 γιγαβατώρες «πράσινης» ενέργειας κάθε έτος την οποία θα πωλεί στους πελάτες του, εμπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιο προμήθειάς του και συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς PPΑ στην Ελλάδα, την οποία ουσιαστικά ο Όμιλος «άνοιξε» το 2021 συνάπτοντας τα πρώτα συμβόλαια με τελικούς καταναλωτές.

Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για επανεκκίνηση της αγοράς PPA που  είχε παγώσει, με τον Όμιλο ΗΡΩΝ να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο. «Όταν ήρθαν τα έκτακτα μέτρα και το πλαφόν στη χονδρεμπορική,  επειδή τα PPA είναι οικονομικά συμβόλαια, το όφελος για τον καταναλωτή έπεσε κατά πολύ και έτσι είδαμε απροθυμία για τη σύναψη νέων συμβολαίων. Η διάθεση για PPA επανέρχεται όμως», εκτιμούν αρμόδια στελέχη. Πολλώ δε μάλλον καθώς η άρση των έκτακτων μέτρων είναι προ των πυλών, αυξάνοντας τα περιθώρια ελιγμών των συμμετεχόντων.

Optimus Energy

Το deal της ΗΡΩΝ με την ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή αποτελεί «ορόσημο» για την αγορά PPA λόγω και των καινοτόμων υποστηρικτικών υπηρεσιών που θα προσφέρει στο πλαίσιο της συμφωνίας των δυο πλευρών η θυγατρική του Ήρωνα Optimus Energy, ο μεγαλύτερος Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) ΑΠΕ . Πιο συγκεκριμένα, η Optimus θα υποστηρίζει τα PPAs προσφέροντας στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς μακροχρόνιες συμβάσεις εκπροσώπησης που θα καλύπτουν  τις υπηρεσίες εξισορρόπησης και πρόσβασης στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Οι εν λόγω συμβάσεις  αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό θεμέλιο του χαρτοφυλακίου εταιρικών πελατών του Ομίλου Ήρων, συνεισφέροντας παράλληλα στη διασφάλιση της μακροχρόνιας κερδοφόρας λειτουργίας των 3 φωτοβολταϊκών σταθμών που κατασκευάζονται στην περιοχή των πρώην ορυχείων λιγνίτη στο Αμύνταιο από την ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή.  Πρόκειται δηλαδή για μια win-win συμφωνία μέσω της οποίας Optimus Energy και ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή καινοτομούν, υπογράφοντας τις πρώτες συμβάσεις υπηρεσιών εκπροσώπησης με μακροχρόνιο συμβατικό ορίζοντα που βοηθούν την πρώτη να επεκτείνει τον ρόλο της στην ελληνική αγορά προς την κατεύθυνση παροχής των απαραίτητων υπηρεσιών εκπροσώπησης, που αποτελούν κομβική συνιστώσα ενός μακροχρόνιου PPA.

Όσο για τον ρόλο της ΗΡΩΝ στο PPA μεταξύ της «ΔΕΗ Παραγωγή» και της Βιοχάλκο, αυτός συνίσταται στο matching της παραγόμενης ενέργειας της ΔΕΗ με το «προφίλ» ζήτησης  της Βιοχάλκο. Έναν ρόλο που αναλαμβάνει ο ΗΡΩΝ - διαθέτοντας τον απαιτούμενο κρίσιμο όγκο στην αγορά και την απαραίτητη ευρύτητα στις προθεσμιακές αγορές».

Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις του Ομίλου ΗΡΩΝ είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες και με τα «σήματα» που στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μελλοντικές τάσεις της αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ, καθώς η πρόταση της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της εν λόγω αγοράς (Electricity Market Design)  επιτάσσει ότι οι τιμές ηλεκτρισμού για τους τελικούς καταναλωτές θα καθορίζονται περισσότερο μέσω μακρόπνοων «εργαλείων» όπως είναι τα PPAs και τα συμβόλαια επί διαφοράς- CfDs).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας