Μενού Ροή
Το 5ο υδροηλεκτρικό έργο στον Αχελώο της Τέρνα Ενεργειακής - H έγκριση της περιφέρειας και η «σιωπηρή» συναίνεση του «φωνακλά» δήμου

του Γιώργου Νέλλα

Υπέρ της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του υδροηλεκτρικού έργου – του 5ου στο ρου του Αχελώου - της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη θέση Αυλάκι ισχύος 83,60 MW γνωμοδότησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας «σπάζοντας» την «παράδοση» που τείνει να δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό και φέρνει τους περισσότερους φορείς της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού να αντιτίθενται και να προσπαθούν να ματαιώσουν έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), παρά τη σφοδρή ενεργειακή κρίση και την αναγκαιότητα επίτευξης «ενεργειακής αυτάρκειας» της χώρας.

Οι άλλες δύο Περιφέρειες, στα σύνορα των οποίων πρόκειται να κατασκευαστεί το έργο, η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος γνωμοδότησαν αρνητικά όπως και οι δήμοι Αμφιλοχίας (Αιτωλοακαρνανίας) και Γεωργίου Καραϊσκάκη (Άρτας).

Σιωπηρή

Αντίθετα, η δημοτική αρχή Αργιθέας (Καρδίτσας) δεν έφερε καν το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, γεγονός που ερμηνεύεται ως σιωπηρή αλλά σαφέστατη συναίνεση.

Άλλωστε, ο συγκεκριμένος δήμος πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις κατά άλλων έργων ΑΠΕ, συνεπώς εάν αντιτίθεντο στη ΜΠΕ του συγκεκριμένου έργου, θα είχε ήδη εκφράσει την αντίθεσή του και μάλιστα με ηχηρό τρόπο όπως το συνηθίζει, πολύ περισσότερο καθώς έχουν παρέλθει πολλοί μήνες από την ημέρα που παρέλαβε τη ΜΠΕ.

Το αποκάλυψε, άλλωστε, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός στο περιφερειακό συμβούλιο τονίζοντας ότι και ο δήμος και πολύ περισσότεροι οι δημότες της Αργιθέας είναι υπέρ του έργου καθώς «θα δημιουργηθούν δουλειές και θα αλλάξει η ζωή τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση του από άλλους περιφερειάρχες, ο κ. Κ. Αγοραστός τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ των υδροηλεκτρικών έργων για την παραγωγή ενέργειας, την οποία χαρακτήρισε εθνική υπόθεση, τονίζοντας ότι «πρόκειται για φθηνή και «καθαρή» ενέργεια που είναι μάλιστα διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από άλλα έργα ΑΠΕ και μάλιστα χωρίς να δεσμεύονται γόνιμες γεωργικές εκτάσεις, όπως με τα φωτοβολταϊκά».

Το υδροηλεκτρικό έργο

Το Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Αυλάκι συνολικής ισχύος 83,60 MW, με βάση τη μελέτη, πρόκειται να κατασκευαστεί σε στένωση επί του ποταμού Αχελώου ~1 Κm βόρεια του οικισμού Αρδάνοβο του Δήμου Αργιθέας και ~7 Km ανάντη της γέφυρας Αυλακίου. Επίσης ~150 m κατάντη της θέσης του έργου βρίσκεται ο υδρομετρικός σταθμός Αυλακίου της ΔΕΗ.

Το ΥΗΕ θα αποτελείται από φράγμα από σκυρόδεμα με υψόμετρο στέψης +389 και από ημιυπαίθριο σταθμό παραγωγής στον πόδα του φράγματος.

Η Ανώτατη Στάθμη Λειτουργίας του έργου (ΑΣΛ) είναι η +382. Ο συνολικός όγκος του ταμιευτήρα στην ΑΣΛ είναι 350 x 106 m3. Η ζώνη κατάκλυσης του ταμιευτήρα περιλαμβάνει περίπου 17 Km από την κοίτη του ποταμού και φτάνει ~1,3 Km κατάντη της γέφυρας Κοράκου.

Επισημαίνεται ότι κατά μήκος του Αχελώου λειτουργούν ήδη άλλα τρία υδροηλεκτρικά έργα, στο Καστράκι, τα Κρεμαστά και το διπλό στο Στράτο. Υπάρχει επίσης και το κατά 90% ολοκληρωμένο από το 2001 υδροηλεκτρικό στη Μεσοχώρα Τρικάλων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας