Μενού Ροή
Το χρηματοδοτικό "θαύμα" που πέτυχε στη ΔΕΗ η διοίκηση Στάσση - Νέο ομολογιακό, το τρίτο σε μια χρονιά, ύψους 300 εκ. ευρώ

Τέτοιες ημέρες πριν από μία διετία, η ΔΕΗ απειλούνταν με χρεοκοπία. Άξιζε πάνω- κάτω 300 εκατ ευρώ, πάσχιζε να πείσει ότι δεν αποτελεί πια συστημικό κίνδυνο για την οικονομία και οι ξένοι θεσμικοί την θεωρούσαν απαγορευμένο χαρτί.

24 μήνες μετά πέτυχε να είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που εξέδωσε SUSTAINABILITY LINKED BOND τον περασμένο Μάρτιο, τον Ιούνιο ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη με 2 εκδόσεις S-L Bonds μέσα στον ίδιο χρόνο, αλλά πλέον δανείζεται χαμηλότοκα και από άλλες πλευρές. Πρόκειται για ένα "χρηματοδοτικό θαύμα", το οποίο το καρπούται εξ' ολοκλήρου η διοίκηση του Γιώργου Στάσση.

Σήμερα ανακοίνωσε την υπογραφή δανειακής σύμβασης για την έκδοση νέου Κοινού Ομολογιακού Δανείου (N.4548/2018), ποσού έως €300 εκατ. με την μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης.

Μάλιστα το συγκεκριμένο διατίθεται χωρίς εξασφαλίσεις, με Ανάδοχο, Αρχικό Διοργανωτή, Διαχειριστή Πληρωμών και Αρχικό Ομολογιούχο την Alpha Bank A.E.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο δάνειο συμμετέχει και η Τράπεζα Eurobank Α.Ε. ως Διοργανωτής και Αρχικός Ομολογιούχος.

Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς και θα έχει διάρκεια 3 έτη, η οποία δύναται να παραταθεί κατά επιπλέον 2 έτη.

Η εν λόγω έκδοση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ρήτρα μείωσης εκπομπών CO2 κατά 40% μέχρι το Δεκέμβριο του 2022 με έτος βάσης το 2019, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης της χρηματοδοτικής πολιτικής της ΔΕΗ με την συνολική της στρατηγική για το περιβάλλον και για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank κ. Γιάννης Εμίρης δήλωσε σχετικά: “Η Alpha Bank, με στόχο να πρωτοστατήσει στην πλήρη ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Environmental, Social and Corporate Governance) σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της, ανταποκρίνεται δυναμικά και αναλαμβάνει χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη η σύμβαση Κοινού Ομολογιακού Δανείου με ρήτρα αειφορίας με τη ΔΕΗ Α.Ε., καταδεικνύοντας την ισχυρή δέσμευση της Alpha Bank να εδραιώσει μία εταιρική κουλτούρα βιωσιμότητας”.

Τα προηγούμενα

Σημειώνεται ότι με την έκδοση του Ιουνίου η ΔΕΗ κατάφερε να είναι μόλις η τρίτη εταιρεία στην Ελλάδα διαχρονικά, που εκδίδει ομόλογο 7ετίας (είχαν προηγηθεί ο ΟΤΕ και η ΤΙΤΑΝ με αξιολόγηση υψηλότερη από τη ΔΕΗ).

Η συγκεκριμένη έκδοση, προάγγελος αυτής που ανακοινώθηκε σήμερα, είχε πετύχει όχι απλά να καλύψει το ζητούμενο ποσό (350 εκ.) κατά 6,5 φορές (Προσφορές €2,3 δισ.), με αποτέλεσμα τελικά να αντληθούν €500 εκατ. από τα αρχικώς ζητούμενα €350 εκατ. Το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,375%, έναντι αρχικού guidance 3,50%-3,75%. Η συμμετοχή ξένων επενδυτών εντυπωσιακή 70% (real money investors).

Τέλος στην έκδοση συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει και στην προηγούμενη έκδοση 5ετούς διάρκειας τον Μάρτιο και νέοι μεγάλοι επενδυτές του εξωτερικού, που συμμετέχουν πρώτη φορά σε έκδοση της ΔΕΗ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας