Μενού Ροή
Το ομόλογο και το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Noval Property

Το πιο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην Ελλάδα φιλοδοξεί να «χτίσει» η Noval Property. Η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) στην Ελλάδα, ξεκινά σήμερα δημόσια προσφορά για το ομόλογο των 120 εκατ. ευρώ.

Η Noval Property είναι η δεύτερη σε αξία ακινήτων εταιρεία στη χώρα και αποτελεί τον βραχίονα του ομίλου Viohalco στην αξιοποίηση και τις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία.

Η προσφορά για το ομόλογο ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη το απόγευμα, το εύρος της απόδοσης θα είναι μεταξύ 2,60% και 2,95%, ενώ η έναρξη της διαπραγμάτευσης θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για ομόλογο με «πράσινα» χαρακτηριστικά που θα υποστηρίξει το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας σε βιώσιμα ακίνητα νέας γενιάς, που θα πληρούν τα κριτήρια του Green Bond Framework.

Από την έκδοση του ομολόγου, η μερίδα του λέοντος, ήτοι 98,39 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για πράσινες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2025.

Έμφαση θα δοθεί στην υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης και σχετικής πιστοποίησης των δεκάδων κτιρίων γραφείων κατά Leed (πρότυπο ενεργειακής απόδοσης) και Well (πρότυπο ευεξίας εργαζομένων).

Το πράσινο χαρτοφυλάκιο της Noval Properties

Η Noval Property διαθέτει μερικά εμβληματικά ακίνητα στην Αττική, όπως το The Orbit στην Λ. Κηφισίας (Αμπελόκηποι), το οποίο ξεχωρίζει για τον μοντέρνο αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό και τα βιοκλιματικά του χαρακτηριστικά. Είναι το πρώτο έργο με περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) στο επίπεδο Platinum στην Ελλάδα με χρήση της έκδοσης LEED v4.

Η εταιρεία έχει αποσπάσει πολλαπλές «πράσινες» διακρίσεις για τα δύο τελευταία γραφειακά projects, το «The Orbit» στους Αμπελοκήπους και το «The Butterfly» στο Χαλάνδρι. Το τελευταίο, έχει λάβει πιστοποίηση Leed Gold, ενώ και τα δύο πληρούν τις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, έχουν χρησιμοποιήσει ανακυκλώσιμα υλικά, έχουν εγκαταστήσει συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και εξασφαλίζουν μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.

Το κτίριο της Kodak

Επίσης προ μηνών προχώρησε στην εξαγορά από κοινού με το ξένο fund Brooklane Capital του προνομιακού ακινήτου στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι, που είναι το κτήριο που έως το 2009 ήταν η έδρα της Kodak. Εκεί θα αναπτυχθεί επιχειρηματικό πάρκο γραφείων υψηλών προδιαγραφών και φιλικό προς το περιβάλλον με αναμενόμενη διεθνή πιστοποίηση LEED. Το τίμημα ανήλθε σε 28,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα επενδυθούν επιπλέον κεφάλαια που συνολικά ίσως φτάσουν στα 80 εκατ. ευρώ.

Ένα ακόμα σημαντικό ακίνητο που σχεδιάζει να αναπτύξει η Noval αφορά στην δημιουργία του Πάρκου Πολιτισμού και Φιλοξενίας στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής. Πρόκειται για τις παλιές εγκαταστάσεις της Viohalco στην Πειραιώς, πλησίον του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, σε έκταση 70 στρεμμάτων.

Θα δημιουργηθεί πολυχώρος πολιτισμού κι εκπαίδευσης, που θα πλαισιώνεται από ξενοδοχείο κι ένα πάρκο αναψυχής. Η επένδυση έχει εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, με το συνολικό ύψος της να φτάνει στα 152 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω projects αναμένεται να λάβει επίσης διεθνή πιστοποίηση LEED / LEED Neighborhood Development ή BREEAM Communities και κατάλληλης ενεργειακής απόδοσης.

Στο Μετς

Επίσης, σχεδιάζεται η ανακατασκευή του κτιρίου στην οδό Αρδηττού στο Μετς, συνολικής επιφάνειας περίπου 3.480 τ.μ. σε κτίριο διαμερισμάτων και γραφείων αναμενόμενης διεθνούς πιστοποίησης κατά LEED ή BREEAM, έργο για το οποίο αναμένονται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, είναι υπό ανάπτυξη νέο κτήριο γραφείων στο ακίνητο της οδού Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι, συνολικής επιφάνειας περίπου 20.175 τ.μ., project που επίσης αναμένεται να λάβει πιστοποίηση κατά LEED. Για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου, αποκτήθηκαν δύο οικόπεδα επί της οδού Χειμάρρας πλησίον των κεντρικών γραφείων της Viohalco.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας