Μενού Ροή
Το στοίχημα της μονάδας της Αλεξανδρούπολης και τα οφέλη για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και όμιλο Κοπελούζου

Ισχύς εν τη ενώση τριών πανίσχυρων εταιρειών του χώρου της ενέργειας, σηματοδοτεί η σημερινή τελετή θεμελίωσης της επένδυσης ύψους 400 εκατ. ευρώ για εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 840 MW στην Αλεξανδρούπολη.

Η μονάδα, που υλοποιείται από τους τρεις ενεργειακούς Ομίλους: ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και θα αξιοποιήσει τον νέο πλωτό σταθμό LNG.

Ο πρωθυπουργός

Η τελετή θεμελίωσης της επένδυσης θα γίνει σήμρα Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είχε προηγηθεί η μετοχική ανακατάταξη στην εταιρεία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» που είχε την άδεια για τη μονάδα. Ο όμιλος Κοπελούζου, βασικός μέτοχος με 100%, πούλησε το 51% στη ΔΕΗ, το 29% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και διατήρησε το 20%

Η εκδήλωση θα δώσει το σήμα εκκίνησης για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών της μονάδας «Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης», με παρόντες φυσικά τους εκπροσώπους των τριών ενεργειακών ομίλων που συμπράττουν στην Μονάδα: τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Γεώργιο Στάσση, τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ.κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο και Κωνσταντίνο Ξιφαρά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Χρήστο Κοπελούζο.

Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα οι 3 Όμιλοι προχώρησαν σε συμφωνία για το μετοχικό σχήμα της μονάδας "Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης", για την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη. Η κατασκευή της νέας μονάδας, που αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025 θα είναι ένα ακόμη εργαλείο της Ελλάδας στην προσπάθεια για πλουραλισμό στο ενεργειακό μείγμα και στην επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Πότε θα κατασκευαστεί

Η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.

Η νέα μονάδα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ενώ  ταυτόχρονα θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις γειτονικές χώρες, οι οποίες δεν έχουν δρομολογημένες αντίστοιχες επενδύσεις για λειτουργία ηλεκτρικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο.

Επίσης, σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το νέο εργοστάσιο θα έχει συντελεστή απόδοσης 63% και έτσι θα είναι μεταξύ των θερμικών μονάδων που θα εισέρχεται από τις πρώτες στη χονδρεμπορική αγορά.

Πρόκειται για μια win-win συμφωνία και για τους τρεις εταίρους: Η ΔΕH είχε άδεια για νέα μονάδα στην Κομοτηνή, δίπλα στο παλιό εργοστάσιο που σύντομα θα σταματήσει τη λειτουργία του. Τώρα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αυτή την επένδυση και θα συμπράξει με τους άλλους δύο εταίρους στο σύγχρονο εργοστάσιο της Αλεξανδρούπολης επιμερίζοντας τα κόστη.

Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας δίνεται η ευκαιρία να δραστηριοποιηθεί και στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ ο όμιλος Κοπελούζου που είναι μέτοχος και στο FSRU εξασφαλίζει με τη νέα μονάδα έναν σταθερό μεγάλο καταναλωτή φυσικού αερίου. Έτσι, δεν θα «μπουκώνουν» οι αποθηκευτικοί χώροι  του FSRU και δεν θα χρειάζεται τα καράβια με το υγροποιημένο αέριο να περιμένουν να «σωθεί» το προηγούμενο φορτίο στις δεξαμενές

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας