Όλα ανοικτά παραμένουν στο θέμα των διαπραγματεύσεων της διοίκησης της Τέρνα Ενεργειακή για την πώληση της εταιρείας στον αυστραλιανό επενδυτικό όμιλο First Sentier. Σημειώνεται πως οι συζητήσεις με το επενδυτικό σχήμα Macquarie έχουν διακοπεί εδώ και καιρό με πρωτοβουλία της διοίκησης του ελληνικού ομίλου, ενώ πλέον οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μόνο με το First Sentier.
Πηγές με γνώση σημειώνουν πως ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει εντός το πολύ δύο μηνών, θέτοντας ως όριο το Νοέμβριο. Είτε «κλειδώσει» το deal είτε ματαιωθεί, αυτό θα γίνει γνωστό έως τα τέλη Νοεμβρίου το πολύ.
Οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά, έχοντας φτάσει σε ένα στάδιο μερικής ωρίμανσης, που όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τέτοιο που να δίνει βεβαιότητα για την ολοκλήρωση του deal. Και τούτο διότι το είδος των αξιών που συνθέτουν το παζλ της αποτίμησης του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή είναι σύνθετο, σε πολλές περιπτώσεις δύσκολο στην αποτίμησή του.
Ένα μεγάλο κομμάτι της αλυσίδας αξίας της Τέρνα Ενεργειακή έρχεται από το… μέλλον, καθώς πολλά από τα projects που έχει ο όμιλος μένουν να γίνουν τα προσεχή χρόνια. Είναι μεν «κλειδωμένες» δουλειές, όμως σε κάθε περίπτωση αποτελεί πρόκληση το ακριβές «ζύγισμά» τους, η κερδοφορία τους, όλο το εκτόπισμά τους και εν τέλει η αποτίμησή τους.
Αυτός είναι και ο λόγος που αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις είναι σύνθετες, χρονοβόρες και επίπονες. Άλλωστε, μιλάμε για τεράστιες αποτιμήσεις και μεγάλα ποσά, ενώ και η πλευρά του αυστραλιανού fund είναι σκληροί διαπραγματευτές και σε καμιά περίπτωση δεν είναι… χθεσινοί.
Πάντως, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως αν τελικώς υπάρξει συμφωνία, τότε αυτή θα είναι δίκαιη και θα ανταμείβει το σύνολο των μετόχων της Τέρνα Ενεργειακή, δε θα γίνουν δηλαδή αλχημείες άλλου είδους. Η συμφωνία θα αφορά πλειοψηφικό ποσοστό, άρα θα γίνει κατάθεση δημόσιας πρότασης από την πλευρά του αγοραστή.
Θυμίζουμε πως ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα έχει ήδη συνεργασία με το αυστραλιανό επενδυτικό fund First Sentier καθώς οι δύο όμιλοι θα κατέβουν σε κοινό σχήμα για τη διεκδίκηση της σύμβασης παραχώρησης της εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού.
Το εκτόπισμα της Τέρνα Ενεργειακή
O όμιλος Τέρνα Ενεργειακή πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 276,7 εκατ. ευρώ αποτέλεσμα της ωρίμανσης πολλών από τις επενδύσεις που έχει σε εξέλιξη. Η αύξηση εσόδων, οδήγησε σε αύξηση της οργανικής κερδοφορίας (adj. EBITDA) στα 95,7 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχη άνοδο σημείωσαν και τα προσαρμοσμένα κέρδη για τους μετόχους, που διαμορφώθηκαν στα 44,5 εκατ. ευρώ.
Τα πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά των έργων, που σημείωσαν πολύ υψηλούς συντελεστές απόδοσης (load factor), έφεραν και την εξαιρετική κερδοφορία.
Ο όμιλος εξακολουθεί να επενδύει στην παραγωγή ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ), διατηρώντας αναλλοίωτο στον στόχο για 3.200 MW εγκατεστημένης ισχύος έως το τέλος του έτους 2025 και άνω των 6.400 MW έως το τέλος του 2029.
Η εγκατεστημένη ισχύς της Τέρνα Ενεργειακής στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022 έφτασε τα 895,3 MW. Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, η εγκατεστημένη ισχύς εμφανίζεται αυξημένη κατά περίπου 4,0%, καθώς ένας αριθμός πάρκων στην Ελλάδα βρισκόταν σε δοκιμαστική λειτουργία κατά την συγκεκριμένη περίοδο.
Επίσης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει περισσότερα από 1.400 MW ισχύ από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ, οι οποίες βρίσκονται σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Συμπεριλαμβάνοντας και τα έργα της αντλησιοταμίευσης στην περιοχή της Αμφιλοχίας, η ισχύς αναμένεται να ξεπεράσει τις 2.