Μενού Ροή
Βιοαέριο ΚΡΙ ΚΡΙ: Ενέργεια από τα παραπροϊόντα γάλακτος 

Αυτό που για χρόνια, κάθε γενιά ήξερε και ξέρει, ήταν ότι ότι, τo γάλα παράγει γιαούρτι και τυρί, για τις περιπτώσεις εκείνες, που δεν μπορεί να καταναλωθεί άμεσα και άρα πρέπει να “φυλαχθεί” κάπως  το μεγάλο φορτίο πρωτεϊνών και λιπαρών που διαθέτει.  Όμως πλέον, κατά μια έννοια, η “πυτιά” δεν είναι μονόδρομος για το γάλα. Πλέον, μπορεί να λειτουργήσει ως “βάση” για … την παραγωγή ενέργειας.

Έτσι, με στόχο την αξιοποίηση των αποβλήτων των παραγωγικών της διαδικασιών,  με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, η Κρι Κρι έθεσε, στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του έτους, σε λειτουργία μια υπερσύγχρονη μονάδα Μονάδα Βιοαερίου στις εγκαταστάσεις της στη ΒΙΠΕ Σερρών.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ που υλοποιείται από την ελληνική γαλακτοβιομηχανία στο πλαίσιο της μετάβασής της στο κυκλικό μοντέλο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ευημερίας.

Η μονάδα, μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή βιοαερίου χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τα υγρά απόβλητα της εγκατάστασης παγωτού και γαλακτοκομικών, καθώς και τον ορό γάλακτος που προκύπτει από τη στράγγιση γιαούρτης. Πρόκειται, δε, για μια από τις δύο μεγαλύτερες σε δυναμικό ανάλογες υποδομές στη χώρα.

Η νέα μονάδα, ουσιαστικά, αξιοποιεί αποκλειστικά  τα υγρά απόβλητα και παραπροϊόντα της βιομηχανίας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος της βιομηχανίας, αλλά και εφαρμογής αρχών κυκλικής οικονομίας, σε ένα κλάδο, όπως η γαλακτοβιομηχανία, όπου ό,τι περισσεύει απαιτεί ειδικές διαδικασίες επεξεργασίας.

Όπως, μάλιστα ανέφερε  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Σερραϊκής Γαλακτοβιομηχανίας  “ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΕ” κ. Παναγιώτης Τσινάβος, κατά την πρόσφατη παρουσίαση στα ΜΜΕ της νέας Μονάδας Βιοαερίου, “πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο υψηλής τεχνολογίας που αξιοποιεί ταυτόχρονα απόβλητα μεγάλης παροχής και υψηλού οργανικού φορτίου που προκύπτουν από την παραγωγή παγωτού, γαλακτοκομικών προϊόντων και ορού γάλακτος.”

Το προφίλ του έργου

Η μονάδα έχει δυνατότητα αναερόβιας επεξεργασίας έως 3.000 κυβικά λυμάτων ανά ημέρα & έως 200 κυβικά ορού γάλακτος ανά ημέρα. Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο κ. Τσινάβος τα αποτελέσματα είναι πολλαπλά, καθώς το ρυπαντικό φορτίο, που εξουδετερώνεται ισοδυναμεί με μια πόλη πληθυσμού 200.000 κατοίκων, ενώ επιπλέον, το παραγόμενο βιοαέριο θα χρησιμοποιείται στη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας & θερμότητας και στη συνέχεια η ηλεκτρική ενέργεια θα διατίθεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα, τίθεται, αυτές τις μέρες, σε λειτουργία και η μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 998kW, η οποία θα δέχεται το παραγόμενο βιοαέριο. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται πρόκειται να διατίθεται στη συνέχεια στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Τα οφέλη της μονάδας

Συγκεκριμένα, η μονάδα, που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με ιδία κεφάλαια παράγει 500 κυβικά βιοαερίου ανά ώρα και η ηλεκτρική  ενέργεια που θα παράγεται καλύπτει  τις ανάγκες 2.000 νοικοκυριών. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα μειώνονται κατά 350 τόνους, ενώ σημαντική θα είναι και η συμβολή της εγκατάστασης στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για εφαρμογή αρχών κυκλικής οικονομίας σε κάθε πτυχή της παραγωγικής δραστηριότητας.

Το βιοαέριο, μάλιστα, που παράγεται μέσω της αναερόβιας επεξεργασίας αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, καθώς ένα μεγάλο μέρος την ανάγκης του εργοστασίου σε φυσικό αέριο καλύπτεται από το παραγόμενο βιοαέριο.

Σύμφωνα, δε, με όσα ανέφερε, στο περιθώριο της παρουσίασης της νέας μονάδας ο Κωνσταντίνος Τραγούδας,  προϊστάμενος του τμήματος Αειφόρου Ανάπτυξης της Κρι Κρι,  για την εταιρεία, τα οφέλη από την υλοποίηση της επένδυσης είναι πολλαπλά.

Ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος, η εταιρεία επιλύει οριστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα της διαχείρισης του ορού γάλακτος, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, περιορίζοντας μεταξύ άλλων τις ετήσιες εκπομπές CO2 στο εργοστάσιο. Επιπρόσθετα, η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου συμβάλλει και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων του εργοστασίου, ιδιαίτερα μάλιστα στην παρούσα συγκυρία, όπου παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις στον χώρο της ενέργειας.

Σημειώνεται ότι, με βάση τον κ. Τραγούδα, η συγκεκριμένη επένδυση πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου με ιδία κεφάλαια και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η Κρι Κρι μετασχηματίζει το παραγωγικό της μοντέλο βασιζόμενη στα πρότυπα του ESG.

Το Βιοαέριο σε μια γαλακτοβιομηχανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει o κ. Τραγούδας για μια γαλακτοβιομηχανία, η διαχείριση των υγρών παραπροϊόντων γάλακτος, της πρώτης ύλης, δηλαδή, για το βιοαέριο στην περίπτωση αυτή, είναι μεγάλο πρόβλημα, μια και περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά. “Ο ορός γάλακτος έχει πολλαπλάσια ποσότητα στα στοιχεία αυτά σε σχέση με άλλα. και άρα δεν μπορεί να αποδομηθεί με συνήθη επεξεργασία πχ σε μια μονάδα βιολογικού καθαρισμού, με την συνήθη αερόβια επεξεργασία” τονίζει ο κ. Τραγούδας και σημειώνει ότι  “η αναερόβια επεξεργασία είναι η καλύτερη. Πριν την κατασκευή του  σταθμού βιοαερίου στέλναμε τα παραπροϊόντα που είχαμε σε 7 σταθμούς επεξεργασίας  λυμάτων  σε όλη την Ελλάδα. Αρα η ανάγκη διαχείρισης μας οδήγησε στον κάνουμε τη μονάδα για να λύσουμε το πρόβλημα” σημειώνει ο προϊστάμενος του τμήματος Αειφόρου Ανάπτυξης της Κρι Κρι.

“Είναι πρωτοποριακό έργο γιατί δεν υπάρχει αλλού μονάδα που παράγει ταυτόχρονα βιοαέριο από απόβλητα μεγάλης παροχής. Έχει δυνατότητα επεξεργασίας για 3.000 κυβικά μέτρα την ημέρα, υψηλού οργανικού φορτίου που προκύπτουν από την παραγωγή μας” σημειώνει και παραθέτει μια σύγκριση που δείχνει εύγλωττα τη σημασία του έργου

“Τα αστικά λύματα έχουν πχ οργανικό φορτίο 3000 και ο ορός έχει 60.000, ενώ το ρυπαντικό φορτίο, που μπαίνει σε επεξεργασία ισοδυναμεί με μια πόλη 200 χιλιάδων κατοίκων. Είναι μια επένδυση ορισμός της κυκλικής οικονομία” υπογραμμίζει ο κ. Τραγούδας και προσθέτει ότι το βιοαέριο που παράγεται, έχει πολύ πιο ισχυρή ποσόστωση  μεθανίου, συγκριτικά με αυτό που παράγεται από συνήθη λύματα.

“‘Έχουμε δυο αναερόβιους αντιδραστήρες, όπου εκεί πηγαίνουν τα υγρά παραπροϊόντα,  αφου αφαιρεθούν λιπαρά και πρωτεΐνες. παράγεται στη συνέχεια μεθάνιο και διοξείδιο άνθρακα, από μικροοργανισμούς που αποικοδομούν το “λύμα” σε 12 ώρες. Μάλιστα, ο εν λόγω  μικροοργανισμός ήρθε από Ολλανδία μια και είναι “εξειδικευμένος” για γαλακτοβιομηχανίες. Επίσης τα λιπη και τις πρωτεΐνες, που είναι πιο δύσκολες στη διαχείριση, τις δίνουμε για κομπόστ. Η, δε, ιλύς δίνεται για λίπασμα” σημειώνει ο κ. Τραγούδας και στέκεται στη σημασία διαχείρισης του μεθανίου, που όπως αναφέρει συμβάλλει κατά 80 φορές περισσότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου καθώς μεταξύ άλλων θα μειωθεί και η χρήση πετρελαίου από τη μη μεταφορά του ορού ανά την Ελλάδα. “Εάν τη χρησιμοποιούσαμε, δε, και όλο το  βιοαέριο στον εργοστάσιο θα καλύπτουμε στο 30% των ενεργειακών αναγκών μας” καταλήγει, δίνοντας το στίγμα για το πώς μεταποίηση και πρωτογενής τομέας μπορούν να περάσουν σε μια νέα παραγωγική φάση με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας