Μενού Ροή
Βόμβα Snam για τον ΔΕΣΦΑ: Διεκδικεί μεγάλη αύξηση του WACC - Τι είπε ο Venier

Την…τιμητική του είχε ο ΔΕΣΦΑ στα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Snam, του μεγαλύτερου μετόχου του Διαχειριστή, που ανακοινώθηκαν χθες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Snam, Stefano Venier, τόνισε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε τις ανακοινώσεις ότι εκτιμά πως ο ΔΕΣΦΑ θα συνεισφέρει περί τα 45 εκατομμύρια ευρώ στην κερδοφορία της Snam κατά τη φετινή χρήση και θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημαντικό asset για τον ιταλικό όμιλο χάρη στο ενισχυμένο επενδυτικό του πρόγραμμα αλλά και την αύξηση που αναμένει να λάβει στην απόδοση των κεφαλαίων του (WACC) για την επόμενη ρυθμιστική περίοδο (2023-2026) σε σχέση με το 7,44% που ίσχυσε για το 2022. Για το ύψος του WACC βεβαίως τον τελευταίο λόγο έχει η ΡΑΑΕΥ, με την οποία οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τις πληροφορίες η «χρυσή τομή» δεν έχει ακόμα βρεθεί, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή θεωρεί εξαιρετικά υψηλή την πρόταση του ΔΕΣΦΑ για WACC της τάξης του 9,14% για το 2023, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν ότι «κανένας Διαχειριστής Δικτύου στην Ελλάδα δεν απολαμβάνει τέτοια απόδοση».

Πιο συγκεκριμένα, από την παρουσίαση της Snam προκύπτει ότι ο ΔΕΣΦΑ συνεισέφερε 11 εκατ. ευρώ στην συνολική καθαρή κερδοφορία της Snam (301 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου), αντισταθμίζοντας σε συνολικό βαθμό τις απώλειες που προέκυψαν από άλλες συνδεδεμένες εταιρίες από το εξωτερικό, όπως της αυστριακής TAG. O ΔΕΣΦΑ παρουσίασε αύξηση των εσόδων του χάρη στις αυξημένες εισαγωγές LNG και τις εξαγωγές προς τη Βουλγαρία, με τη διοίκηση της Snam να σημειώνει ότι η συνεισφορά του στο τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη του προσδοκώμενου και ότι αναμένεται να διατηρηθεί σε σημαντικά επίπεδα. Ο κ. Venier έκανε ειδική μνεία στην λειτουργία του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB για την αύξηση των ροών φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, ενώ ανέδειξε και την εκτιμώμενη συνεισφορά που θα έχει το FSRU της Αλεξανδρούπολης (στο οποίο ο ΔΕΣΦΑ έχει μετοχική συμμετοχή) και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής της Snam, η σταθερότητα και η κερδοφορία του ΔΕΣΦΑ για το επόμενο διάστημα συναρτάται από δυο βασικούς παράγοντες: Πρώτον, το νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (σ.σ. ύψους 1,27 δις. ευρώ για την περίοδο 2023-2023) που είναι σημαντικά ενισχυμένο σε σχέση με το προηγούμενο, με καταλύτη τις νέες επενδύσεις που προβλέπονται για την υποστήριξη της προβλεπόμενης αύξησης των ροών φυσικού αερίου από Νότο προς Βορρά (και πέρα από τα ελληνικά σύνορα, στις γειτονικές της χώρες) χάρη και στις νέες υποδομές που κατασκευάζονται (νέα τερματικά FSRU).

Ο δεύτερος παράγοντας που ανέφερε ο κ. Venier είναι η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη Ρυθμιστική Αρχή της Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) για την επιτρεπόμενη απόδοση των ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων του ΔΕΣΦΑ την επόμενη ρυθμιστική περίοδο που κατά τον Ιταλό μάνατζερ αναμένεται να κλείσει προς το τέλος του έτους και σίγουρα μετά τις εκλογές. «Αντίθετα όμως με ότι περιμένουμε στη Γαλλία, για την περίπτωση της Ελλάδας αναμένουμε ότι θα υπάρχει αύξηση στο WACC που θα συνεισφέρει στην σταθεροποίηση και την κερδοφορία της εταιρείας», υπογράμμισε.

Το γενικότερο μήνυμα του κ. Venier ήταν ότι «Το πρώτο τρίμηνο του 2023 πετύχαμε εύρωστα αποτελέσματα σε ένα περιβάλλον που παραμένει ευμετάβλητο και με αυξανόμενα επιτόκια…Αντιμετωπίζουμε τον επερχόμενο χειμώνα με ένα πολύ πιο ισχυρό και ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα χάρη στις αποθήκες φυσικού αερίου που είναι ακόμα γεμάτες κατά 65% και τα μέτρα για την ασφάλεια των υποδομών που δρομολογούμενη. Οι ισχυρές μας επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο μας επιτρέπουν να επιβεβαιώσουμε τους στόχους μας για το τέλος της φετινής χρήσης».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας