Μενού Ροή
Ξαναγράφονται και έρχονται αυξημένα τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος του Αυγούστου - Στα τρια έχουν χωριστεί οι εταιρείες προμήθειας

Γράφουν και ξαναγράφουν στις εταιρείες προμήθειας. Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα θα ανακοινώσουν έως την Κυριακή - το αργότερο την Δευτέρα - νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο, τα οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι αυξημένα σε μέσα επίπεδα από αυτά που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα.

Σε αυτά θα πρέπει να συμπεριλάβουν το πάγιο των 5 ευρώ μετά και την κυβερνητική ρύθμιση, όσες είχαν επιλέξει μέσω των κλιμακωτών χρεώσεων, υψηλότερα ποσά πάγιας χρέωσης, μετά την τροπολογία της Κυβέρνησης.

Επίσης θα πρέπει να αφαιρέσουν, όσοι το έκαναν, την σύνδεση των τιμολογίων με την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, όπως ζήτησε με επιστολές της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Τέλος θεωρείται βέβαιο ότι θα συνυπολογίσουν στις νέες ονομαστικές τιμές τις αυξήσεις που υπήρξαν όλη την εβδομάδα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες ανακοινώσεις στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και στην τιμή της χονδρικής (Τιμή Επόμενης Μέρας).

Η στάση τους

Το ζήτημα της πορείας των τιμών απασχολεί όλους τους προμηθευτές, µε κάποιους µάλιστα εξ αυτών να βλέπουν την παρέμβαση του ΥΠΕΝ για τα πάγια ως ευκαιρία για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα πάνω ώστε να περιορίσουν το ρίσκο

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά έχει χωριστεί στα τρία.

Η πρώτη κατηγορία αποτελείται από τις δύο κρατικές ή ημικρατικές εταιρείες (ΔΕΗ και η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας) που ακολούθησαν πιστά όλη την διαδικασία και πρόσφεραν τις χαμηλότερες τιμές συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου παγίου.

Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από τις μεγάλες καθετοποιημένες εταιρείες, οι οποίες ξεκάθαρα επέλεξαν να μην ανταγωνιστούν την ΔΕΗ σε επίπεδο τιμών αν και θα μπορούσαν να το κάνουν δεδομένων των κερδών που έχουν στην παραγωγή, αποσπώντας μερίδια στην αγορά. Αποφάσισαν να διατηρήσουν την οικονομική βιωσιμότητα των εταιρειών τους στην προμήθεια.

Η τρίτη κατηγορία είναι και αυτή που δυσκολεύεται περισσότερο. Είναι οι μικρότερες εταιρείες, που διαθέτουν τμήμα μόνο προμήθειας και όχι παραγωγής. Κάποιες από αυτές επιχείρησαν με διάφορα τρυκ να διατηρήσουν όση περισσότερη μπορούν από την πελατεία τους, χωρίς να εκθέσουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα τους. Δύσκολη άσκηση και ακόμα πιο δύσκολα θα τους βγει, τουλάχιστον σε όλους.

H διάταξη

Τις εξελίξεις ξεκίνησε η διάταξη που κατατέθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες βράδυ στην Βουλή και ορίζει ότι το ύψος των παγίων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος που επιβάλλονται ανά κατηγορία πελάτη, ανεξαρτήτως του όγκου της κατανάλωσης, δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 5 ευρώ μηνιαίως. Η διάταξη κατατέθηκε με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης στο άρθρο 138 παρ.5 του ν. 4951/2022.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατατέθηκε χθες βράδυ, «οι εκπτώσεις δεν δύναται να συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς».

Νωρίτερα, ο κ. Σκρέκας είχε προαναγγείλει από τη βήμα της Βουλής τη νομοθετική παρέμβαση για το πλαφόν.

«Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες. Η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ -κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό- και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε», είπε ο κ. Σκρέκας και ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι κατατίθεται σήμερα η νομοθετική παρέμβαση.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας