Μενού Ροή
Ξεκινά η μονάδα ηλεκτρισμού Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή με προμηθευτή τη Siemens

Υπεγράφη η ανάθεση της κατασκευής του Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή από τους Ομίλους ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σηματοδοτώντας την έναρξη κατασκευής του έργου.

Η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, εταιρεία στην οποία συμμετέχουν από κοινού με ποσοστό 50% η καθεμία, η Motor Oil Renewable Energy (MORE) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανέθεσε την κατασκευή του Σταθμού στην ΤΕΡΝΑ A.E., η οποία με τη σειρά της υπέγραψε σύμβαση προμήθειας με τη Siemens για το βασικό εξοπλισμό της μονάδας παραγωγής δυναμικότητας 877 ΜW.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 375 εκατ. ευρώ. Στο στάδιο κατασκευής του Σταθμού θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας, ενώ 100 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κατά την περίοδο λειτουργίας.

Η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της μονάδας προγραμματίζεται για τις αρχές του 2024.

Η κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου Σταθμού είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, οι οποίες θα δημιουργηθούν εξαιτίας της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής. Αποτελεί έργο πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Τι σημαίνει

Η συμμετοχή και για τους δύο ομίλους στο πρότζεκτ των 375 εκατ. ευρώ συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη, ενώ αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα στην αγορά.

Αυτό που αλλάζει μετά τη συνεργασία Motor Oil και ΤΕΡΝΑ στη μονάδα της Κομοτηνής είναι ότι πρόκειται για δύο πολύ μεγάλους ομίλους με συνέργειες σε διάφορους τομείς, οι οποίες στον βαθμό που θα αναπτυχθούν και θα διευρυνθεί η συνεργασία δημιουργούν έναν ισχυρό ενεργειακό πόλο.

Τα οφέλη για την ΓΕΚ Τέρνα που θα υλοποιήσει μια επένδυση που ήδη είχε δρομολογήσει, με έναν ισχυρό πλέον εταίρο όπως η Motor Oil, ενισχύοντας την παρουσία του ομίλου Περιστέρη στην ενεργειακή αγορά.

Η συμμετοχή του ομίλου της Motor Oil σε μία ακόμη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (συμμετέχει επίσης και στην Κόρινθος Power με ποσοστό 35%) αναμένεται να ενισχύσει την καθετοποίηση του ομίλου στην αγορά ηλεκτρισμού. Παράλληλα δημιουργεί περαιτέρω δυνατότητες εμπορικών συνεργειών.

Επιπλέον δημιουργεί συνέργειες και με το project που προωθεί ο όμιλος για την κατασκευή της πλωτής μονάδας αεριοποίησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου (FSRU) στην Κόρινθο, το περίφημο Διώρυγα Gas, project.

Η ΓΕΚ Τέρνα

Σημειώνεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε ανακοινώσει ότι προωθεί την κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή ήδη από τις αρχές του 2019 και στο πλαίσιο αυτό είχε προχωρήσει τις αδειοδοτικές διαδικασίες.

Πλέον με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε εισέρχεται ο όμιλος της Motor Oil Hellas στο project, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει 500 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας. Η νέα μονάδα λόγω και της γεωγραφικής της θέσης αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην υποκατάσταση των αποσυρόμενων μονάδων λιγνίτη, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος ιδίως στο βορά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας