Μενού Ροή
"Ξεκλειδώνει" η επένδυση των 390 εκατ. ευρώ της Energean για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο

Την επένδυση που σχεδιάζει η εταιρεία Energean στο υπό εξάντληση κοίτασμα του Πρίνου, «ξεκλειδώνει» η ρύθμιση που ψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ στην Βουλή, για την δυνατότητα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Με την ρύθμιση εταιρείες στις οποίες έχει παραχωρηθεί δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένες περιοχές αποκτούν το δικαίωμα διερεύνησης με σκοπό να διαπιστωθεί η καταλλήλότητα για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Energean έχει αναθέσει στην εταιρεία Halliburton τη μελέτη αξιολόγησης του δυναμικού αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Storage) στη Λεκάνη του Πρίνου, στην Καβάλα.

Το σχέδιο

Το project της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο αποτελεί μια επένδυση της τάξης των 390 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Fund) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία θα καταστήσει τον Πρίνο σε πρότυπο βιομηχανικό συγκρότημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Μεσόγειο γενικότερα.

Επιπλέον, θεωρείται ότι θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας και θα έχει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, μειώνοντας δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη βιομηχανική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Το 50% των ρύπων

Όπως μάλιστα είχε αναφέρει στην παρουσίαση της συνεργασίας με την Halliburton η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της εταιρείας στην Ελλάδα «ο Πρίνος θεωρείται ως ο ιδανικός τόπος για την υποδοχή μιας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα με εκτιμώμενη δυνατότητα αποθήκευσης έως και του 50% των εκπεμπόμενων από την εγχώρια βιομηχανία ρύπων για ένα διάστημα 20 ετών, αρχής γενομένης από το 2025. Η μοναδική τεχνογνωσία της Halliburton και η εξοικείωσή της με τον Πρίνο εγγυάται το επιτυχές αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας και θέτει τις βάσεις για την επιτυχημένη υλοποίηση ενός project που είναι καθοριστικό στην πορεία της Energean προς ένα μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πριν το 2050".

Όπως είχε αναφέρει ο Martin White, Αντιπρόεδρος της Halliburton για την Ευρώπη, την Ευρασία και την περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής. "Το συγκεκριμένο project θα αποτελέσει την πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση υπεδάφους για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα ανάμεσα σε διαχειριστή κοιτασμάτων και σε εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Προσβλέπουμε στο να υποστηρίξουμε την Energean στην πορεία της προς της ενεργειακή μετάβαση".

Η ρύθμιση

Με τη νέα τροπολογία που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή προβλέπεται ότι εφόσον πρόκειται για κοιτάσματα που έχουν ήδη παραχωρηθεί μπορεί ο παραχωρησιούχος να προχωρήσει και σε περεταίρω αξιοποίηση μέσω της δημιουργίας χώρου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Αναφέρει επιπλέον ότι οι φορείς στους οποίους έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, δικαίωμα άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένη Περιοχή, και οι οποίοι διαθέτουν επαρκή δεδομένα, ιδίως γεωλογικά, γεωφυσικά και γεωτρητικά, για την τεκμηρίωση καταρχήν επιλεξιμότητας ως τόπου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2»), γεωλογικού σχηματισμού σχηματισμών που βρίσκονται υπέδαφος παραχωρηθείσας περιοχής (χερσαίας θαλάσσιας), αποκτούν, υπό τις προϋποθέσεις του παρόντος, δικαίωμα συνέχισης και ολοκλήρωσης διαδικασίας διερεύνησης συγκεκριμένης περιοχής σκοπό να διαπιστωθεί καταλληλόλητα για αποθήκευση C02.

Εφόσον διαπιστωθεί καταλληλόλητα του συγκεκριμένου γεωλογικού σχηματισμού ως τόπου αποθήκευσης CΟ2, ύστερα από σχετική περιβαλλοντική εκτίμηση και αδειοδότηση, οι εν λόγω Φορείς, αποκτούν το δικαίωμα αποθήκευσης CΟ2.

Η διάρκεια του δικαιώματος αποθήκευσης ορίζεται καταρχήν στα 25 έτη από την έκδοση απόφασης της ΕΔΕΥ μπορεί να παρατείνεται.

Το δικαίωμα αποθήκευσης CΟ2 μπορεί να αφορά οποιοδήποτε γεωλογικό σχηματισμό ή σχηματισμούς, οι οποίοι βρίσκονται εν όλω ή εν μέρει εντός της παραχωρηθείσας περιοχής έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Αν γεωλογικός σχηματισμός βρίσκεται εν μέρει εντός παραχωρηθείσας περιοχής, τοεκτός παραχώρησης τμήμα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το τμήμα που βρίσκεται εντός της παραχωρηθείσας περιοχής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας