Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπάρχει εμπλοκή στην πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas; Τριμερής συνάντηση στη ΡΑΕ για τις εκκρεμότητες της πώλησης

Συνάντηση των εμπλεκομένων μερών στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται να λάβει χώρα το σήμερα απόγευμα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μετά το πέρας της προγραμματισμένης σημερινής Ολομέλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ, οι εκπρόσωποι της Italgas που έχει προκριθεί ως επενδυτής και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εξετάσουν εκκρεμότητες στη διαδικασία μετάβασης της ΔΕΠΑ Υποδομών στο νέο καθεστώς και τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν στον οδικό χάρτη της ιδιωτικοποίησης.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του τρέχοντος μήνα  αναμενόταν η ολοκλήρωση της διαδικασίας. Όπως φαίνεται, πάντως, υπάρχουν σημεία, που η ΡΑΕ, με βάση πληροφορίες θέλει να διασαφηνίσει, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Από την πλευρά του ο Ιταλικός κολοσσός αλλά και ο Όμιλος Κοπελούζου που φέρεται να έχει συμμαχήσει με την εταιρεία της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ένα πλάνο συνολικών αναδιαρθρώσεων, τόσο της ΔΕΠΑ Υποδομών, όσο και των θυγατρικών.

Εχέγγυα αλλαγών

Στο φόντο αυτό η πρόθεση της ΡΑΕ να ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια σειρά από πιστοποιήσεις κι εχέγγυα “μη αλλαγών” για ένα εύλογο χρόνο, που αφορούν τόσο τη μετοχική σύνθεση όσο και τον αριθμό εργαζομένων των τριών Εταιρειών Διανομής Αερίου, που συνοδεύουν την πώληση της ΔΕΠΑ ( ΕΔΑ Αττικής, της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και της ΔΕΔΑ) έχει δημιουργήσει ένα προβληματισμό.

Από τη σημερινή συνάντηση ουσιαστικά θα κριθεί το κατά πόσο είναι κοντά ή μακριά οι προθέσεις της ΡΑΕ και των Ιταλών που έχουν ήδη εκπονήσει ένα πρώτο σχεδιασμό.

Να σημειωθεί ότι, στο θέμα των εργαζομένων, με βάση πληροφορίες, στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, δεν υπάρχει σοβαρό ζήτημα.

Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται μια σειρά από συμβάσεις υπαλλήλων και καθώς ούτως ή άλλως η εν λόγω εταιρία δεν έχει μεγάλο “ρόστερ” “in house” εργαζομένων οι όποιες αναδιαρθρώσεις δεν εκτιμάται ότι έχουν πολλούς “αστερίσκους”.

Στον αντίποδα στις άλλες εταιρίες, που είναι και Διαχειριστές των δικτύων κι έχουν τόσο Διοικητικά Συμβούλια, μετόχους και αρκετούς εργαζομένους τα ζητήματα είναι περίπλοκα καθώς μάλιστα η ΡΑΕ οφείλει να έχει και έναν αυστηρό εποπτικό ρόλο.

Σήμερα λοιπόν τα “θέλω” των δυο πλευρών θα μπουν στο τραπέζι μαζί με το νομικό καθεστώς που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία ώστε να βγει “λευκός” καπνίς.

Να σημειωθεί, ότι όπως αναφέρουν στο energymag.gr παράγοντες του κλάδου, σε μια δύσκολη συγκυρία για την αγορά φυσικού αερίου, όπου πολλά επενδυτικά σχέδια παγώνουν, μια πιθανή απεμπλοκή της διαδικασίας σήμερα, μετά την συνάντηση, αναμένεται να δώσει ένα τόνο για δυναμική συνέχεια της αγοράς, τους προγράμματος ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων αλλά και να φέρει σε τελικό στάδιο την συγκεκριμένη πώληση κρατικού asset.

Διαβάστε επίσης

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Δημοσιεύτηκε σήμερα η απόφαση της ΡΑΕ για το πλαίσιο Κανονισμού Τιμολόγησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νοτίου Καβάλας. Σημειώνεται ότι ο κανονισμός που εγκρίθηκε...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αναθεώρηση του επιχειρηματικού σχεδίου της ΔΕΗ, έως το τέλος του χρόνου, με επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα, αποθήκευση ενέργειας αλλά και...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

“Αποβλέποντας στον διττό σκοπό, αφενός της παροχής θετικού κινήτρου προς τους Προμηθευτές ώστε να βελτιώσουν την προσυμβατική ενημέρωση των πελατών τους, αφετέρου της προστασίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με σπασμένα φρένα κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου, θέτοντας σε έντονη δοκιμασία τις Ευρωπαϊκές οικονομίες, πολλές από τις οποίες είναι σε δυσχερή θέση...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE