Μενού Ροή
Επίδομα θέρμανσης: Οι κερδισμένοι του νέου σχήματος επιδοτήσεων και η αγωνία των 700.000 νοικοκυριών με φυσικό αέριο
Νέα δεδομένα φέρνει  το “πακέτο” ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για την ενίσχυση των δαπανών θέρμανσης των νοικοκυριών. Οι αλλαγές που έγιναν πέρυσι , με τη δυνατότητα σε δόσεις εκκαθάριση των αναλογούντων ποσών, ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα της ρευσότητας, αλλά και η διεύρυνση των κριτηρίων και των διαθέσιμων πόρων δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα στηθεί ένα ανάχωμα στη ενεργειακή φτώχεια.

Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, εκτιμά το αυξημένο επίδομα θέρμανσης θα στηρίξει περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ  τουλάχιστον 200 χιλιάδες νοικοκυριά που ζεσταίνονταν με θερμαντικά σώματα ρεύματος μπορούν να στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης απολαμβάνοντας το σχετικό “μπόνους”. κριτηρίων.Βέβαια και φέτος θα υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι. Συγκεκριμένα, σημαντικά οφέλη θα έχουν όσοι επιχειρήσουν να αφήσουν ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο επιλέγοντας το πετρέλαιο για τη θέρμανση τους αλλά και όσοι μπουν πρώτη φορά στην "περίμετρο" στήριξης.Νέα εισοδηματικά όριαΣυγκεκριμένα, με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης τα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του επιδόματος αυξάνονται σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ πέρυσι για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για το κάθε προστατευόμενο παιδί. Έτσι δικαιούχος του επιδόματος θα είναι ο έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ, με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ και με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ.  Όμως αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.Να σημειωθεί ότι και οι παλαιοί δικαιούχοι θα λάβουν αυξημένα ποσά ενίσχυσης καθώς το ποσό βάσης για τον υπολογισμό επιδόματος αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ύψος του επιδόματος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.Διπλάσια επιδότησηΕπίσης, διπλάσια επιδότηση μέσα από το επίδομα θέρμανσης θα πάρουν όσοι δικαιούνται φέτος για πρώτη φορά την κρατική ενίσχυση μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ακόμα και αν δεν αλλάξουν μέσο θέρμανσης. Επίσης αυξημένο κατά 100% θα είναι το επίδομα και για τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης.Παραδείγματα

‘Ετσι για δικαιούχο με κύρια κατοικία στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,43 = 150. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 20% και συνεπώς για ένα παιδί το ποσό ανέρχεται σε 180 ευρώ και για δύο παιδιά διαμορφώνεται στα 211 ευρώ από 181 ευρώ πέρυσι ενώ για νέο δικαιούχο το  αυξάνεται στα 422 ευρώ.

Θεσσαλονίκη

Ένας εργένης τη Θεσσαλονίκη, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71 το επίδομα είναι 248,5 ευρώ (350 ευρώ Χ 0,71), για νοικοκυριό με ένα παιδί 298,2 ευρώ, για δύο παιδιά το ποσό φθάνει στα 348 ευρώ από 299 ευρώ ενώ για νέο δικαιούχο το ποσό αυξάνεται στα 696 ευρώ.

 Για μια οικογένεια με δύο παιδιά στη Φλώρινα προβλέπεται φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Εάν το νοικοκυριό φέτος γυρίσει π.χ στο πετρέλαιο από τη χρήση ρεύματος το ποσό αυξάνεται στα 1.156 ευρώ.

Ανάλογα για νοικοκυριό στο Καρπενήσι το ποσό ανέρχεται σε 529 ευρώ από 454 ευρώ πέρυσι και για νέους δικαιούχους φθάνει στα 1.058 ευρώ.

Επιδότηση στην πηγή

Παράλληλα το επιτυχημένο μοντέλο, όπως αναφέρει η αγορά, με την επιδότηση του ντίζελ κίνησης στην “πηγή” εκτιμάται ότι θα στήσει ανάχωμα στην ακρίβεια του πετρελαίου θέρμανσης. Με βάση όσα ανέφερε χθες το οικονομικό επιτελείο στα 25 λεπτά θα ανέλθει η επιδότηση, που βέβαια θα αποφασίζεται για κάθε μήνα, όπως ακριβώς συνέβη και για το fuel pass.

Εφόσον, λοιπόν, από τις 15/10 οπότε ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή διαμορφωθεί στα 1,60 ευρώ το λίτρο η τιμή για τον καταναλωτή θα είναι 1,35 ευρώ το λίτρο.

Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Αγωνία για όσους έχουν φυσικό αέριο

Πάντως μια γκρίζα ζώνη αφορά το θέμα του φυσικού αερίου,. "Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές, επαναλαμβάνω 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως μία τέτοια αύξηση. Όποιος σας λέει το αντίθετο σας πουλάει φτηνά ψέματα σε ακριβή τιμή" σημείωσε ο Πρωθυπουργός σκορπώντας αγωνίες στα 700.000 περίπου νοικοκυριά που έχουν σπεύσει τα τελευταία χρόνια να ακολουθήσουν τις κεντρικές παραινέσεις και να  “γυρίσουν” τους καυστήρες τους στο “πράσινο” φυσικό αέριο και τώρα καλούνται και πάλι να γυρίσουνστο πετρέλαιο. Μόνη ελπίδα η τάση αποκλιμάκωσης που καταγράφεται εσχάτως στον Ολλανδικό Δείκτη TTF.

 Παράλληλα, σημείο που δημιουργεί έντονη αγωνία σε χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι το θέμα των επιδοτήσεων. Ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε ότι οι επιδοτήσεις ρεύματος θα δίνονται με "ρήτρα εξοικονόμησης", ωστόσο όσοι συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ρεύμα για να ζεσταθούν θα έχουν κι αυτοί κίνδυνο μεγάλων επιβαρύνσεων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας