Μενού Ροή
Eurostat: Άλμα πληθωρισμού στην ΕΕ στο 4.9%- Στην Ελλάδα στο 4.3%

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,9% τον Νοέμβριο του 2021, από 4,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η άνοδος είναι η πιο μεγάλη στην ιστορία της ευρωζώνης, ενώ ξεπερνάει τις προβλέψεις των αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 4,5%.

Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη για τον Νοέμβριο είναι, σύμφωνα με τη Eurostat, η ενέργεια (27,4%, έναντι 23,7% τον Οκτώβριο), που αναμένεται να έχει καταγράψει την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο και ακολουθούν οι υπηρεσίες (2,7%, έναντι 2,1% τον Οκτώβριο), τα μη βιομηχανικά αγαθά ενέργειας (2,4%, έναντι 2,0% τον Οκτώβριο) και τα τρόφιμα, το αλκοόλ & καπνός (2,2%, έναντι 1,9% τον Οκτώβριο).

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 4,3% σε ετήσια βάση και στο 0,6% σε μηνιαία, σύμφωνα με τη Eurostat και αναμένεται να διαμορφωθεί το Νοέμβριο στο 4,3% από 2,8% τον Οκτώβριο.

Ο χαμηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο σημειώνεται στη Μάλτα (2,3%), στην Πορτογαλία (2,7%) και στη Γαλλία και τη Φιλανδία (3,4%).

Άλμα 6% έκαναν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία -σε εναρμονισμένη βάση, για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη- τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Eίναι το πιο υψηλό από το καλοκαίρι του 1992 κι ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 5,6%.

Ανέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Νοέμβριο, τρέχοντας με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών, καθώς η άνοδος των τιμών Ενέργειας και προϊόντων μεταποίησης αντισταθμίστηκε από την πτώση του κόστους νωπών προϊόντων.

Τα υψηλότερα επίπεδα ετήσιου πληθωρισμού καταγράφονται το Νοέμβριο στη Λιθουανία (9,3%), στην Εσθονία (8,4%), στη Λετονία (7,4%), και στο Βέλγιο (7,1%).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας