Μενού Ροή
ΦΠΑ: Παράταση των χαμηλών συντελεστών και το β΄εξάμηνο του 2022-Τι θα ισχύσει για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή;

Την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές μέχρι το τέλος του έτους, μέτρο που θα κοστίσει 250 εκατ. ευρώ, εξήγγειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε ότι είναι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι η χώρα σε επίπεδο τουρισμού θα τα καταφέρει ξανά το 2022.

Στόχος είναι αφενός η στήριξη κλάδων αλλά και η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής μας οικονομίας. Βέβαια σε δεύτερο χρόνο από το 2023, θα εξεταστεί και μονιμοποίηση του μέτρου αυτού.

Να σημειωθεί ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 αφορά τους εξής κλάδους :

1. Μεταφορές όπου είναι στο 13% και καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και επιβατικών πλοίων και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

2. Εστίαση: Το ΦΠΑ στο 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Και το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται έως τις 30 Ιουνίου 2022.

3. Τουρισμός: Το τουριστικό πακέτο όπου στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%, στη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13% και στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

Επίσης, μένει να φανεί πώς θα διασαφηνιστεί και το θέμα διατήρησης του μειωμένου 13% ΦΠΑ για τα εισιτήρια των κινηματογράφων, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.

Συνολικά το κόστος της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ υπολογίζεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Αναφερόμενος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η αποπληρωμή θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και το ποσό θα επιστραφεί σε 96 δόσεις. Τόνισε, δε, ότι οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα βγουν μέχρι τέλος αυτής της εβδομάδας ή την επόμενη και ότι από τα 8,3 δισ. ευρώ που διοχετεύτηκαν στις επιχειρήσεις, τελικά θα εισπραχθούν περίπου 2 δισ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας