Μενού Ροή
Γ. Στουρνάρας: Ζούμε την τέλεια καταιγίδα στην ενέργεια

Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία και τον πληθωρισμό εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών "Η Ελλάδα μετά V".

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας γενικότερα, ως «την τέλεια καταιγίδα».

Ο ίδιος παραδέχθηκε, σε συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη, ότι η ΕΚΤ έπεσε έξω στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, καθώς όπως είπε, η άνοδος των τιμών της ενέργειας αποτελεί ένα «σύνθετο γεωπολιτικό φαινόμενο».

Ωστόσο, σημείωσε πως όσα συμβαίνουν και η αύξηση του πληθωρισμού δεν σημαίνει ότι τελικά θα οδηγηθούμε σε στασιμοπληθωρισμό.

"Δεν αναμένουμε ο πληθωρισμός να φύγει πάνω από το 2% μεσοπρόθεσμα, άρα δεν πρέπει να περιμένουμε και αύξηση επιτοκίων", τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ανάπτυξη για μια 10ετία

Ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε επίσης ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο τα δύο επόμενα χρόνια, αλλά και σε βάθος δεκαετίας.

«Πιθανόν μέχρι του χρόνου η χώρα να έχει αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης» τόνισε, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα μετά V» και εξηγώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, ακόμη και μετά τη λήξη του έκτακτου πανδημικού προγράμματος (PEPP).

Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, επανέλαβε την αισιοδοξία ότι η ΕΚΤ θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και χωρίς να αποκτήσουν την επενδυτική βαθμίδα, παραπέμποντας στα σχέδια της Φρανκφούρτης για ένα μεταβατικό πρόγραμμα.

Ενάρετος κύκλος

Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι την επόμενη 10ετία ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα καθοριστεί στο 3,5%, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 7% το 2021 και κατά 4,5% – 5% το 2022.

Κάνοντας λόγο για έναν 10ετή ενάρετο κύκλο, με σωρευτική ανάπτυξη της τάξης του 93,5% (διπλάσια από την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), διευκρίνισε ότι οι αισιόδοξες εκτιμήσεις στηρίζονται τόσο στο μέτωπο της ζήτησης όσο και στο μέτωπο της προσφοράς.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, την επόμενη 10ετία θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης κι από τα διαθρωτικά ταμεία. Επιπροσθέτως, θα καταγραφεί σημαντική αύξηση των ξένων άμεσων και έμμεσων επενδύσεων.

«Είναι στο χέρι μας να μην χάσουμε το τραίνο» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα «πικρά λάθη» του παρελθόντος. Ζητούμενο, όπως επεσήμανε, είναι η υψηλή ανάπτυξη να διαχυθεί σε ολόκληρη την κοινωνία.

Στην προσπάθεια αυτή, θα πρέπει να συμβάλουν και οι τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Η ΕΚΤ εδώ και αρκετό καιρό επιδοτεί τις τράπεζες για να χορηγούν νέα δάνεια, επομένως θα πρέπει και αυτές να δανείσουν» κατέληξε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας