Μενού Ροή
Γαλλία: Στόχος το «αντιπληθωριστικό» τρίμηνο στα βασικά προϊόντα

Οι μεγάλοι λιανοπωλητές και η κυβέρνηση συμφώνησαν σε ένα λεγόμενο «αντιπληθωριστικό τρίμηνο» για τη μείωση της αύξησης των τιμών στα προϊόντα καθημερινής χρήσης μέχρι τον Ιούνιο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα /3 ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε το 14,5% στα τρόφιμα στη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας INSEE.

Μετά από μια τελευταία συνάντηση με τους εμπόρους λιανικής πώλησης, ο Λεμέρ εγκαινίασε ένα «αντιπληθωριστικό τρίμηνο», κατά τη διάρκεια του οποίου οι Γάλλοι θα μπορούν να βρουν «τις χαμηλότερες δυνατές τιμές σε διάφορα είδη καθημερινής χρήσης».

Οι διανομείς θα επωμιστούν το κόστος αυτού του μέτρου, το οποίο θα πρέπει να μειώσει τα περιθώρια κέρδους τους κατά «αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με τον υπουργό.

Ωστόσο, το γαλλικό υπουργείο οικονομικών δεν σκοπεύει να επιβάλει κατάλογο προϊόντων ή να κατευθύνει τις επιλογές των διανομέων.

«Πιστεύω στην ελευθερία του εμπορίου, δεν πρόκειται να καθορίσουμε τις τιμές. Θα διασφαλίσουμε απλώς ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι διανομείς θα τηρηθούν», εξήγησε ο υπουργός. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Για τον μεγαλύτερο λιανοπωλητή τροφίμων της Ευρώπης, την Carrefour, θα υπάρξουν κυρίως περικοπές περιθωρίων «στις ιδιωτικές ετικέτες, καθώς σε αυτές τις μάρκες έχουμε το μεγαλύτερο περιθώριο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Αλεξάντρ Μπομπάρντ.

Η συμφωνία θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο, όπου και «θα ζητήσουμε από τους μεγάλους κατασκευαστές να επαναδιαπραγματευτούν τις τιμές τους με τους λιανοπωλητές», δήλωσε ο Λεμέρ, ο οποίος δεν θέλει «να περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2023 για να περάσει η μείωση των τιμών χονδρικής στα προϊόντα λιανικής».

Για να είναι απόλυτα διαφανείς οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύει μια τριμηνιαία «έκθεση της Γενικής Επιθεώρησης Οικονομικών για τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών, των διανομέων και των αγροτών», «ώστε ο καθένας να μπορεί να διαμορφώσει τη δική του γνώμη», και να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται «με πλήρη διαφάνεια».

Στις 27 Φεβρουαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος του δικτύου Système U Dominique Schelcher προειδοποίησε για μια πρόσθετη αύξηση των τιμών κατά «περίπου 10%» κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, επιπλέον του πληθωρισμού που έχει ήδη παρατηρηθεί.

Ο Λεμέρ ανακοίνωσε επίσης ότι «θα υπάρξει ένα κουπόνι τροφίμων για τα πιο ταπεινά» νοικοκυριά – αν και ένα τέτοιο μέτρο επαναλαμβάνεται εδώ και ενάμιση χρόνο χωρίς να έχει εφαρμοστεί.

Εν αναμονή της εφαρμογής του, «θα ξεκινήσει ένα πείραμα τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο υπουργός χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: ertnews.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας