Μενού Ροή
Γερμανία: Ανάπτυξη 0,2% και όχι ύφεση αναμένει για το 2023 η κυβέρνηση

Ανάπτυξη 0,2% προβλέπει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη γερμανική οικονομία κατά το τρέχον έτος, αναθεωρώντας τις αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για ύφεση. Η ανοδική πορεία αναμένεται να ενισχυθεί το 2024.

Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση, που θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, για το 2023 αναμένεται ανάπτυξη ύψους 0,2%, έναντι ύφεσης 0,4% που προέβλεπε το υπουργείο Οικονομίας τον περασμένο Οκτώβριο. Για το 2024, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό 1,8%, ωστόσο η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση, η οποία αφορά μόνο το τρέχον έτος.

Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, η κατάσταση έχει γίνει διαχειρίσιμη, καθώς μέχρι τώρα δεν επαληθεύτηκαν οι φόβοι για έλλειψη φυσικού αερίου - κυρίως χάρη στις σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Επιπλέον, το πλαφόν στην τιμή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου φαίνεται ότι προστατεύουν αποτελεσματικά τους καταναλωτές, ενώ δεν έχει καταγραφεί αύξηση χρεοκοπιών σε επιχειρήσεις.

«Η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πιο θετική από ό,τι περίμεναν πολλοί στο τέλος του 2022. Η εξέλιξη των οικονομικών στοιχείων δικαιολογεί τις νέες εκτιμήσεις. Οι τιμές αερίου και ρεύματος εξελίσσονται καλύτερα του αναμενόμενου», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχο Κλέμενς Φουστ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας