Μενού Ροή
Γερμανία – Ισπανία κατακεραυνώνουν Κομισιόν για τα ουκρανικά σιτηρά

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνει τους περιορισμούς στις εισαγωγές ορισμένων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων έγινε δεκτή με επικρίσεις από τις κυβερνήσεις του Βερολίνου και της Μαδρίτης, οι οποίες τόνισαν τη σημασία της συνέχισης της στήριξης της εμπόλεμης χώρας.

Η πρόσφατη κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνει έως τις 15 Σεπτεμβρίου τα έκτακτα και προσωρινά προληπτικά εμπορικά μέτρα για τέσσερα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία έχει προκαλέσει αποτροπιασμό σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.

Οι περιορισμοί στις εισαγωγές αφορούν το σιτάρι, τον αραβόσιτο, την ελαιοκράμβη και τον ηλιόσπορο καταγωγής Ουκρανίας. Τα εν λόγω γεωργικά προϊόντα δεν μπορούν επί του παρόντος να κυκλοφορήσουν εντός των πέντε ευρωπαϊκών χωρών «πρώτης γραμμής», εκτός εάν πρόκειται για διαμετακόμιση προς άλλες χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες.

Η κίνηση αυτή έγινε αφού η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία έθεσαν σε ισχύ μονομερείς περιορισμούς εισαγωγών για να προστατεύσουν τους εγχώριους αγρότες από την εισροή φθηνότερων ουκρανικών προϊόντων.

Ωστόσο, με ορισμένες χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίζουν δυσμενείς συνθήκες στις καλλιέργειες λόγω σοβαρής ξηρασίας τους τελευταίους μήνες, οι υπουργοί της ΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τέτοιου είδους περιορισμούς.

Έντονη κριτική στους περιορισμούς άσκησε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ. Η Γερμανία, η Ισπανία καταγγέλλουν την Επιτροπή για τους περιορισμούς στις εισαγωγές από την Ουκρανία, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε ότι η απόφαση της Επιτροπής «όχι μόνο απέχει από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία, αλλά παίζει και στα χέρια του Πούτιν».

Αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «προσπάθησε με κάθε τρόπο να διχάσει τη διεθνή κοινότητα και να βλάψει οικονομικά την Ουκρανία», οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες και να στηρίξουν από κοινού τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα, πρόσθεσε ο Έζντεμιρ.

Ο υπουργός, από το γερμανικό κόμμα των Πρασίνων, τόνισε επίσης την ανάγκη «να επιστρέψουμε επειγόντως σε μια συντονισμένη και κοινή προσέγγιση της Επιτροπής και των κρατών μελών, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ».

Ο Έζντεμιρ επέκρινε ήδη την Επιτροπή για τον «μη διαφανή» χειρισμό της κατάστασης με τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία στο παρελθόν, αλλά και όσον αφορά τα δύο πακέτα ενισχύσεων που υποσχέθηκε η Κομισιόν στους αγρότες των πληγεισών χωρών της πρώτης γραμμής.

Ομοίως, η αντιπρόεδρος της Ισπανίας και υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο επισήμανε ότι οι ουκρανικές εισαγωγές θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό της Ισπανίας σε δημητριακά που προκλήθηκε από την ξηρασία.

«Η δυνατότητα εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σταθερότητα των αγορών τροφίμων σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (7 Ιουνίου).

Αυτό, πρόσθεσε, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου «του σημερινού πλαισίου ξηρασίας που βιώνουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία».

Αντίθετα, η ισπανική εθνική ένωση αγροτών ASAJA κάλεσε τον περασμένο μήνα την κυβέρνηση να «λάβει σαφή θέση για την υπεράσπιση των συμφερόντων του ισπανικού τομέα των σιτηρών σύμφωνα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ενώ οι ισπανικές καλλιέργειες έχουν πληγεί από την ξηρασία και τους περιορισμούς στο νερό, τα ισπανικά λιμάνια έχουν καταγράψει αριθμούς ρεκόρ τους τελευταίους μήνες για την άφιξη δημητριακών και αλεύρων – καθιστώντας την Ισπανία τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ουκρανικών δημητριακών στην ΕΕ.

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι πρότεινε ήδη να εξεταστεί αυτή η επιλογή, αναγνωρίζοντας την «ανάγκη» για σιτηρά σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

«Θα ήταν καλύτερα αν αυτό το σιτάρι πήγαινε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες που το περιμένουν», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη μηνιαία συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ-27 στις Βρυξέλλες.

Πριν από την απόφαση της Κομισιόν να παρατείνει τους περιορισμούς, εξέφρασε επίσης την προτίμησή του να παραταθεί η περιφερειακή απαγόρευση «το πολύ έως το τέλος του έτους, αλλά τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου».

«Δεν νομίζω ότι θα ήταν πολύ επωφελές για την Ουκρανία αν συνέχιζε να πραγματοποιείται αυτό το εμπόριο κοντά στα σύνορα», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας