Μενού Ροή
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος
Γιάννης Στουρνάρας: «Tο 15% των δραστηριοτήτων των τραπεζών είναι εκτεθειμένες σε επενδύσεις εντάσεως άνθρακα»

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε διημερίδα για την κυκλική οικονομία,  τόνισε την ανάγκη της διπλής μετάβασης για να ανακάμψουν οι οικονομίες: Μια δομική αλλαγή από το γραμμικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης (φυσικοί πόροι- βιομηχανία-χρήση-απορρίμματα) στην κυκλική οικονομία και μετάβαση στη φιλική στο περιβάλλον ενέργεια.

Επεσήμανε ότι  πρόκειται να γίνουν παγκοσμίως τους επόμενους μήνες και χρόνια επενδύσεις της τάξης των 20 τρισ. δολαρίων, προκειμένου να ανακάμψουν οι οικονομίες από την πανδημία και οι επενδύσεις αυτές, σημείωσε, θα καθορίσουν το μέλλον των κοινωνιών μας και την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Επίσης, τόνισε, αποτελούν, μια εξαιρετική ευκαιρία, να επανακάμψουν οι οικονομίες, να ξανασκεφτούμε και να ξανασχεδιάσουμε ένα βιώσιμο μέλλον.

Για να γίνει αυτή η στροφή, σημείωσε, είναι κεντρικός ο ρόλος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν τις αλλαγές κινητοποιώντας κεφάλαια προς επενδύσεις που υπηρετούν τα ESG κριτήρια και τους στόχους του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Ωστόσο, σημείωσε, σήμερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της κυκλικής οικονομίας, και χρειάζονται εξειδίκευση, ειδικά προϊόντα και υπηρεσίες για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και να αποφύγουν τους κινδύνους.

Όπως είπε το 15% των δραστηριοτήτων των τραπεζών είναι εκτεθειμένες σε επενδύσεις εντάσεως άνθρακα, και το 30% των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υψηλή έκθεση σε κάποια πηγή κινδύνου. Γι αυτό και οι κεντρικές τράπεζες και οι Εποπτικοί Οργανισμοί ετοιμάζονται να παίξουν κεντρικό ρόλο για να προετοιμάσουν τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τον κλιματικό κίνδυνο και προτίθενται να εντάξουν τον κλιματικό κίνδυνο στην προληπτική εποπτεία. Στόχος τους να βεβαιώσουν ότι οι τράπεζες  αντιλαμβάνονται και υπολογίζουν τον κλιματικό κίνδυνο στην εκτίμηση κινδύνου και στις επενδυτικές τους αποφάσεις.

Όπως εξήγησε, καθώς η κλιματική αλλαγή θέτει κινδύνους στη σταθερότητα των τιμών, οι κεντρικές τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές του να υποστηρίξουν τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία στο μέλλον.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που υιοθέτησε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής (Responsible Banking Principles), που προσδιορίζουν το ρόλο και τις ευθύνες των τραπεζών για ένα βιώσιμο μέλλον.

Από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία

Οι απαιτήσεις κατανάλωσης της ανθρωπότητας κάθε χρόνο ξεπερνούν όσα η γη μπορεί να ξαναπαράξει στο δεδομένο χρόνο και «χρειαζόμαστε περισσότερο από 1,5 πλανήτη για να υποστηρίξουμε τον τρόπο που καταναλώνουμε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ο επαναπροσδιορισμός του προτύπου ανάπτυξης στο πλαίσιο της βιωσιμότητας είναι κρίσιμος στη μελλοντική μας πορεία, τόνισε και  με δεδομένο την εξάντληση των φυσικών πόρων, είναι επείγον να εστιάσουμε σε πιο αποδοτική κατανάλωση και τη μείωση των απορριμμάτων. Το μοντέλο της γραμμικής οικονομίας, – από τους φυσικούς πόρους, στη βιομηχανία, στη χρήση και  απόβλητα-, στο οποίο βασίζονται οι περισσότερες οικονομίες από τη βιομηχανική επανάσταση, δεν είναι πια βιώσιμο, σημείωσε.

Η διπλή μετάβαση για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής

«Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους της, πρέπει να στοχεύσουμε στη διπλή μετάβαση, σε μια οικονομία κυκλική, και μηδενικού άνθρακα», είπε ο Διοικητής της ΤτΕ.

«Όπως η φύση που λειτουργεί σε κυκλικό μοντέλο, και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να γίνουν βιώσιμες αν βασιστούν στο κυκλικό μοντέλο. Κυκλική οικονομία, σημαίνει ότι η αξία των προϊόντων και των υλικών και πόρων, παραμένουν στην οικονομία για όσο γίνεται περισσότερο και μειώνονται τα απορρίμματα. Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας επαναπροσδιορίζει την ανάπτυξη και παρέχει σημαντικά κοινωνικά πλεονεκτήματα από τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση των συνεπειών της γραμμική οικονομίας»

Το μοντέλο αυτό απαιτεί καινοτομία και δομικές αλλαγές τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση και δημιουργεί την ανάγκη για μακροβιότερα και οικολογικά προϊόντα. Παράλληλα κάνει τις οικονομίες ανθεκτικές και δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες και κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία, υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδίδει 4,5 τρισ. δολάρια το χρόνο από το 2030.

Ο ρόλος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, είπε, θα μπορούσε να είναι σημαντικός στην προώθηση του νέου οικονομικού μοντέλου, μέσω της προώθησης χρηματοδοτήσεων σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην κυκλικότητα στη λειτουργία τους.

Σημαντικός μπορεί να είναι και ο ρόλος των κυβερνήσεων και των διαμορφωτών πολιτικής, καθώς μπορούν να παρέχουν το πλαίσιο και τα κίνητρα για να ενθαρρύνουν τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας