Μενού Ροή
Γιατί υψηλού εισοδηματικού πολίτες από Μ.Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία και Εμιράτα μετακομίζουν στην Ελλάδα

"Γερά πορτοφόλια" συνταξιούχοι και εργαζόμενοι από το εξωτερικό έχουν μετακομίσει φορολογικά στην Ελλάδα κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων που προβλέπουν χαμηλότερους φόρους για όσο διάστημα παραμείνουν στη χώρα, με τα έσοδα για το Δημόσιο να αυξάνονται σημαντικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν εγκριθεί 124 αιτήσεις από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών (ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού), και έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα. Πολλοί εκατομμυριούχοι αφήνουν το Λονδίνο τόσο εξαιτίας του Brexit όσο και εξαιτίας της λήξης του περιθωρίου που είχαν να παραμείνουν στη χώρα με ευνοϊκές συνθήκες, ενώ υπάρχουν αιτήσεις από Αυστραλία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, ακόμα και από το Μονακό.

Το μέτρο

Η διάταξη που έχει ιδιαίτερη δυναμική είναι αυτή που αφορά στους εργαζόμενους που έρχονται στην Ελλάδα μετά την ενεργοποίηση της ιδιαίτερα ευνοϊκής διάταξης που προβλέπει μείωση της φορολογίας κατά 50%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αίτηση μεταφοράς της φορολογικής έδρας έχουν κάνει χιλιάδες φορολογικοί κάτοικοι του εξωτερικού οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Έλληνες που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, και συγκεκριμένα των Μνημονίων.

Οι νέοι φορολογικοί κάτοικοι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να επενδύσουν εντός τριετίας το ποσό των 500.000 ευρώ σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα κ.λπ. Μάλιστα, θα πρέπει να διακρατήσουν την επένδυση για διάστημα 15 ετών.

Οι εργαζόμενοι

Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, περισσότεροι από 4.500  εργαζόμενοι έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα, ενώ εκκρεμούν περισσότερες από 1.000 αιτήσεις. Πρόκειται κυρίως για Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια των Μνημονίων και επιστρέφουν στην Ελλάδα σε νέα θέση εργασίας και πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

Το ενδιαφέρον για την υπαγωγή στις νέες διατάξεις είναι αυξημένο, δεδομένου ότι προβλέπουν, για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και θα απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι, απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα για μία επταετία.

Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι "μετακομίσουν" φορολογικά στην Ελλάδα θα έχουν έκπτωση κατά 50% από τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους, καθώς και απαλλαγή από το τεκμήριο κατοχής και χρήσης Ι.Χ. Η σχετική απόφαση ορίζει, άλλωστε, υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να αιτηθεί την υπαγωγή του σε αυτό το πλαίσιο:

- Δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα.

- Μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.

- Παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα. Τα ίδια προνόμια ισχύουν και εφαρμόζονται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

- Δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.

Οι συνταξιούχοι

Το ενδιαφέρον  των συνταξιούχων  έχει περιορισθεί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία 335 συνταξιούχοι έχουν ολοκληρώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και πλέον είναι επισήμως κάτοικοι Ελλάδας, ενώ εκκρεμούν 120 αιτήσεις.

Πολλοί Σκανδιναβοί αλλά και Γερμανοί ήρθαν στην Ελλάδα, μετακομίζοντας από άλλες χώρες όπου είχαν γίνει φορολογικοί κάτοικοι, και συγκεκριμένα την Πορτογαλία και την Ιταλία. Το ελληνικό φορολογικό καθεστώς είναι πανομοιότυπο με της Πορτογαλίας, αλλά οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που οδηγούν πολλούς συνταξιούχους να έρθουν στην Ελλάδα.

Η νομοθεσία για τους συνταξιούχους προβλέπει ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση, και εφόσον γίνει δεκτή, θα καταβάλλουν κάθε χρόνο αυτοτελή φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Με την καταβολή του φόρου αυτού θα εξαντλείται κάθε φορολογική τους υποχρέωση για το εισόδημα αυτό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας