Μενού Ροή
Η ΑΑΔΕ θέλει να «πιάσει» και τα κρυπτονομίσματα – Αμερικανικό το όπλο στη φαρέτρα της

Το αμερικανικό «μοντέλο» για τον εντοπισμό «κρυφών» εισοδημάτων σχεδιάζει να υιοθετήσει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, στο πλαίσιο των νέων εργαλείων ελέγχου που μελετά για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ήδη έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τις αμερικανικές ελεγκτικές αρχές (IRS) προκειμένου να αντλήσει την τεχνογνωσία που διαθέτουν για την ανακάλυψη φορολογητέας ύλης που μένει στο φορολογικό «απυρόβλητο».

Με τις κινήσεις φυσικά αυτές η ΑΑΔΕ ευελπιστεί ότι εκτός από τη βελτιστοποίηση των ελεγκτικών μεθόδων, ούτως ώστε να υπάρξουν ουσιαστικότερα αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα, στο «στόχαστρο» θέλει να βάλει και όλα τα ψηφιακά επενδυτικά προϊόντα.

Αν και στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού παραδέχονται ότι ο «στόχος» αυτός είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, υπογραμμίζουν ότι σταδιακά πρέπει να γίνουν βήματα ώστε κάποια στιγμή και στην Ελλάδα να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός και κυρίως έλεγχος όσων ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα, αλλά και όσων κατέχουν ψηφιακά έργα τέχνης.

Πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Σε κάθε περίπτωση πάντως και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται ήδη «άλματα» προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα ελέγχου του τρόπου απόκτησης προϊόντων  που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain και τα κέρδη από την πώλησή τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο ζητείται η καλύτερη χρήση της τεχνολογίας blockchain για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με στόχο να επιτευχθεί ο συντονισμός της δράσης για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου καλούνται όλες οι εθνικές Αρχές των κρατών-μελών να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του blockchain, που θα διευκολύνουν τη συγκέντρωση φόρων και την ταυτοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, ενώ παράλληλα θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, στη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων και την αντιμετώπιση προσπαθειών φοροαποφυγής.

Πηγή: naftemporiki.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας