Μενού Ροή
Η ΕΚΤ έτοιμη για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων μπροστά στον πληθωρισμό ρεκόρ

Μετά την αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία στην τελευταία συνεδρίασή τους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν άλλη μια μεγάλη αύξηση την Πέμπτη (8 Σεπτεμβρίου) σε μια επίδειξη αποφασιστικότητας για την τιθάσευση του πληθωρισμού που αυξάνεται ραγδαία.

Οι απότομες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν συσσωρεύσει πίεση στα νοικοκυριά και έχουν στείλει τον ρυθμό αύξησης των τιμών καταναλωτή σε νέα υψηλά επίπεδα.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε το 9,1% τον Αύγουστο, ποσοστό ρεκόρ στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος και πολύ πάνω από το ποσοστό 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ.

Το «μόνο ερώτημα» για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ ήταν «αν θα είναι μια αύξηση 50 ή 75 μονάδων βάσης», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών της τράπεζας ING.

Μιλώντας στο ετήσιο συμπόσιο κεντρικών τραπεζών του Jackson Hole στα τέλη Αυγούστου, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να επιδείξει «αποφασιστικότητα» για να τιθασεύσει τις αυξήσεις των τιμών.

Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, η κεντρική τράπεζα θα αντιδράσει «πιο δυναμικά στην τρέχουσα έξαρση του πληθωρισμού, ακόμη και με τον κίνδυνο χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλότερης ανεργίας», είπε.

‘Μόνο ερώτημα’

Το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αιφνιδίασε με μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης κατά την τελευταία συνεδρίασή του τον Ιούλιο, βάζοντας τέλος στα οκτώ χρόνια αρνητικών επιτοκίων με μια κίνηση.

Στην ομιλία της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Schnabel τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να «εμπιστευτούν» ότι η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει την αγοραστική τους δύναμη.

Το ίδρυμα που εδρεύει στη Φρανκφούρτη παίζει ήδη το παιχνίδι του προβαδίσματος με άλλες κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία που άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια πιο σκληρά και πιο γρήγορα ως απάντηση στον πληθωρισμό.

Το λεγόμενο forward guidance που είχε εκδώσει η ΕΚΤ, το οποίο περιόριζε τα περιθώρια δράσης της, έχει εγκαταλειφθεί. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα λαμβάνουν πλέον τις αποφάσεις τους «ανά συνεδρίαση», ανακοίνωσε τον Ιούλιο η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde.

Με τον τρόπο αυτό, άνοιξε η πόρτα για την ΕΚΤ να ακολουθήσει τα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

Μετά τα καυτά νούμερα του πληθωρισμού του Αυγούστου, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας με επιρροή, Joachim Nagel, δήλωσε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται μια «ισχυρή αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο».

Σταθερός ρυθμός

«Περαιτέρω βήματα για τα επιτόκια αναμένονται τους επόμενους μήνες», προέβλεψε ο πρόεδρος της Bundesbank.

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, συμβούλευσε τους συναδέλφους του να ακολουθήσουν έναν «σταθερό ρυθμό» αύξησης των επιτοκίων.

Η αύξηση με ρυθμό που δεν θα ήταν «ούτε πολύ αργός ούτε πολύ γρήγορος» ήταν σημαντική λόγω της «υψηλής αβεβαιότητας» γύρω από την οικονομία και τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού.

Παράλληλα με τις αποφάσεις της πολιτικής της, η ΕΚΤ θα μοιραστεί επίσης ένα επικαιροποιημένο σύνολο οικονομικών προβλέψεων για την ευρωζώνη.

Στις τελευταίες εκτιμήσεις της, που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο, η ΕΚΤ ανέφερε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,8% το 2022 πριν πέσει στο 3,5% το επόμενο έτος, ενώ η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από 2,8% φέτος σε 2,1% το 2023.

Αλλά ένα πιο σοβαρό ενεργειακό σοκ, καθώς η Ρωσία θα μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα μπορούσε να ωθήσει την ευρωζώνη σε μια «βαθύτερη χειμερινή ύφεση» και να συγκρατήσει την ανάπτυξη στο μηδέν τοις εκατό το 2023, δήλωσε ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών της Pictet.

Ταυτόχρονα, η εκτίναξη του κόστους της ενέργειας θα οδηγήσει τον πληθωρισμό κοντά σε διψήφια ποσοστά μέχρι το τέλος του έτους, προέβλεψε.

Η ΕΚΤ «δεν είχε άλλη επιλογή από το να δεσμευτεί για ταχύτερη νομισματική σύσφιξη όσο ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται», ακόμη και όταν διαφαινόταν ύφεση, δήλωσε ο Ducrozet.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας