Μενού Ροή
Η ενέργεια καταλύτης πτώσης του πληθωρισμού

Στην ενέργεια οφείλεται, όπως φαίνεται, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η πτώση του πληθωρισμού. Έτσι, ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού τον Απρίλιο εφέτος “φρέναρε” στο 3%, από 4,6% τον Μάρτιο (στο 10,2% ήταν τον Απρίλιο του 2022) ωστόσο στα τρόφιμα, παρά την επιβράδυνση, το ράλι συνεχίζεται. Ειδικότερα, στα τρόφιμα και είδη διατροφής ήταν σχεδόν τριπλάσιος από τον γενικό δείκτη, καθώς αυξήθηκε κατά 11,4%.

Μάλιστα, σε ετήσια βάση καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (13,8%), Κρέατα- γενικά (12%), Ψάρια- γενικά (4,5%), Γαλακτοκομικά και αυγά (19,1%), Έλαια και λίπη (16,2%), Λαχανικά- γενικά (6,2%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (11%), Λοιπά τρόφιμα (14,6%), Καφέ- κακάο- τσάι (12,1%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (8,5%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (10,1%).

Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Ηλεκτρισμό (29,9%), Φυσικό αέριο (25,1%), Πετρέλαιο θέρμανσης (20,7%), Καύσιμα και λιπαντικά (7,4%) και Τηλεφωνικές υπηρεσίες (1,8%).

Μεταξύ Απριλίου και Μαρτίου εφέτος, στην ενέργεια συνεχίστηκαν οι μειώσεις των τιμών σε Ηλεκτρισμό (0,5%), Φυσικό αέριο (13,4%) και Πετρέλαιο κίνησης (3%).

Στο μεταξύ Την πόρτα ανοικτή για νέες αυξήσεις επιτοκίων απέναντι στον πληθωρισμό το επίπεδο του οποίου εξακολουθεί να θεωρείται πολύ υψηλό αφήνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.

Κατά τους τελευταίους εννέα μήνες, η ΕΚΤ έχει «ενεργήσει πολύ στοχευμένα και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού» με επτά αλυσιδωτές αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τον Μάιο, υπενθυμίζει η Κριστίν Λαγκάρντ παραδεχόμενη ωστόσο ότι «υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά» και υπονοώντας ότι οι προστάτες του ευρώ θα πρέπει να σφίξουν ακόμη περισσότερο την στρόφιγγα των πιστώσεων, προσφεύγοντας στο προσφιλέστερο εργαλείο τους για την άμβλυνση της πίεσης επί των τιμών.

Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται στα είδη διατροφής και σε ευρύ φάσμα αγαθών, ενώ ο πληθωρισμός έφθασε τον Απρίλιο στο 7%, πολύ μακριά από τον στόχο του 2% που έχει τεθεί από την ΕΚΤ.

«Υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις μισθών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», προειδοποιεί η Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις για την αντιμετώπιση της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών λόγω της αύξησης των τιμών.

Πλέον, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά τη διάρκεια και των δύο συνόδων που θα προηγηθούν της θερινής ανάπαυλας.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η ευρωζώνη βρίσκεται «σε καλύτερη θέση από όσο φοβόμασταν πριν από έξι μήνες», όταν η Ευρώπη αντιμετώπιζε το πρόβλημα της τροφοδοσίας σε ενέργεια, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει ότι μία σκιά παραμένει στο κάδρο: οι μεγάλες αβεβαιότητες «που περιλαμβάνουν την εξέλιξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ορισμένες ενδείξεις υποχώρησης της ζήτησης προϊόντων μεταποίησης».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας