Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης στο Delphi Economic Forum

(Από αριστερά προς τα δεξιά) Ο Δημήτριος Δημόπουλος, Head of ESG, Piraeus Financial Holdings. Fabian Karger, Investment Director Susi Partners. ο Rolf Nagel, Managing Partner at Munich Venture Partners, ο Antonis Schwarz, Global Investor Founder Good Initiatives Foundation, με συντονιστή τον Κωστή Τσελένη, President Hellenic Impact Investing Network, συμμετέχουν σε πάνελ στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτισμού των Δελφών, Πέμπτη 7 Απριλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Tη συζήτηση για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, συντόνισε ο κ. Κωστής Τσελένης, Πρόεδρος Hellenic Impact Investing Network. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Antonis Schwarz, Global Investor Founder Good Initiatives Foundation, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά επείγοντα θέματα στον τομέα της ενέργειας που πρέπει να επιλυθούν. Τόνισε όμως ότι σημαντικό για την επιτυχημένη δημιουργία μεγάλων έργων υποδομής στον τομέα της ενέργειας (όπως το υπό δημιουργία μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο που θα δημιουργηθεί στην έρημο Σαχάρα) είναι να υπάρχει καλή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς επενδυτές. “Η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας είναι σημαντική, όπως σημαντικό είναι να ακολουθείται από ΕSG τεχνολογία”.

Ο Rolf Nagel, Managing Partner at Munich Venture Partners, είπε ότι οι ενεργειακές ανάγκες είναι πολλές αλλά ότι η εμπλοκή κάθε μονάδας, κάθε νοικοκυριού, είναι απαραίτητη. “Αν κάθε μικρό νοικοκυριό συμμετέχει, τότε θα δημιουργηθεί ένα τοπικό hub συνεργασίας, που με τη σειρά του θα δημιουργήσει άλλα μεγαλύτερα και κατά συνέπεια και πιο ανταγωνιστικά projects. Το πλάνο είναι να δημιουργηθούν περισσότερες αυτόνομες ενεργειακές κοινότητες σε τοπικό επίπεδο, μέσω ESG”, συμπλήρωσε.

Ο Fabian Karger, Investment Director Susi Partners, τόνισε στην τοποθέτησή του ότι “η πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν μπορεί να καταναλωθεί”, ενώ σημείωσε ότι στην εταιρία του σημαντικές επενδύσεις γίνονται στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. “Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει περίπου μισό εκατομμύριο σε projects επάρκειας ενέργειας σε περισσότερες από 15 χώρες-και αυτό είναι μόνο η αρχή”, είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για την μεγάλη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας, τόνισε ότι αυτό που λείπει είναι η σωστή υποδομή και η κατάλληλη νομοθεσία για την υλοποίηση τέτοιων έργων. Τέλος είπε ότι σημαντικό είναι να βρίσκουν οι εταιρίες τον κατάλληλο μηχανισμό/τρόπο υλοποίησης τέτοιων έργων, έτσι ώστε να μην χάνεται ενέργεια.

Ο Δημήτριος Δημόπουλος, επικεφαλής ΕSG, Piraeus Investment Holdings, είπε και αυτός ότι “η καθαρότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν παράγεται”, και ότι στόχευση της εταιρίας του είναι η καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. “Το 75% της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται από το κομμάτι της εξοικονόμησης, είτε μιλάμε για ανακαίνιση κτιρίων, είτε για αντικατάσταση συσκευών κ.α.”, διευκρίνισε.

Η Ελλάδα, σημείωσε, έχει πολλά και φιλόδοξα σχέδια: την Εθνική Στρατηγική Ενέργειας και τον νέο Κλιματικό Νόμο που φιλοδοξεί να κάνει τη χώρα να έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το έτος 2030.

Στην επίτευξη αυτών των στόχων, η συνεργασία μεταξύ επενδυτών, καταναλωτών και εταιριών είναι σημαντική. “Η χρηματοδότηση θα γίνει και μέσω του Green Deal της Ε.Ε. αλλά και μέσω του τραπεζικού τομέα. Απαιτούνται 20 τρισεκατομμύρια για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα, και τα χρήματα από τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ε.Ε. δεν φτάνουν, χρειάζεται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των τραπεζών”.

Στην εταιρία του ανέφερε ότι εστιάζουν κατά κύριο λόγο σε 2 σημαντικές συνιστώσες της διαχείρισης της ενεργειακής στρατηγικής: την εξοικονόμηση/αποθήκευση και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Τέλος, τόνισε ότι σημαντικό είναι να αναπτυχθεί και το κομμάτι της συμπερίληψης, της κοινωνικής πτυχής δηλαδή, έτσι ώστε “κανείς να μη μείνει εκτός της ενεργειακής μετάβασης”.

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Ενημέρωσης, που διοργάνωσε το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων (ΕΚΙ) με τίτλο: «Οι δράσεις του ΕΚΙ στην Ενεργειακή Μετάβαση» την...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σύμφωνα με τα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση και την απεξάρτηση από τον άνθρακα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ντουάρτε Κορντέιρο δήλωσε την Τετάρτη ότι ο...

BALKAN DESK

του Bojan Stojkovski Ως αποτέλεσμα της αυξημένης δραστηριότητας επενδύσεων και αλλαγών στις ενεργειακές υποδομές, η Βόρεια Μακεδονία έχει αυξανόμενη ανάγκη για έξυπνους μετρητές, λογισμικό...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τον επαναπροσδιορισμό της ειδικής εισφοράς, που επιβάλλεται υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, σε κάθε κατανεμόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, την...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE