Μενού Ροή
Η επισιτιστική ασφάλεια στην κορυφή των αγροδιατροφικών προτεραιοτήτων της τσεχικής Προεδρίας

Η επισιτιστική ασφάλεια θα αποτελέσει τη βασική διαμορφωτική δύναμη των αγροδιατροφικών προτεραιοτήτων της επερχόμενης τσεχικής Προεδρίας, η οποία θα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη όλων των συνεδριάσεων των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Η Τσεχική Δημοκρατία ανέλαβε τα ηνία της εξάμηνης εκ περιτροπής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή (1η Ιουλίου) με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Ουκρανία, η οποία μάχεται κατά των ρωσικών δυνάμεων από τον Φεβρουάριο.

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει αναδιαμορφώσει τις προτεραιότητες της τσεχικής προεδρίας πρακτικά σε όλους τους τομείς, και η γεωργία δεν αποτελεί εξαίρεση», δήλωσε στη EURACTIV ο Dmitrij Černikov, εκπρόσωπος της COREPER I για τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Τσεχίας στην ΕΕ. Ο ίδιος τόνισε ότι η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας είναι «και πάλι στην κορυφή της ατζέντας».

Μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι δύο αγροτικές δυνάμεις αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, καθώς και πάνω από το ήμισυ των εξαγωγών ηλιέλαιου. Οι διαταραχές λόγω της εισβολής της Ρωσίας έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια.

«Η αντιμετώπιση του αντίκτυπου της κρίσης που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση θα είναι προτεραιότητά μας, θα συνεχίσουμε να κατευθύνουμε τη συζήτηση για την κατάσταση της αγοράς», δήλωσε. Εξήγησε, μάλιστα, ότι το σχέδιο είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα «από την αρχή» και να τεθεί αυτό το θέμα σε κάθε συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ κατά τη διάρκεια της τσεχικής προεδρίας.

«Θα δώσουμε στον υπουργό την ευκαιρία να εξετάσει τα πιο ανησυχητικά ζητήματα και επίσης να υποβάλει προτάσεις για τα μέτρα, εάν αυτό είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

Σχέδια ΚΑΠ

Εν τω μεταξύ, η τσεχική Προεδρία θα εξετάσει μια σειρά από βασικά θέματα για τα αγροδιατροφικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης των εθνικών στρατηγικών σχεδίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) των κρατών μελών.

Μέσω αυτών των σχεδίων, τα πρώτα σχέδια των οποίων υποβλήθηκαν στην Επιτροπή στις αρχές του τρέχοντος έτους, τα κράτη μέλη θα περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να επιτύχουν τους εννέα στόχους της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ σε επίπεδο ΕΕ – αλλά αυτό αποτελεί πρόκληση.

«Δεν θα είναι εύκολη, διότι πρέπει να εξισορροπήσουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας μαζί με τις νέες προκλήσεις, είτε πρόκειται για τη Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο, είτε για το Fit for 55, είτε για τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα», εξήγησε ο Černikov.

Το πιο σημαντικό για τους αγρότες της ΕΕ είναι «να τους δώσουμε σαφήνεια και ασφάλεια», συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας δικαίου, είπε.

«Αυτό είναι που θα είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας. Το ερώτημα, βέβαια, είναι πώς θα το κάνουμε, και αυτό είναι κάτι στο οποίο εμείς ως κράτη μέλη της ΕΕ θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια απάντηση κατά τη διάρκεια των πολιτικών συζητήσεων στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου AGRIFISH», είπε.

Αποψίλωση δασών και φυτοφάρμακα

Άλλα βασικά θέματα αγροδιατροφής θα είναι οι συζητήσεις σχετικά με τη διασφάλιση αλυσίδων εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση των δασών.

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος ενέκρινε πρόσφατα κοινή διαπραγματευτική θέση σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής και οι συζητήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν υπό την εποπτεία της Τσεχίας, δήλωσε ο Černikov.

«Θα θελήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές της ΕΕ δεν συμβάλλουν στην παγκόσμια αποψίλωση των δασών», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι Προεδρία θα επιδιώξει επίσης να ενισχύσει τη συμβολή της ΕΕ στην προστασία των δασών, αλλά και στη βιώσιμη δασοκομία.

Εν τω μεταξύ, μετά την πρόσφατη παρουσίαση του πολυαναμενόμενου κανονισμού της Επιτροπής για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων, τα φυτοφάρμακα θα βρίσκονται επίσης ψηλά στην ατζέντα της τσεχικής Προεδρίας.

Οι συζητήσεις για το θέμα αυτό αναμένεται να ξεκινήσουν ήδη κατά την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 18 Ιουλίου, με έμφαση σταθερά στην «αποτελεσματική χρήση των φυτοφαρμάκων και την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής», σύμφωνα με τον Černikov.

Βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια

Τέλος, τα ψάρια θα βρίσκονται επίσης ψηλά στην ατζέντα της Τσεχίας, και αυτό γιατί η βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια είναι πολύ αγαπητή στην καρδιά της χώρας που είναι αποκλεισμένη από την ξηρά.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, η τσεχική παραγωγή υδατοκαλλιέργειας ανέρχεται σε 20.000 τόνους ψαριών γλυκού νερού ετησίως, που αντιπροσωπεύουν αξία 40 εκατ. ευρώ.

Η χώρα επικεντρώνεται στον εκσυγχρονισμό των ιχθυοτροφείων και των λιμνών υδατοκαλλιέργειας μέσω της εισαγωγής νέων τεχνολογιών και της εφαρμογής μεθόδων καλλιέργειας φιλικών προς το περιβάλλον και αποδοτικών ως προς τους πόρους.

Επιπλέον, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η Προεδρία θα προσπαθήσει να επιτύχει πολιτικές συμφωνίες για τη Βαλτική Θάλασσα και τους ωκεανούς, καθώς και για τις ποσοστώσεις για τον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και για τη Μεσόγειο.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας