Μενού Ροή
Η Μόσχα θα συμμετάσχει και πάλι στη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία θα επαναλάβει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 2/11 το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία το σαββατοκύριακο, λέγοντας πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων που διαπλέουν τη Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας μιας επίθεσης στο στόλο της εκεί. Η Ουκρανία έκανε λόγο για ψεύτικο πρόσχημα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θεωρεί πως οι εγγυήσεις που έχει λάβει αυτή τη στιγμή φαίνονται επαρκείς και επαναλαμβάνει την εφαρμογή της συμφωνίας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε δήλωση που εξέδωσε.

Το υπουργείο αναφέρει πως χάρη στην ανάμιξη των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, κατέστη δυνατό να ληφθούν γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο και τα ουκρανικά λιμάνια για να διεξαγάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του πως η ρωσική συμμετοχή στην υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών πρόκειται να ισχύσει και πάλι από σήμερα.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν δήλωσε πως ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον τούρκο ομόλογό του ότι η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή και πάλι από σήμερα.

Η Τουρκία είχε εκθέσει νωρίτερα τους όρους της Ρωσίας για να συνεχίσει να εφαρμόζεται η εν λόγω συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τον παγκόσμιο εφοδιασμό, λέγοντας πως η Μόσχα θέλει να εξασφαλίσει τις δικές τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η χώρα του οποίου βοήθησε στην επίτευξη στις 22 Ιουλίου της συμφωνίας μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη με στόχο την άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, δήλωσε επίσης πως η Άγκυρα πιστεύει ότι πρέπει να συμφωνηθεί η παράτασή της.

Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει από την πλευρά του ότι εξακολουθούσε να βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία σχετικά με τη συμφωνία για τα ουκρανικά δημητριακά, αλλά ότι προς το παρόν η συμμετοχή της Ρωσίας παρέμενε σε αναστολή.

Πλοία συνέχισαν να μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά μέσω της οδού αυτής παρά την αναστολή, όμως αυτό ήταν απίθανο να συνεχιστεί για πολύ επειδή οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν συνήπταν νέα συμβόλαια εξαιτίας της κίνησης της Ρωσίας, είπαν στο Ρόιτερς πηγές στη βιομηχανία των μεταφορών.

«Η Ρωσία έχει μερικά αιτήματα ασφαλείας μετά την πρόσφατη επίθεση στα πλοία της», δήλωσε ο Τσαβούσογλου για τις επιθέσεις που έγιναν στο σαββατοκύριακο στο ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, τις οποίες η Μόσχα είπε ότι απέκρουσε.

Η Μόσχα ανησυχεί επίσης για τις δικές της εξαγωγές λιπασμάτων και δημητριακών, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Οι εξαγωγές αυτές δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων, «όμως τα πλοία που τα μεταφέρουν αυτά εξακολουθούν να μην μπορούν να ελλιμενιστούν», δήλωσε απηχώντας σχόλια ρώσων αξιωματούχων.

«Εξακολουθούν να μην μπορούν να ασφαλίσουν και δεν γίνονται πληρωμές», πρόσθεσε. «Γι' αυτό τα πλοία πολλών χωρών αποφεύγουν να μεταφέρουν αυτά τα φορτία».

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει πως ο κόσμος θα πρέπει να απαντήσει αποφασιστικά σε οποιεσδήποτε ρωσικές απόπειρες να διαταραχθεί ο διάδρομος εξαγωγών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Σε ομιλία του μέσω βίντεο χθες, Τρίτη, το βράδυ, ο Ζελένσκι δήλωσε πως πλοία εξακολουθούν να αποπλέουν από ουκρανικά λιμάνια με φορτία χάρη στη δουλειά της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

«Όμως χρειάζεται μια αξιόπιστη και μακροπρόθεσμη άμυνα για το διάδρομο των δημητριακών», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Η Ρωσία πρέπει να συνειδητοποιήσει με σαφήνεια ότι θα λάβει σκληρή απάντηση από τον κόσμο, αν κάνει οποιαδήποτε βήματα για να διαταράξει τις εξαγωγές τροφίμων μας», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Το διακύβευμα εδώ είναι σαφώς οι ζωές δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων».

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις εξαγωγές δημητριακών και λιπασμάτων στο πλαίσιο της συμφωνίας είχε δηλώσει χθες, Τρίτη, ότι περιμένει πως πλοία με φορτία θα αποπλεύσουν αύριο, Πέμπτη, από ουκρανικά λιμάνια και ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε πως οκτώ πλοία αναμένεται να περάσουν από το διάδρομο στη διάρκεια της ημέρας.

Αφού επικοινώνησε με τον ρώσο ομόλογό του δύο φορές μέσα σε δύο ημέρες, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει χθες, Τρίτη, πως περιμένει μια απάντηση από τη Ρωσία «σήμερα και αύριο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας