Μενού Ροή
Η ξηρασία στην Ευρώπη θα οδηγήσει στην αύξηση τιμής του κρέατος και του γάλακτος

Η ξηρασία που μαραίνει τις ευρωπαϊκές φάρμες θα οδηγήσει τις τιμές του κρέατος, του γάλακτος και του τυριού σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, αυξάνοντας την πίεση στους καταναλωτές, καθώς όλα τα υπόλοιπα προϊόντα γίνονται πιο ακριβά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο καύσωνας του καλοκαιριού ξεραίνει τα βοσκοτόπια και συρρικνώνει τις σοδειές των σιτηρών που προορίζονται για τη διατροφή των κοπαδιών. Οι Βρετανοί κτηνοτρόφοι βοοειδών και αιγοπροβάτων χρησιμοποιούν τα χειμερινά τους αποθέματα ζωοτροφών. Τα χωράφια καλαμποκιού στη Γαλλία βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας και μαραίνονται αλλού, επιδεινώνοντας την επερχόμενη έλλειψη ζωοτροφών.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν τις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα χοιρινού κρέατος και τυριού. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την αύξηση του κόστους των σιτηρών και της ενέργειας, καθώς και με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα κρούσματα ασθενειών. Αυτό συρρίκνωσε τα κοπάδια και αύξησε τις τιμές του κρέατος στην ΕΕ τον Ιούνιο κατά περίπου 12% σε σχέση με πέρυσι, στο μεγαλύτερο άλμα που έχει σημειωθεί ποτέ.

"Έχουμε ξαναβρεθεί σε αυτή την κατάσταση σε άλλες ξηρές χρονιές, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συμβαίνει", δήλωσε ο Alexander Anton, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γάλακτος. "Να αναμένετε ότι το κόστος του γάλακτος θα αυξηθεί".

Το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας κηρύχθηκε σε κατάσταση ξηρασίας και η Γαλλία βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης περιόδου που έχει καταγραφεί ποτέ. Άλλα ευρωπαϊκά γεωργικά μεγαθήρια - όπως η Ρουμανία, η Ιταλία και η Γερμανία - υποφέρουν από τις χαμηλές βροχοπτώσεις και τις πολύ θερμές θερμοκρασίες που ξεραίνουν ποτάμια ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία και την άρδευση.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 11% στην ΕΕ τον Ιούνιο και κατά σχεδόν 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα άλματα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Το κόστος για άλλα βασικά είδη πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, όπως η ενέργεια, επίσης αυξάνεται σταθερά.

Στο νότιο Ηνωμένο Βασίλειο, τα βοσκοτόπια είναι ξηρά και οι αγρότες δεν μπορούν να σπείρουν τις καλλιέργειες που καλύπτουν τα χωράφια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή οι σπόροι δεν βλαστάνουν, δήλωσε ο Phil Stocker, διευθύνων σύμβουλος της National Sheep Association.

Τα βοοειδή τρέφονται με σανό, το οποίο συνήθως δεν χρησιμοποιείται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, δήλωσε ο Richard Findlay, πρόεδρος του συμβουλίου κτηνοτροφίας της Εθνικής Ένωσης Αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι μπορεί να χρειαστεί να αγοράσουν επιπλέον προμήθειες το χειμώνα, πιθανότατα σε υψηλότερες τιμές.

Οι γαλακτοπαραγωγοί βρίσκονται σε παρόμοια δυσχερή θέση και οι διαταραχές λόγω ξηρασίας μπορεί να μειώσουν την παραγωγή τους, δήλωσε ο Anton. Οι αγελάδες παρέχουν ήδη λιγότερο γάλα εν μέσω καύσωνα.

"Αυτή την εποχή του έτους, όλα τα ζώα πρέπει να βρίσκονται έξω και να βόσκουν χορτάρι, το οποίο αποτελεί τη φθηνότερη μορφή τροφής", δήλωσε ο Findlay. "Επειδή δεν το κάνουν αυτό, υπάρχει σίγουρα επιπλέον κόστος".

Ο αραβόσιτος σε μεγάλο μέρος της ηπείρου βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, με την Strategie Grains να αναμένει τη μικρότερη συγκομιδή στην ΕΕ από το 2007. Το σιτάρι είναι βασικό συστατικό ζωοτροφών και η έλλειψη έρχεται καθώς οι μεταφορές από την Ουκρανία - από την οποία η ΕΕ αγοράζει συνήθως ακόμη και σε χρόνια καλύτερης προσφοράς - παραμένουν διαταραγμένες λόγω της ρωσικής εισβολής.

Ορισμένα ουκρανικά φορτία αραβόσιτου μετακινούνται και πάλι μέσω θαλάσσης, αλλά η Ευρώπη παραγγέλνει επίσης προμήθειες από πιο μακριά. Η Ιταλία αγόρασε 105.000 τόνους από τις ΗΠΑ για την περίοδο 2022-23, στη μεγαλύτερη αγορά της χώρας εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας