Μενού Ροή
Ισπανία: Τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών CO2 στην ΕΕ

Η Ισπανία αύξησε τις εκπομπές της στην αγορά άνθρακα κατά περισσότερο από 3% το 2021, ενώ οι άλλες χώρες της ΕΕ τις μείωσαν κατά 5%, καθιστώντας την ιβηρική χώρα το τέταρτο μεγαλύτερο ρυπογόνο κράτος μέλος όσον αφορά στις εκπομπές στο ΣΕΔΕ.

υπεύθυνο για το 8% των συνολικών εκπομπών στην Ευρώπη, πίσω από τη Γερμανία (28%), την Πολωνία (12%) και την Ιταλία (10%), αποκαλύπτει έκθεση.

Τα συμπεράσματα της μελέτης «Decarbonisation in Spain 2022», που συντάχθηκε από το Παρατηρητήριο Βιωσιμότητας και την εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας Grandmother, η οποία περιγράφει τις εκπομπές CO2 το 2021 και την τάση από το 2008 της αγοράς άνθρακα στους τομείς της βιομηχανίας και της ενέργειας, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου) στη Μαδρίτη, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Ισπανία «δεν μπορεί να μιλάει» για απεξάρτηση από τον άνθρακα το 2021, καθώς «απομακρύνθηκε για άλλη μια φορά» από τους στόχους του ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα (PNIEC), με αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια «να είναι απαραίτητη μια ριζική αλλαγή» στους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, των μεταφορών, των κατοικιών, του εμπορίου και των θεσμικών φορέων, προειδοποίησε ο Fernando Prieto, ιδρυτής και συντονιστής του Παρατηρητηρίου Αειφορίας.

Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία ήταν μεταξύ 1990 και 2020 η χώρα της ΕΕ που μείωσε λιγότερο τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ένα 8%, σε σύγκριση με άλλες χώρες με «πολύ εντυπωσιακά» αποτελέσματα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (-45%) και η Γερμανία (-42%), αποκάλυψε η έκθεση.

Όσον αφορά την ενέργεια, η Ισπανία ήταν ο έκτος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών μεταξύ 2020 και 2021 και η πέμπτη μεγαλύτερη ρυπογόνος χώρα της ΕΕ μεταξύ 1990 και 2020, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Σλοβακία και την Ιταλία.

Όσον αφορά τους υπεύθυνους για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αυτές είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένες, καθώς «πολύ λίγες» εταιρείες βρίσκονται πίσω από ένα «πολύ σημαντικό» μέρος της υπερθέρμανσης του πλανήτη, παραπονέθηκε ο Prieto.

Ο εμπειρογνώμονας απαρίθμησε τις δέκα εταιρείες με τις μεγαλύτερες εκπομπές: Repsol, Endesa, EDP, Arcelormittal, Naturgy, Cepsa, FCC, CEMEX, Iberdrola και Lafargeholcim, όλες μαζί ήταν υπεύθυνες για το 57% όλων των εκπομπών της αγοράς άνθρακα και για το 18,7% των συνολικών εκπομπών στην Ισπανία.

Σε επίπεδο ΕΕ, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν κατά 55% έως το 2030, με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Ο Eduardo Fernández González, αναπληρωτής διευθυντής του Ισπανικού Γραφείου Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης, τόνισε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ότι ο στόχος αυτός μεταφράζεται σε μείωση των εκπομπών κατά 61% στους βιομηχανικούς τομείς και σε μείωση κατά 40% σε σχέση με το 2005 στην περίπτωση των μεταφορών, των αποβλήτων, των κατοικιών και άλλων τομέων.

Ο τελευταίος στόχος, ο οποίος διαφέρει για κάθε χώρα ανάλογα με το ΑΕΠ της, σημαίνει ότι η Ισπανία πρέπει να μειώσει τις διάχυτες εκπομπές της (ρύπανση που διεισδύει στην ατμόσφαιρα από μια μεγάλη μη σημειακή πηγή, για παράδειγμα, σκόνη από σωρό σκουριών, όπως ορίζεται από τον ΟΟΣΑ) κατά 37,7% έως το 2030.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας