Μενού Ροή
Καύσιμα: Μάχη για να συγκρατηθούν οι τιμές - “Συνταγή” με ελέγχους και νέα μέτρα στήριξης 

Στο 26% είναι η παραβατικότητα των πρατηρίων υγρών καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων από τους ελέγχους της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου (ΔΙΜΕΑ).

Όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης:

«Η υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ΔΙΜΕΑ τις τελευταίες μέρες έχει ελέγξει: 137 πρατήρια καυσίμων. Έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων για τα 64. Βρέθηκαν παραβάσεις αθέμιτης κερδοφορίας σε 17. Χωρίς παράβαση τα 47. Υπό επεξεργασία τα 73. Παραβατικότητα στο 26%. Συνεχίζουμε».

Στο μεταξύ με βάση όσα ανέφερε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζονται  οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια στα καύσιμα. Παράλληλα ανέφερε ότι χθες υπέγραψε νέα σχετικά πρόστιμα και έως το τέλος της εβδομάδας θα υπογράψει και αρκετά ακόμη.

Συγκεκριμένα όπως σημείωσε ο υπουργός:

«Αυτή την εβδομάδα συνεχίζουμε ασταμάτητα τους ελέγχους για την αισχροκέρδεια στα καύσιμα. Και σήμερα υπέγραψα νέα σχετικά πρόστιμα και έως το τέλος της εβδομάδας θα υπογράψω και αρκετά ακόμη. Στέλνουμε σαφές μήνυμα σε όλους να μην εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να κερδίσουν!»

Οι τιμές στα καύσιμα κίνησης

Πάντως τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια  μικρή αποκλιμάκωση της τιμής με την οποία παραδίδουν τα διυλιστήρια και γι αυτό υπάρχει μια σχετική μείωση σε όσα βενζινάδικα έκαναν νέες παραλαβές. Βέβαια σε σχέση με πέρυσι ή λίγους μήνες πριν οι τιμές είναι στα ύψη με την Αττική να είναι σε επίπεδα πέριξ των 2,20 και τα νησιά με τιμές από 2,30 και άνω.

Βέβαια οι προβολές είναι δυσμενείς καθώς το πετρέλαιο τύπου μπρεντ, σε ένα μήνα έχει ανατιμηθεί μεσοσταθμικά κατά 10% περίπου. Επίσης το καλοκαίρι λόγω ζήτησης παραδοσιακά ανεβαίνουν οι τιμές. Βέβαια φέτος υπάρχει το σχετικό πλαφόν στο κέρδος, που προσδιορίζεται στα ποσοστά που είχαν τα πρατήρια τον Σεπτέμβρη του 2021. Εξ΄ ου άλλωστε και μέρος των προστίμων που έχουν επιβληθεί.

Νέα μέτρα

Συμπληρωματικό, πάντως,  προϋπολογισμό, τον δεύτερο εντός του 2022, ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, έως τον Σεπτέμβριο, με βάση όσα αναφέρει η 14η Έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Είναι προφανές, ότι η ακρίβεια αλλά και το ράλι των τιμών ενέργειας οδηγούν σε νέες κινήσεις, ώστε να απομειωθεί η κοινωνική ένταση αλλά και να στηριχθεί η παραγωγή.

Έτσι, με βάση πληροφορίες, στο τραπέζι είναι πιθανότητα για έξτρα επιδοτήσεις για ένα τρίμηνο για τους κατοίκους των νησιών, συνέχιση της επιδότησης των 15 λεπτών το λίτρο στο ντίζελ και μετά τον Ιούνιο και επέκταση του επιδόματος στην βενζίνη με αύξηση του ποσού της ενίσχυσης στα 40-60 ευρώ.

Ωστόσο πιθανή αποκλιμάκωση των Ειδικών Φόρων που αποτελούν και τα ⅔ της τιμής δεν είναι πιθανή καθώς το δημοσιονομικό βάρος είναι μεγάλο (εκτιμάται στο 1,5 δισεκ. ευρώ). Άλλωστε όπως έχει τονιστεί το μεγάλος βάρος δίνεται τώρα στις επιδοτήσεις ρεύματος, ενώ βέβαια αποκλιμάκωση των ΕΦΚ θα επιφέρει οφέλη και στους τουρίστες στους οποίους, μεταξύ άλλων, προσβλέπουμε και για τόνωση των εσόδων.

Η κατανάλωση

Πάντως με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώνει η αγορά για το Μάιο, παρά τις τιμές, σε σχέση με πέρυσι η εικόνα των πωλήσεων είναι ανοδική. Βέβαια ασφαλείς συγκρίσεις δεν είναι εφικτό να γίνουν καθώς, πέρυσι τέτοιες μέρες γινόταν τα πρώτα βήματα επανεκκίνησης στην οικονομία μετά από την άρση περιοροστικών μέτρων, ενώ ο τουρισμός δεν είχε αξιόλογες επιδόσεις. Φέτος, πάντως, υπάρχει μια δυναμική ανάκαμψη και βέβαια οι προσδοκίες για είναι για ακόμη καλύτερη τουριστική πορεία, κάτι που θα "σπρώξει" και τις καταναλώσεις προς τα πάνω.

  Βέβαια, συγκριτικά με το 2019 και στην αγορά καυσίμων, με βάση πληροφορίες, η ανάκτηση του χαμένου εδάφους δεν είναι ολική, ενώ η όλη προσπάθεια γίνεται, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σε ένα άκρως δυσμενές περιβάλλον, με πολλαπλές αβεβαιότητες, λόγω των τιμών και συνολικά των κοστολογίων λειτουργίας των πρατηρίων.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας