Μενού Ροή
Kίνδυνος διακοπών στην ηλεκτροδότηση της Ιαπωνίας από τον χειρότερο καύσωνα στη χώρα από το 1875

Η Ιαπωνία μαστίζεται για τέταρτη συναπτή ημέρα από καύσωνα με την πρωτεύουσα να καταρρίπτει ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας Ιουνίου των τελευταίων σχεδόν 150 ετών και οι αρχές να προειδοποιούν ότι η παροχή ρεύματος παραμένει αρκετά περιορισμένη και ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Ο καύσωνας σημειώνεται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών κατά τις οποίες οι τιμές--ανάμεσά τους και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας--να συγκαταλέγονται στα βασικά ζητήματα που, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, απασχολούν τους ψηφοφόρους και έχουν οδηγήσει στη μείωση του ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης.

Παράλληλα, πολιτικοί, ανάμεσά τους και ο κυβερνήτης του Τόκιο, ζητούν μειώσεις στην τιμή της ενέργειας.

Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα ήταν σήμερα στις 13:00 μμ 35,1 βαθμοί Κελσίου έπειτα από τρεις συναπτές ημέρες όπου ο υδράργυρος έφθανε τους 35 βαθμούς--το χειρότερο κύμα καύσωνα για Ιούνιο από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία το 1875.

Και το κύμα καύσωνα δεν αναμένεται να υποχωρήσει: η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι την Πέμπτη η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα θα είναι 36 βαθμοί και την Παρασκευή 35.

Με προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο θερμοπληξίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας σήμερα, στις αρχές της ημέρας αυξήθηκαν οι νοσηλείες.

Πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας και άλλων περιοχών συνέχισαν να αγνοούν την κυβερνητική σύσταση να μειώσουν τον κίνδυνο θερμοπληξίας βγάζοντας τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, ένα απομεινάρι από τα δύο χρόνια υποχρεωτικής χρήσης της λόγω της πανδημίας.

Για δεύτερη ημέρα οι αρχές ζήτησαν από τους καταναλωτές στην περιοχή του Τόκιο να κάνουν οικονομία στην ενέργεια για να αποφύγουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

"Προφανώς υπάρχουν κάποιοι ηλικιωμένοι που έχουν κλείσει τα κλιματιστικά τους επειδή ζητάμε από τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην ενέργεια, αλλά παρακαλώ--είναι ζεστά--μην διστάζετε με τα κλιματιστικά", είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Κοϊτσί Χατζιούντα.

Ηδη από χθες έχει επιβληθεί περιορισμός της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε κυβερνητικά κτίρια με την μείωση του φωτισμού και της λειτουργίας ανελκυστήρων, ενώ τα καταστήματα ηλεκτρονικών θέτουν εκτός λειτουργίας τηλεοράσεις και άλλες συσκευές που κανονικά παραμένουν ανοικτές.

Οι πολιτικοί ζητούν την λήψη περαιτέρω μέτρων. Η κυβερνήτις του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε ζήτησε μείωση τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ελάσσονες εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού ζητούν από την κυβέρνηση να ζητήσει από τις ηλεκτρικές εταιρείες να μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΠΜΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας