Μενού Ροή
Κλιματική βοήθεια προσφέρει ο Μακρόν με στόχο το ουράνιο της Μογγολίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε το ενδιαφέρον του να βοηθήσει τη Μογγολία στη στρατηγική της για την απεξάρτηση από τον άνθρακα μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Ουλάν Μπατόρ μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία. Η Γαλλία προσδοκά να προμηθεύετε ουράνιο από την Μογγολία, μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους και στριμωγμένη ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα.

Η Μογγολία είναι μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους με άφθονα ορυκτά αποθέματα άνθρακα, χαλκού, χρυσού, ψευδαργύρου, σπάνιων γαιών και πολλών άλλων μεταλλευμάτων. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990, η χώρα έχει εμπλακεί σε μια διαδικασία εκδημοκρατισμού, ωστόσο παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις γειτονικές χώρες, κυρίως την Κίνα, στην οποία αποστέλλει το 86% των εξαγωγών της, κυρίως άνθρακα.

Η Μογγολία επιδιώκει να «διαφοροποιήσει τις συνεργασίες της για να είναι πιο ισχυρή και ικανή να αντιμετωπίσει τους μεγάλους γείτονές της, τη Ρωσία και την Κίνα», δήλωσε πηγή από το Μέγαρο των Ηλυσίων, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Παρίσι επιδιώκει να «χαλαρώσει τον περιορισμό που ασκείται στους γείτονες της Ρωσίας» και να ανοίξει τις επιλογές τους, δήλωσε η πηγή, σημειώνοντας ότι η Μογγολία μπορεί επίσης να αποτελέσει μέρος των ευρωπαϊκών προσπαθειών για διαφοροποίηση των προμηθειών «για να εγγυηθεί την ενεργειακή κυριαρχία» της Γαλλίας.

«Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας κυριαρχία μέσω της προμήθειας κρίσιμων μετάλλων από τη χώρα σας, η οποία διαθέτει αυτόν τον πόρο», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο της Μογγολίας Ουχναγκίν Χουρελσούχ, ο οποίος αποκάλεσε τη Γαλλία «τρίτο γείτονά της», ανέφερε το Reuters.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι η εταιρική σχέση με τον πυρηνικό όμιλο Orano, ο οποίος αναπτύσσει ένα ορυχείο ουρανίου στη Μογγολία, αποτελεί κλειδί.

Για να επιταχύνει την οικολογική επαναβιομηχάνιση με επίκεντρο την πυρηνική ενέργεια, η γαλλική κυβέρνηση ποντάρει επίσης σε μια κοινοπραξία μεταξύ της γαλλικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Areva και της μογγολικής εταιρείας Mon-Atom, η οποία κατέχει το 66% των μετοχών. Η κοινοπραξία έχει λάβει τρεις άδειες εξόρυξης για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων ουρανίου.

Όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς στόχους, ο Μακρόν εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον να βοηθήσει τη Μογγολία – η οποία στηρίζεται στον άνθρακα για το 90% της ενεργειακής της παραγωγής – να μεταβεί από τις βιομηχανίες έντασης άνθρακα προς πιο πράσινες και πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Η Γαλλία διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνογνωσία στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Ο Μακρόν και ο Khürelsükh μίλησαν επίσης για τη φιλοδοξία τους να φυτέψουν ένα δισεκατομμύριο δέντρα ο καθένας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ενώ μια τέτοια συνεργασία θα διασφαλίσει ότι η Γαλλία θα επενδύσει επίσης στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα.

Ενώ η Μογγολία κατέλαβε την 66η θέση στον δείκτη δημοκρατίας του Economist για το 2022 μεταξύ 167 χωρών, τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν μαζικές διαμαρτυρίες και ταραχές στο Ουλάν Μπατόρ, αφού αποκαλύφθηκε ότι οι αρχές είχαν καταχραστεί περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από τον άνθρακα.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας