Μενού Ροή
Κομισιόν: Θετική η 12η έκθεση αξιολόγησης-Πράσινο φως για τα 767 εκ. ευρώ

Πράσινο φως για την αποδέσμευση ποσού ύψους 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από το Eurogroup, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει της 12ης έκθεσης μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποποτείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία διαπιστώνει πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η έκθεση των θεσμών (Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον ESM) είναι σε γενικές γραμμές θετική και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχώρησε ικανοποιητικά σε ένα ευρύ φάσμα ειδικών δεσμεύσεων, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα.

Το ποσό των 767 εκατ. ευρώ αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), κ.ά.

Ταυτόχρονα, όμως, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι υπάρχει σημαντική ανησυχία από την αύξηση των τιμών ρεύματος, η οποία είναι 14% υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Για το «καυτό» ζήτημα του χρέους στην έκθεση τονίζεται ότι υπάρχει μία μικρή βελτίωση, ενώ εξετάζονται τρία βασικά σενάρια. 

Στο βασικό σενάριο, το χρέος θα μειωθεί από 203% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 54% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Στο σενάριο υψηλότερου κινδύνου το χρέος θα μειωθεί στο 90% του ΑΕΠ έως το 2060 και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κυμαίνονται γύρω στο 18% του ΑΕΠ. Υπάρχει ένα ακόμη σενάριο βάσει του οποίου εάν σημειωθεί χαμηλότερος των εκτιμήσεων ρυθμός ανάπτυξης, τότε το χρέος δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί και οι ακαθόριστες χρηματοδοτικές ανάγκες μπορούν να εκτοξευθούν έως και το 20% του ΑΕΠ γεγονός που το καθιστά και «τυπικά» μη βιώσιμο.

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι προκειμένου να υπάρξει έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, κάτι το οποίο είναι προγραμματισμένο για το καλοκαίρι του 2022, θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα. 

Η έκθεση επισημαίνει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κερδίζει έδαφος, παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία. Μετά από ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο του έτους και την καλύτερη από το αναμενόμενο τουριστική περίοδο, η φθινοπωρινή πρόβλεψη της Επιτροπής αναμένει ότι η ανάπτυξη το 2021 θα φτάσει το 7,1% του ΑΕΠ, φτάνοντας ουσιαστικά σε επίπεδα προ-πανδημίας. Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,2% το 2022. Αν και εξακολουθεί να είναι πολύ έντονος ο αντίκτυπος της πανδημίας, αναμένεται να μειωθεί σταδιακά με τη συνεχιζόμενη εκστρατεία εμβολιασμού.

Η διευκολυντική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ισχυρή ώθηση από την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, πρόκειται να διατηρήσουν τη δυναμική στο μέλλον. Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, χάρη και στα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης που συνέχισαν να προστατεύουν τις θέσεις εργασίας σε ευάλωτους τομείς. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022 επιβεβαίωσε ότι τα υφιστάμενα μέτρα έκτακτης στήριξης αναμένεται να καταργηθούν σε μεγάλο βαθμό έως το τέλος του 2021, με αυτά που παραμένουν ενεργά το επόμενο έτος να προσαρμόζονται στις εξελισσόμενες ανάγκες της οικονομίας.

Χρ. Σταϊκούρας: Αναγνώριση της ορθής οικονομικής πολιτική η έκθεση της Κομισιόν

Αποτέλεσμα εντατικής και μεθοδικής δουλειάς χαρακτηρίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας την επιτυχή ολοκλήρωση της 12η έκθεσης αξιολόγησης, με την οποία αποδεσμεύεται και η δόση  των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών η έκθεση διαπιστώνει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής κερδίζει έδαφος,  επικροτεί τις παρεμβάσεις στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής και ενέργειας και πιστοποιεί τη σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας