Μενού Ροή
Κομισιόν: Το Βέλγιο θα έχει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Βέλγιο θα έχει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη τα επόμενα δύο χρόνια.

Η χώρα θα είναι επίσης το μόνο μέλος της Ευρωζώνης με χρέος άνω του 100% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) που θα αντιμετωπίσει αύξηση του χρέους το 2023 και το 2024.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε δύο στοιχεία: στα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους και στον μηχανισμό αυτόματης αναπροσαρμογής των μισθών, αναφέρει η L’Echo.

Το δεύτερο στοιχείο επισημάνθηκε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ως κακό για την ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, ο Επίτροπος υποστηρίζει ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξει αυτό το σύστημα.

Ο Τζεντιλόνι εκτιμά ότι ο μηχανισμός αναπροσαρμογής των μισθών είναι λιγότερο αμφιλεγόμενος υπό τις παρούσες συνθήκες – λαμβάνοντας υπόψη τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα – απ’ ό,τι θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες, καθώς συμβάλλει στην αντιμετώπιση ενός πραγματικού προβλήματος. «Επειδή η κοινωνική συνιστώσα είναι πιο σημαντική απ’ ό,τι σε κανονικές εποχές, στο πλαίσιο του συμβιβασμού μεταξύ της κοινωνικής πτυχής και της ανταγωνιστικότητας», πρόσθεσε.

Ο Τζεντιλόνι πιστεύει ότι η κατάσταση του Βελγίου δεν είναι πάντως εξαιρετική, καθώς οι προβλέψεις για το Βέλγιο είναι κοντά σε εκείνες των γειτονικών χωρών, όπως η Γαλλία.

Ο επίτροπος υπενθύμισε επίσης ότι η ΕΕ ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να μειώσουν τις έκτακτες δαπάνες ενίσχυσης για ενεργειακά μέτρα.

Τον Σεπτέμβριο, κατά την παρουσίαση του οικονομικού προϋπολογισμού του Βελγίου, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί κατά 1,7 δισ. ευρώ περισσότερο κατά τα επόμενα δύο χρόνια από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, αναφέρει το Belga.

Το έλλειμμα θα πρέπει να φτάσει πάνω από 17 δισ. ευρώ το 2023 και πάνω από 20 δισ. ευρώ το 2024. Η επιστροφή σε μεγαλύτερη ισορροπία φαίνεται ακόμη μακριά, καθώς η βελγική κυβέρνηση πιστεύει ότι η τρέχουσα κρίση απαιτεί τη συνέχιση των δαπανών, σύμφωνα με την La Libre.

Τον Οκτώβριο, ο Ντε Κρο εξέφρασε την ανησυχία του για το έλλειμμα του Βελγίου, αλλά προειδοποίησε ότι «το να μην αφήσουμε κανέναν πίσω σημαίνει βαρύ λογαριασμό για την κυβέρνηση».

Απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, διερωτήθηκε: «Τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει τότε; Θα έπρεπε να είχαμε αρνηθεί την ενίσχυση στους αυτοαπασχολούμενους; Μήπως θα έπρεπε ίσως να είχαμε αφήσει τη μεσαία τάξη μας στα κρύα του λουτρού;»

«Το να κάνουμε τα στραβά μάτια και να μην κάνουμε τίποτα είναι πάντα μια επιλογή. Αλλά τότε το κόστος για την οικονομία και την κοινωνία μας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο», πρόσθεσε.

Η είδηση αυτή έρχεται με μια άλλη ανακοίνωση της Επιτροπής για την ακύρωση, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να κορυφωθεί στο 8,5% φέτος. Ενώ θα πρέπει να μειωθεί το 2023, αναμένεται να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο.

Για το Βέλγιο, η Επιτροπή προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 2,8% φέτος, 0,2% το 2023 και 1,5% το 2024. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο 10,4% φέτος, να μειωθεί στο 6,2% το επόμενο έτος και στη συνέχεια στο 3,3% το 2024.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας