Μενού Ροή
Κυρ. Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015

«Πρώτο μας καθήκον είναι να κάνουμε βεβαιότητα τη σταθερότητα. Στις σημερινές συνθήκες, ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη. Σε ένα κόσμο που αλλάζει, η ισχυρή ΕΕ είναι η σταθερή και αυτοδύναμη ένωση που θα ενώνει του λαούς της και θα πρωταγωνιστεί στην υφήλιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, σήμερα , στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός είπε πως τώρα είναι η ώρα για να σχεδιάσουμε με τόλμη την Ε.Ε των επομένων δεκαετιών. Στο ξεκίνημα της ομιλίας του , υπενθύμισε ότι τέτοιες ημέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. «Την κοινωνία τη χτυπούσαν αλλεπάλληλα χτυπήματα τυφλού λαϊκισμού. Σαν σήμερα, 5 Ιουλίου 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή. Μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω», είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως το τίμημα ήταν βαρύ. Είπε ότι η χώρα μπήκε σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο το οποίο οδήγησε σε νέο κύκλο λιτότητας και καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία.

«Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Ο τόπος μου έχει νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα σε νέα εποχή, αποδεσμευμένη από τον ερχόμενο Αύγουστο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και έτοιμη εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, με πολίτες πιο ενωμένους και αισιόδοξους παρά τις δυσκολίες», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ευχαρίστησε την Ευρώπη «που στήριξε τη χώρα μου όταν άλλοι πειραματίζονταν με την ίδια την ευρωπαϊκή της υπόσταση». Και υπογράμμισε: «Συμβάλλατε για να παραμείνει η γενέτειρα της Δημοκρατίας στην πιο δημοκρατική οικογένεια».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η γκρίζα αυτή παρένθεση που προηγήθηκε ήταν και τραυματική και διδακτική» και ρώτησε με νόημα ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα που ήταν ουραγός θα είχε σήμερα την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και θα έφτανε εκεί μειώνοντας φόρους και εισφορές, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα ενώ το ελληνικό δημόσιο θα ήταν πιο ψηφιακό και φιλικό προς τους πολίτες.

«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Άλλαξε. Την αλλάζουν καθημερινά οι ίδιοι οι Έλληνες γιατί βλέπουν τα αποτελέσματα των τολμηρών τομών που ενίσχυσαν τη δημοκρατία και απάλλαξαν τη χώρα από την κηλίδα της Χρυσής Αυγής», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και δήλωσε υπερήφανος που η χώρα ανέταξε την οικονομία της και ένωσε την κοινωνία.

«Πήρε θέση ως ισότιμος και ενεργός εταίρος. Η Αθήνα πρωτοστάτησε στην κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση κατά του covid. Το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν ελληνική πρόταση. Είμαστε από τις πρώτες χώρες που αναδείξαμε την ανάγκη ίδρυσης νέου κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Καταρτίσαμε εθνικό σχέδιο και η Ελλάδα αναδείχθηκε φρουρός της Ευρώπης όταν το 2020 τα ανατολικά της σύνορα δέχθηκαν συνεχείς απόπειρες εισβολών δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από την Τουρκία. Τότε βρέθηκαν εντός 48 ωρών στον Έβρο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο παραμένει δραματικά επίκαιρο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε επίσης ότι στα χρόνια που πέρασαν οι θεσμοί της Ευρώπης κινητοποιήθηκαν και βρήκαν λύσεις σε νέα προβλήματα αναφέροντας μεταξύ άλλων για παράδειγμα την αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Η Ευρώπη στήριξε την Ελλάδα συμβαδίζοντας μαζί στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών με βασική του σήμανση το συμπέρασμα ότι οι εθνικές προκλήσεις είναι συχνά και κοινοτικές. Δεν νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη χωρίς την ανάλογη συνέπεια του κράτους προς το οποίο απευθύνεται», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ανατιμήσεις στα προϊόντα λόγω της διεθνούς ενεργειακής αναταραχής, δημιουργούν εύφλεκτη ύλη για να φουντώσει και πάλι ο λαϊκισμός.

«Απέναντι του δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η Ευρώπη καλείται να υπερβεί νικηφόρα πολλαπλές προκλήσεις, να χαράξει κοινή πολιτική απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, να οικοδομήσει ταχύτερα τη στρατηγική της αυτονομία, να βαθύνει τη δημοκρατία στη λειτουργία και το εσωτερικό των κρατών μελών», συνέχισε, σημειώνοντας πως οι ανισότητες παραμένουν δυστυχώς και σε αυτές επενδύει η δημαγωγία.

«Καθήκον μας είναι να μιλήσουμε με απλή γλώσσα, αντιτάσσοντας στο ακραίο το αναγκαίο, την πειθώ απέναντι στα fake news», ανέφερε ενώ είπε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι παρούσα στις προκλήσεις και είναι από τις πρώτες χώρες που εισηγήθηκαν ευρωπαϊκό ενεργειακό σχέδιο.

Σε ό,τι αφορά το εθνικό μας σχέδιο είπε ότι είμαστε καίρια πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου, προωθούμε την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο και την Αίγυπτο ώστε να εφοδιαστεί η Ευρώπη με καθαρό και φτηνό ρεύμα από τον ήλιο της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και έχουμε ρόλο γέφυρα στα δυτικά βαλκάνια.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον ότι το 2021 η Ελλάδα παρουσίασε πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 8%, έπεσε η ανεργία, ήρθαν επενδύσεις, αποκλιμακώθηκε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αποπλήρωσε το χρέος προς το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα και ανόρθωσε το τραπεζικό της σύστημα.

«Όλα αυτά τεκμηριώνονται με δείκτες και αριθμούς», είπε ενώ αναφέρθηκε στην υβριδική μεταναστευτική επίθεση , στις απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, στις φυσικές καταστροφές, στις πυρκαγιές και στην πανδημία.

«Προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Με την βοήθεια της Ευρώπης έχουμε καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Στη διπλωματία υπογράψαμε συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αιγυπτο, συμπράξεις με το Ισραήλ και συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ενώ είπε ότι η διαχείριση της πανδημίας ήταν το εφαλτήριο για ένα νέο ΕΣΥ.

Μιλώντας για τον κοινωνικό προσανατολισμό των δράσεων της κυβέρνησης μίλησε για τις ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές, για τις αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τις μέριμνες για τους εργαζόμενους γονείς, τη διευκόλυνση των επενδύσεων, την αναδιάρθρωση του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για τις πληθωριστικές ανατιμήσεις που πολιορκούν, όπως είπε, τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ενώ ξυπνά ο εφιάλτης της έλλειψης τροφίμων.

«Οι αποκαλούμενες ίσες αποστάσεις δεν οδηγούν παρά στα χαώδες κενά ανάμεσα στις μετακινούμενες πλάκες συμφερόντων. Ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχει καταδικαστεί πολλές φορές στην ιστορία. Η Ελλάδα απάντησε από την πρώτη στιγμή. Είμαστε με την Ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο. Στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα. Είμαστε με τη Δημοκρατία και το δυτικό Πολιτισμό. Αρνούμαστε τον αυταρχικό νεοδεσποτισμό. Δεν εξισώνουμε το θύτη με το θύμα. Ενισχύουμε πάντα τον αμυνόμενο», ανέφερε.

Και υπογράμμισε: «Η μάχη της Ουκρανίας είναι καμπή στη διαδρομή της Ευρώπης. Είναι ορατή αν κάθε κράτος κάνει προσομοίωση στα δικά του εθνικά δεδομένα. Οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί. Το βάρος είναι ξεχωριστό για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι απέναντι στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, ορθώνονται οι ξεκάθαρες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και απαντά η πραγματικότητα και το Διεθνές Δίκαιο.

«Στην ανατολική Μεσόγειο την ώρα που αντιμετωπίζουμε τα πρόκληση του πολέμου στην Ουκρανία, δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Η θέση μου είναι σαφής. Κλειστές πόρτες στις απειλές. Ανοικτά παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και όχι με νταηλίκια», υπογράμμισε.

Στο μεταναστευτικό είπε ότι μόνο τους τελευταίους μήνες διασώσαμε 6000 ναυαγούς ενώ η πίεση αυξάνεται απαιτώντας νέα σχέδια για να αντιμετωπιστεί.

Μιλώντας για το μέλλον της Ευρώπης είπε ότι πρέπει να εμβαθύνει στη συνεργασία, να αποκτήσει τη δική της αμυντική και ενεργειακή πολιτική, πρωτοστατώντας στην πράσινη μετάβαση και δήλωσε αισιόδοξος παρά τη δύσκολη συγκυρία.

«Η πρόοδος είναι στο χέρι μας. Οδηγός μας είναι η εμπειρία και τα συμπεράσματα από τέσσερις δοκιμασίες την τελευταία δεκαετία, την κρίση χρέους, το προσφυγικό, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση. Τι μάθαμε; Μάθαμε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να χειριστεί μόνο του κρίσεις τέτοιων διαστάσεων. Όταν η Ευρώπη κινήθηκε γρήγορα, αποδείχθηκε τελικά ανθεκτική. Αυτά τα διδάγματα καλούμαστε να αξιοποιήσουμε στη μεγάλη ενεργειακή αναστάτωση. Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει και ενεργειακά ενιαία Ευρώπη. Να έχουμε την ισχύ και το θάρρος να παρεμβαίνουμε στις αγορές όταν αυτές έχουν σταματήσει ουσιαστικά να λειτουργούν. Βλέπω κινητικότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα επόμενα χρόνια έχουμε να αντιμετωπίσουμε έξι μεγάλες προκλήσεις, την ευρωπαϊκή άμυνα και κοινή πολιτική ασφάλειας, το μεταναστευτικό, την τραπεζική ενοποίηση, ένα αποτελεσματικότερο ευρωπαϊκό σχέδιο ενέργειας, εμβάθυνση της Δημοκρατίας, διεύρυνση στα δυτικά βαλκάνια την οποία η Ελλάδα στηρίζει ενεργά.

«Θέλουμε την Ευρώπη στα Βαλκάνια και τα Βαλκάνια στην Ευρώπη. Οι μάχες αυτές είναι διαρκείς», υπογράμμισε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας